• BIST 9079.97
  • Altın 2324.509
  • Dolar 32.364
  • Euro 34.907
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Özellerde gündüz başka, gece başka tarife!

Özellerde gündüz başka, gece başka tarife!
Eskiden taksilerde olan gece tarifesi, son zamanlarda bazı özel hastanelerin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) şemsiyesi altındaki hastalar için kullandığı bir yöntem oldu.

Sağlık sektörü yetkililerinin verdiği bilgiler çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı: “Sağlık sektöründe gece tarifesi uygulaması başladı ve hızla da yayılıyor.”

Testlerin de fiyatı artıyor
Bazı özel hastanelerin SGK’lı hastalara gündüz ayrı, gece ayrı uyguladığı tarife, son dönemde gece hastaneye giden birçok hastanın karşısına çıkıyor. Radikal Gazetesi'nin haberine göre, tarifenin açılış saati ise belirsiz. Kimi hastane bazı doktorları için gece tarifesini öğlen saat 12.00’de açarken, kimi ise 16.00’dan itibaren başlıyor.

Gece tarifesi sadece muayene ücretleri için de geçerli değil. Testlerin de gece tarifesi var. Gece tarifesi şoku yaşayan hastalar, “Bu uygulama, özel hastanelerin artık ticarethane olduğunu gösteriyor. Kazara gece hasta olma” diyerek isyan ederken, doktorlar da bir yandan hastaları muayene ederken bir taraftan da gece fiyatların neden yükseldiğini anlatma derdinde: “Fiyatlardaki gece gündüz farklılığı özel hastanelerin SGK ile yaptığı anlaşmadan kaynaklanıyor. Bu uygulama doktor ve hastaları karşı karşıya getiriyor. Bazen testlerin, rakamı daha da arttıracağını düşünerek, onun yerine ilk etapta ilaç yazmayı tercih ettiğimiz durumlar oluyor.”

Gece tarifesi uygulanan hastane yetkilileri bu konuda açıklama yapmazken, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Reşat Bahat, konuya iki tarafın da cephesinden bakılmasını öneriyor:

“Özel hastanede çalışan ve SGK’ya tanımlanmış bir doktorun gündüz ve gece farklı muayene ücretiyle çalışmasına imkân yok. Ama özel hastanelerin SGK’ya tanımlamadıkları doktorları varsa, konsültan doktor ya da SGK’ya tanımlanmamış branşlarda çalışan doktorlar gibi, mesai içi ve mesai dışında farklı ücretlerle çalışabilir. Bu duruma SGK’nın eleştirisi hatta cezası olur. Ama SGK ile özel hastanelerin anlaştığı fiyatlar çok düşük. Bir beyin cerrahının, bir ortopedistin gece evinden gelerek hasta muayene etmesinin bedeli 15 TL. Bu bedellerle bu iş gece de gündüz de yapılamaz. Ya özel hastane diyecek ki bu branşta akşam 17.00’den sonra hizmet vermiyorum ya da ilave bir fiyat koyarak hastasına hizmet sunmayı tercih edecek. Ama bunu yaparken de aslında suç işliyor.”

‘Yüksek farklar alınıyor’
İstanbul Tabipler Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu ise “Özel hastaneler kâr amacı güden birer ticarethane. Doğal olarak onlar da kâr etmeyi düşünüyor” görüşünde: “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üyelerine istediği zaman ve saatte bir fark ödemeden özel hastanelerden hizmet alacağını belirtiyor. Ama gerçek hayatta karşımıza çıkan tablo çok daha farklı. Özel hastanelerde SGK’lı hastalardan ciddi fark ücretleri alınıyor. Fark adı altında zaten hasta bütün muayene ücretini hastaneye ödemiş oluyor. Hasta özel hastaneye SGK’lı olarak geldiğini düşünüyor ama değil. SGK’lı muamelesi yapılmıyor.”

En fazla yüzde 30’luk fark alınabilir
Özel hastaneler 2006’da yapılan düzenlemeyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) şemsiyesi altındaki hastaları da kabul etmeye başladı. Özel hastanelerin bakanlar kurulu kararı gereğince, SGK’nın (özel hastaneye) hasta başına ödediği 25 TL’nin dışında, tedavi ettiği hastadan ancak bu ücretin en fazla yüzde 30’u oranında fiyat farkı isteme hakkı var. Yüzde oranında yapılacak bir değişikliğin hastane tarafından SGK’ya 5 işgünü içinde bildirilmesi gerekiyor.

Aynı işleme iki ayrı fatura
Gündüz

Saat: 12.00
Kesilen fatura: 20 TL
Ödenen Para: 32 TL
(Aradaki 12 TL’lik fark SGK’nın hastalarından aldığı katkı payı. Bu pay faturalara yansıtılmıyor ve SGK’ya özel hastane tarafından gönderiliyor.)
Gece
Saat:
19.30
Kesilen fatura: 55 TL
Ödenen para : 67 TL
(Aradaki 12 TL’lik fark SGK’nın hastalarından aldığı katkı payı. Bu pay faturalara yansıtılmıyor ve SGK’ya özel hastane tarafından gönderiliyor.)

Doktorlar arada kalıyor
Hasta ne diyor?

Sağlık harcamaları zaten el yakıyor, bir de üstüne gece tarifesi geldi.
Doktor ne diyor?
Uygulama hastanenin tasarrufu. Biz de arada kalıyoruz.
Özel hastaneler ne diyor?
Ayakta kalabilmek bu rakamlarla çok zor. İyi hizmet için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.
Tabipler Odası ne diyor?
Özel hastaneler kâr amacı güden birer ticarethane. Doğal olarak kâr etmeyi düşünüyorlar.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5299 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim