• BIST 9079.97
  • Altın 2302.998
  • Dolar 32.3201
  • Euro 35.1053
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Özel sağlık sigortasına ilgi arttı sigortalı sayısı 2.5 milyona ulaştı

Özel sağlık sigortasına ilgi arttı sigortalı sayısı 2.5 milyona ulaştı
Sigorta Şirketleri Birliği Başkanı Mustafa Su, sosyal güvenlik sisteminin sunduğu kapsamlı sağlık hizmetine rağmen, özel sigortalı sayısının arttığını belirterek, sigorta şirketlerinin ...

Sigorta Şirketleri Birliği Başkanı Mustafa Su, sosyal güvenlik sisteminin sunduğu kapsamlı sağlık hizmetine rağmen, özel sigortalı sayısının arttığını belirterek, sigorta şirketlerinin sağlık sigortasında ciddi hasarlar ödediklerini de söyledi.

HÜKÜMETİN son yıllarda sağlık alanında yaptığı düzenlemelerle tüm tedavi giderlerinin sosyal güvenlik sistemi tarafından karşılanmasına rağmen, özel sağlık sigortası pazarı büyümeye devam etti. Özel sağlık sigortalılarının sayısı son iki yılda yüzde 70’in üzerinde artarak, 2,5 milyon kişiye ulaşırken, prim üretimi ise 2011 yılında, bir önceki seneye oranla yüzde 17 artarak, 2 milyar TL’ye çıktı.

SGK’ya rağmen artıyor
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanı ve Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), her türlü sağlık teminatını verdiğini belirterek, bu durumun uzun süre sürdürülemeyeceğini vurguladı. Bu denli geniş bir sosyal güvenlik teminat kapsamına rağmen özel sigortalı sayısında artış olduğuna dikkat çeken Su, “Özel sağlık sigortaları sayesinde SGK ile anlaşması olmayan kurumlarda tedavi görme imkanı sağlanmakta; gerek muayene, gerekse ameliyat randevularında alternatif sağlık kurumları kullanılarak, uzun bekleme süreleri ile karşı karşıya kalma riski bertaraf edilmektedir. Yatarak tedavi gerektiren durumlarda daha iyi otelcilik imkanı sunulmaktadır” dedi.

Sözleşmede yazan önemli
Sağlık sigortasına yönelik şikayetlere de değinen Mustafa Su, “Şikayetlerin iki başlıkta yoğunlaştığı görülüyor. Bir tanesi, teminat kapsamı; diğeri de primlerdeki artış. Teminat ile ilgili şikayetlerin temelinde, sözleşmenin kurulması sırasında taraflar arasındaki bilgi alışverişindeki eksiklik yatmakta. Prim artışları ise, medikal enflasyon ve kişinin sağlık harcamaları ile ilgili” dedi. Mustafa Su, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Örneğin, herhangi bir hastalığa sigorta şirketinin onay vermemesinin nedeni, sigortalının bilgilendirilmesindeki eksiklik olabileceği gibi sigortalının sözleşmenin kurulması sırasında daha önceden mevcut olan bu hastalığı sigorta şirketinden gizlemesi de olabilmektedir. Diğer yandan yüksek prim artışından şikayet eden bir sigortalının şikayeti incelendiğinde yüzde 50’lik artış uygulamasına neden olan etkenin; sigortalının geçmiş yıl hasar oranının yüzde 300 olduğu görülebilmektedir. Sonuç olarak sigorta şirketlerinden veya aracılardan kaynaklı anlaşmazlıklar yaşanabildiği gibi sigortalılardan kaynaklanan anlaşmazlıklar da yaşanabiliyor, ancak tüm suç sigorta sektörüne yüklenmektedir.”

Mustafa Su, sigorta şirketlerinin sağlık sigortasında ciddi hasarlar ödediklerini de kaydederek, “2010 yılında 1,6 milyar TL’lik prim üretimine karşılık 1,3 milyar hasar ödendi. 2011 yılının 9 aylık verilerine göre 1,4 milyar prim üretildi, 1,1 milyar hasar ödendi” dedi.

Tahkim Komisyonu’na sadece 73 şikayet geldi

TSRŞB Başkanı Mustafa Su, sigorta şirketlerine, sağlık sigortasından dolayı kayda değer şikayet gelmediğini belirterek, şunları söyledi: “Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuranların yanı sıra, direkt olarak yargıya, Hazine Müsteşarlığı’na ya da Sigorta Şirketleri Birliği’ne yapılan başvurular olsa da bu sayının çokluğundan bahsetmek ya da sağlık sigortalarından beklenen faydanın sağlanmadığını söylemek çok da gerçekçi olmaz. Tahkim Komisyonu verilerine bakıldığında, sağlık sigortaları ile ilgili Komisyona 2010 yılında toplam 46 başvuru yapıldığı ve yapılan başvuruların toplam şikayetler içerisindeki payının yüzde 4 olduğu görülmekte. 2011 yılına baktığımızda ise başvuru sayısı sadece 73’e ulaşmış, toplam şikayetler içerisindeki payı ise düşmüştür.”

500 bin TL sağlık gideri ödediğimiz sigortalı var

YAPI Kredi Sigorta Genel Müdürü Giray Velioğlu, bir kişinin hayatı boyunca karşılaşabileceği tedavi giderlerinin yüzde 95’inin sağlık sigortasının konusuna girdiğini ve alınan teminatlara bağlı olarak giderlerin karşılandığını belirterek, şunları söyledi: “Sağlık sigortalarının kapsamı, hesaplanabilinir riskler dikkate alınarak belirlenir. Öngörülemeyen, tanım olarak sağlık gideri olarak nitelendirilmeyen konular ve mevcut rahatsızlıklar kapsam dışı bırakılır. Sigortalı da bilgilendirilir. Sigortalıların beklentisi, her yıl en az ödenen prim kadar sağlık gideri almak ya da her türlü sağlık giderini karşılamak ise memnuniyetin oluşması çok kolay olmayacaktır. Sağlık sigortaları temelde, ödenen primlerle, gerçekleşen sağlık giderlerinin poliçe şartlarına uygun olarak karşılanması prensibiyle işlemektedir. Yirmi yıldır hiç harcaması olmayan pek çok sigortalımız olduğu gibi, sigortalılıkların ilk yıllarında dahi yılda 500 bin TL’nin üzerinde sağlık giderini karşıladığımız birçok sigortalımız da bulunmakta.”

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3479 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim