• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Özel sağlık sektörünün sorunları acil çözüm bekliyor

Özel sağlık sektörünün sorunları acil çözüm bekliyor
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, özel sağlık sektörünün Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hastalarına hizmet verirken yaşadıkları dört temel sorunun acil çözüm beklediğini vurgulayarak, "Yüzde 30'luk katkı payı sınırı, muayene katılım bede

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, özel sağlık sektörünün Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hastalarına hizmet verirken yaşadıkları dört temel sorunun acil çözüm beklediğini vurgulayarak, "Yüzde 30'luk katkı payı sınırı, muayene katılım bedelleri ve branş anlaşmaları ile acil-yoğun bakım hizmetleri fark ücreti" konularının yeniden gözden geçirilmesini istedi.

İTO Başkanı Yalçıntaş yaptığı açıklamada, devletin kaliteli sağlık hizmetini uygun fiyatlarla sunmasının sosyal devlet ilkesinin bir gereği olduğunu, bu hizmeti sunarken özel ve kamu kuruluşları arasında eşitsizlik yaratacak uygulamaların giderilmesi gerektiğini kaydetti. Son dönemde sigortalı hastaların özel hastanelerden yararlanması sağlanarak, sağlıkta reform yapıldığını belirten Yalçıntaş, "Özel sağlık kuruluşları, devlet hastanelerini rekabete zorlamış ve kamuda da kalitenin artışına katkı sağlamıştır. Bu dönüşüm sürecinde en önemli konu şüphesiz ki vatandaşların mağdur olmamasıdır. Vatandaş ister kamudan, ister özel sağlık kuruluşlarından uygun fiyata aynı kalitede hizmeti alabilmelidir. Ancak bu dönüşümde büyük katkısı olan özel sağlık sektörü, son uygulamalarla hizmeti karşılığında reel maliyetlerini bile karşılayamama riski ile karşı karşıya bulunmaktadır" diye konuştu.

-YÜZDE 30 KATKI PAYI SINIRI VE KATILIM BEDELİ-

Yalçıntaş, özel hastanelerin SGK'lı hastaların tedavileri karşılığında alacakları katkı payının yüzde 30 ile sınırlandırılmasının reel maliyeti karşılamaktan çok uzak olduğunu belirtti. SGK mensuplarının devlet hastaneleri ve özel hastanelere ödedikleri muayene katılım bedelinde de haksız bir durum olduğunu belirten Yalçıntaş, "Devlet hastanelerinde hastadan 3 YTL muayene katılım bedeli alınırken, özel sektörde 10 YTL alınmaktadır. Bu uygulama, eşitlik ve rekabet ilkelerine aykırı olup mevcut hali ile hastalarımızı ve kurumlarımızı cezalandırıcı niteliktedir" dedi.

Yalçıntaş, diğer bir konunun da branş anlaşmaları olduğunu söyledi. Büyük yatırımlar yaparak son teknoloji ile hizmet veren kuruluşların SGK'lı hastalarla branş anlaşmaları yapmaları gerektiğini belirten Yalçıntaş, "Halkımızın, bazı branşlarda büyük yatırımlar yapan ve kamu yararını da düşünerek son teknoloji ile hizmet veren özel sağlık sektörünün imkanlarından tam olarak yararlanabilmesi, ancak yapılacak branş anlaşması ile mümkün olacaktır" diye konuştu.

Yalçıntaş, acil ve yoğun bakım hizmetlerinin de durma aşamasına geldiğini, bu nedenle hizmet fiyatlarının da yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Yalçıntaş, son beş yılda yüzde 66 istihdam artışı sağlayan özel sağlık sektörünün daralmasını önlemek için bu düzenlemelerin bir an önce yapılmasının şart olduğunu kaydetti.


Bu haber toplam 1842 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim