• BIST 9693.46
  • Altın 2514.321
  • Dolar 32.5741
  • Euro 34.7831
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Özel sağlık kuruluşları zor durumda

Özel sağlık kuruluşları zor durumda
Katkı payı kararıyla sıkıntı yaşamaya başlayan özel sağlık kuruluşları, çözüm istiyor.

Katkı payı kararıyla sıkıntı yaşamaya başlayan özel sağlık kuruluşları, çözüm istiyor.

Hükümetin katkı payı kararıyla sıkıntı yaşamaya başlayan özel sağlık kuruluşları, sorunlarına bir an evvel çözüm bulunmasını istedi. İTO Sağlık Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Uğur Baran, katılım payındaki kargaşanın bir an önce giderilmesi gerektiğine işaret ederek, "Yerinde, ancak gecikmiş bir karar olan katılım payının kamu hastanelerinde 8, özel hastanelerde 15 TL olarak uygulanması, özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın özel sağlık kuruluşlarına müracaatlarını imkânsız hale getirmiştir" dedi.

Baran, 1 Ekim 2009 tarihinde başlayan uygulamayla özel sağlık kuruluşlarında yüzde 40'lara varan talep daralması yaşandığını da sözlerine ekleyerek şöyle konuştu:

"Düşüşün bu şekilde seyretmesi halinde çok kısa süre zarfında ciddi sıkıntılarla karşılaşmaları kaçınılmazdır. Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın en önemli ayaklarından birini teşkil eden özel hastanelerin de SGK'lı hastalara açılması projesi de bu durum karşısında yıpranmaktadır."

Baran, çözüm olarak katkı paylarının eşit uygulanması gerektiğini ifade ederek, hastaların tercihini ekonomik nedenlerle yapmak zorunda kalmamaları gerektiğini söyledi. Özel sağlık kuruluşlarının hastalardan alabileceği fark ücretlerinin yüzde 30'larla sınırlamasının ciddi sıkıntılar meydana getirdiğini de belirten Baran, "yasalara ve sözleşmelere aykırı olarak tahsilâtlar yapılmaya devam edilmektedir" açıklamasını yaptı.

SEKTÖR YATIRIMINI ARTIRDI

Türkiye'de herhangi bir sigorta kurumuna yıllarca sağlık primi ödeyen vatandaşlar yine de kendi ceplerinden ödeme yaparak sırada beklememek için özel sağlık hizmeti aldıklarını hatırlatan Komite Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Yusuf Elgörmüş, bu hükümet döneminde özel sağlık sektörü imkânlarının kamuya açıldığını belirtti. Artık SGK'ya bağlı herkesin özel sağlık kuruluşlarımızdan gelip hizmet satın aldıklarını belirten Elgörmüş, "Biz yatırımlarımızı yaptık, sektör genişledi. OECD ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye sağlık harcamaları konusunda son sırada yer alıyor. Ancak, ilaç harcamalarının sağlık harcamaları içindeki payı en yüksek ülke Türkiye'dir" dedi. Elgörmüş açıklamasını şöyle tamamladı: ,

"Sektörün temel sorunu sağlık karnesi ile özel sağlık kuruluşlarına müracaat edenlerin, 1 Ekim'den itibaren 15 TL ücret ödemek zorunda kalacak olmalarıdır. Cebinde 15 lirası olmayanlar özel sağlık kuruluşuna müracaat edemeyecek. Sektörümüz çok ciddi sıkıntıda. Yönetim Kurulu Başkanımızın basın beyanatı çok etkili oldu. İTO'nun temsil hüviyetine güveniyor ve sektörümüze sahip çıkmasını istiyoruz."

ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HİZMETTE BAŞARILI

İTO Meclis Üyesi Dr. Ahmet Demir de yaptığı açıklamada tıp merkezi, poliklinik, radyoloji gibi birçok kuruluşla halka hizmet veren özel sektör kuruluşlarının hizmet kalitesi ve hasta memnuniyeti açısından kamudan daha başarılı olduğunu belirtti. Demir, "Çalışan memnuniyeti bu kurumlarda yine göreceli olarak yüksektir. Yine hasta ve hasta yakını memnuniyeti de özel sağlık sektöründeki kurumlarda yüksek seyretmektedir" diyerek özel sağlık kuruluşlarının mekan donanım ve hizmet gibi imkanlarıyla, yüksek standartlarına dikkat çekti.

SGK, DİŞ TEDAVİSİNİ ÖZELE KAPATTI

Komite Üyesi Ahmet Selvi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'na bağlı çalışanların, özel çalışan diş hekimlerine ücretsiz tedavi olabileceği ve bu yöndeki çalışmaların sonuna gelindiği bir sırada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklama ile hem hastaların, hem diş hekimlerinin şok olduğunu dile getirdi. SGK'nın, 14 bin diş hekimiyle anlaşmak üzere düzenlediği hizmet alım sözleşmesinde çalışmaların sonuna gelindiğini hatırlatan Selvi, gelinen nokta ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:

"Anlaşmanın bir an önce SUT fiyatlarıyla yapılması halinde sektörün hareketleneceğini vurgulamış, alınacak fark konusunda ve tedavi hizmetlerinin fiyatlandırılması hususlarında taslak çalışmalar sunmuştuk. Ayrıca bir örnek sözleşme metni de hazırlayarak 'hizmet sunum şartları, hastalara uygulanacak tedavi kapsamı, tedavi ücretleri, tedavi ödemelerine öneriler, özel kurumların denetlenmesi ve hastadan alınacak farklar' gibi birçok ayrıntıya yer vermiş, görüş bildirmiştik. SGK Yetkilileri tarafından 2009 yılı Ağustos ayı içerisinde anlaşmanın gerçekleşeceği bilgisi tarafımıza verilmişti ve bu müjdeli haberi kamuoyu ile paylaşmıştık. Ama sonuç beklenildiği gibi olmadı"

HEKİM HAKLARINA DA DİKKAT EDİLMELİ

Komite üyesi Mustafa Cantürk de hekim haklarına dikkat çekti. Hasta haklarının suistimal edilip, art niyetli avukatlar tarafından sürekli dava konusu edilidiğini, bunun da doktorların hür iradesiyle çalışmasını ve risk almasını etkileyeceği kanaatinde olduğunu vurgulayan Cantürk, doktorların riskli vakalara, komplike hastalara mümkün olduğu kadar uzak kalmak isteyeceklerini söyledi. "Hasta hakları korunurken hastalıkların doğasında olan komplikasyonların hekim hatası gibi gösterilmesini önleyecek hukuki süreçler oluşturulmalıdır" diyen Cantürk, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sonuç itibariyle hasta ve hekimin aynı gemide olduğu, biri olmazsa diğerinin olmasının hiçbir şey ifade etmeyeceği bilinci yerleştirilmelidir."


dunyabulteni.net

Bu haber toplam 2498 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim