• BIST 9079.97
  • Altın 2325.218
  • Dolar 32.3458
  • Euro 34.9467
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Özele geçen binlerce doktora 'kamuya dönüş' müjdesi

Özele geçen binlerce doktora 'kamuya dönüş' müjdesi
Muayenelerde alınan katılım payı ve fark ücreti özel hastanelerde çalışan doktor maaşlarında büyük düşüşe sebep oldu. Binlerce doktor 'özelin cazibesi kalmadı' diyerek, kamuya tekrar dönmek istiyor. Ancak "Kamudan istifa edip gittik.

Muayenelerde alınan katılım payı ve fark ücreti özel hastanelerde çalışan doktor maaşlarında büyük düşüşe sebep oldu. Binlerce doktor 'özelin cazibesi kalmadı' diyerek, kamuya tekrar dönmek istiyor. Ancak "Kamudan istifa edip gittik.

Tekrar geri dönersek karşımıza mecburi hizmet çıkabilir mi?" endişesini taşıyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, doktorların yüreğine su serpen bir açıklama yaptı. Zaman'a konuşan Akdağ, hekimler için 'eve dönüş'le ilgili bir tasarı üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Bakan, "Şu anda bunu tartışıyoruz. Bir kereye mahsus olarak doktorlar, istifa ettiği kamu hastanesinde göreve başlayabilecek." dedi. Türkiye'de kamudan özele geçişler özellikle 15 Haziran 2007'de SSK ve Bağ-Kur'lulara üniversite ve anlaşmalı özel hastanelerin yolunun açılmasıyla hızlandı. Uygulamadan sonra kamudan özele geçen doktor sayısı 7 bini geçti.

Sağlık Bakanı Akdağ, normal şartlarda özel hastanelerden kamu hastanelerine geçmek isteyen hekimler için dönüş kuralarının bulunduğunu belirterek, "Aslında biz özelden kamuya doktor gelmesinin kaygısı içinde değiliz. Sadece bir kanama başlamıştı. O kanamayı durdurduk." ifadelerini kullanıyor. Bu hizmeti hem kamunun hem de özel sektörün birlikte vereceğine dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Özel sektörün bu hizmeti vermesine karşı değiliz. Bunun önünün açılmasında en büyük emeği geçenlerden biriyim. Ama belli bir ölçüde kalması gerekiyor. Aksi takdirde sağlık hizmeti paralı hale gelir. Dönmek isteyen hekimler dönebilir. Bunun önü açık." Akdağ, bir kereye mahsus olmak üzere 'eve dönüş' çalışması başlattıklarını aktarıyor.

Doktor dernekleri ise uygulamanın olumlu sonuçlar vereceği görüşünde. Hekim Hakları Derneği Başkanı Prof. Dr. Selami Albayrak, "Bu açılım çok olumlu. Netice alınırsa kamudan özele geçişlerde pozitif artış gerçekleşir." şeklinde konuşuyor. Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Ahmet Karataş da, "Birçok doktor 'kamuya geçersem uzak bir yere gönderilir miyim?' sıkıntısı yaşıyor. Eğer bu uygulama gerçekleşirse doktorların kamuya geçişleri hızlanır. Her iki tarafta bir denge sağlanır." değerlendirmesinde bulunuyor. Ümit Hekimleri Derneği Genel Sekreteri Emrullah Ateş ise uygulamadan birçok hekimin memnuniyet duyacağını şu sözlerle dile getiriyor: "Bazı arkadaşlarımız kamuya geçmek istiyor. Neyle karşılaşacakları konusunda tedirginlik yaşıyorlardı."

1 Ekim'den itibaren eczaneler aracılığı ile alınmaya başlanan 'muayene katılım payı' özel sağlık kuruluşlarına ilgiyi azalttı. Muayene sayıları yüzde elli azalan sağlık kuruluşları doktor maaşlarını yüzde 25'e varan oranlarda indirdi.

Bu haber toplam 2308 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim