• BIST 9142.4
  • Altın 2321.249
  • Dolar 32.3855
  • Euro 34.8742
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 15 °C

Özelde çalışan doktorlar devlete geri dönüyor

Özelde çalışan doktorlar devlete geri dönüyor
Sağlık Bakanlığı'nın isteğe bağlı doktor atama ilanına başvuru yağdı. Bin 35 uzman tabip ve 316 pratisyen hekim alınacağı belirtilen ilana 4 katı başvuru oldu.

Sağlık sektöründe rüzgâr tersine döndü. 8 yıl önce Mecburi Hizmet Yasası yapılırken, hekimlerin kamudan özele geçişi ile devlette çalıştıracak doktor bulunamazken bugün tam tersi bir durum yaşanıyor.

Özelde çalışan hekimler ağır iş yükünden dolayı kamu hastanelerine geçmek istiyor. Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde "2013 Yılı 1. Dönem İlk defa ve Yeniden Açıktan Atama Kurası" ilanı yayınladı.

Başvurular 05 Nisan'da başlayıp 15 Nisan'da son buldu. Söz konusu ilanda 1035 uzman ve tabip 316 da pratisyen tabip alınacağı duyuruldu. Emekli olanların da başvuru yapabileceği belirtildi.

İlana çoğu özel hastanelerde çalışan yaklaşık 6 bin hekim başvurdu. Hatta mecburi hizmet ilanı olmamasına rağmen İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde çalışıp Doğu'da görev yapmayı isteyen hekimler bile var. Ortaya çıkan tablo "Özel sektörde çalışmak eski cazibesini yitirdi mi" sorusunu akıllara getirdi. Atamalar için kura çekimi 30 Nisan'da.

ÖZEL SEKTÖR ZORDA

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Başkanı Dr. Reşat Bahat, özelde çalışan doktorların kamu hastanelerine geçmek istediğini belirterek başvuru yoğunluğunu doğruladı. Bunun kendilerini ister istemez sıkıntıya sokacağını ifade eden Bahat, "Ancak olaya daima ilkesel açıdan bakmak lazım.

Özelde çalışmayı mantıklı bulmadıklarına göre bu arkadaşlara devlet kapı açmasa bir şekilde köle gibi çalışacaklar. Buradan şu iki sonucu çıkarabiliriz: Birincisi özel sektörün sıkıntıda olduğu, ikincisi ise devletin sunduğu imkanların özel sektörden daha cazip olması. Netice itibariyle hekim arkadaşlarımızın menfaatine olan bir durum" ifadelerini kullandı.

Tam Gün’deki değişiklik henüz taslak


Sağlık Hukuku Danışmanı Dr. Erkin Göçmen, doktorların kamuya geçme isteğinin tamamıyla özeldeki çalışma koşullarına bağlı olduğunu söyledi. Tam Gün Yasası’nda yapılan esnekliğe de değinen Göçmen, “Bu bir taslak ve henüz yasalaşmadı.

Dolayısıyla hekimlerin kamuya geçme isteğini buna bağlayamayız. Kaldı ki hekimlerin yapılan değişiklikten çok fazla olumlu bir beklentileri bulunmuyor” dedi.

İŞ YÜKÜ FAZLA ÜCRET AZ

İsminin açıklanmasını istemeyen bir hekim, 4 yıldır özel hastanede çalıştığını ve kamuya geçmek istediği için başvuruda bulunduğunu söyledi.

4 sene önce çok sayıda kamu hastanesinde çalıştığını belirten hekim şöyle konuştu: "Memnun değiliz. Hem ücretler hem de iş yükü açısından özel sektörde çalışmada güçlükler söz konusu. Üstelik özelde ücretler kamudan çok farklı değil. Hatta maaşlarımızı düzenli alamıyoruz. Nispeten daha az para alacağımı bile bile o yoğun çalışma temposundan uzak durmak istedim. Çoğu meslektaşım da benim gibi düşünüyor."

NESRULLAH SONAY- BUGÜN GAZETESİ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5680 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim