• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Pankreas kanseri teşhisinde yeni yöntem

Pankreas kanseri teşhisinde yeni yöntem
Pankreas kanserini ilk aşamasında teşhis edebilen basit bir test geliştiren Maryland eyaletinden 16 yaşındaki bir öğrenciyse kanser teşhis ve tedavisinde çığır açmaya hazırlanıyor.

BALTIMORE, MARYLAND — Geçen yıl dünya çapında 250 bin kişi, en öldürücü kanserlerin başında gelen pankreas kanseri nedeniyle yaşamını yitirdi.

Amerika'nın Sesi (VOA)'nin haberine göre, pankreas kanserini ilk aşamasında teşhis edebilen basit bir test geliştiren Maryland eyaletinden 16 yaşındaki öğrenci Jack Andraka kanser teşhis ve tedavisinde çığır açmaya hazırlanıyor. Başkan Obama’nın kısa süre önce yaptığı Birliğin Durumu konuşmasına First Lady Michelle Obama’nın konuğu olarak katılan genç bilim insanı kariyerine çok büyük umutlarla başlıyor.


Jack Andraka dünyanın en büyük liselerarası fen bilimi yarışması olan Intel Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’nda geçen yıl büyük ödülün sahibi olmuştu.

16 yaşındaki Jack Andraka, yetmiş ülkeden bin 500 liseli arasından sıyrılarak 75 bin dolarlık para ödülünü kazanan en genç öğrenci olmayı başardı.

Jack’in başarısı tesadüf değil. Ailesi ve okuduğu lise, Jack’in bilime olan tutkusunu destekliyor. Bilim dalında bir başka ödülün sahibi olan ağabeyi, en büyük ilham kaynaklarından biri.

Jack, pankreas kanserini erken aşamada yakalayabilmek için geliştirdiği basit ve ucuz test yöntemiyle birinci oldu. Jack’in bu alana olan ilgisi, bir aile dostunun pankreas kanserinden ölümünden sonra gelişti.

Andraka, "Pankreas kanserlerinin %85’i çok geç aşamalarda teşhis ediliyor. Bu aşamada hastanın yaşama şansı % 2’ye düşüyor. Bu konuda derhal birşeyler yapılması gerektiğini düşündüm," diye konuşuyor.

Jack Andraka, İnternet’te yaptığı araştırmada pankreas kanserine yakalananların kanında mezotelin adlı proteinin seviyesinin yükseldiğini öğrenmiş.

Baltimore’daki Johns Hopkins Üniversitesi’nde bir laboratuvarda işe koyulan Jack, bir damla kan ya da idrardaki mezotelin seviyesini ölçebilen basit bir kağıt algılayıcı geliştirdi. Test, pankreas kanserini, mevcut yöntemlere oranla çok daha erken aşamada yakalıyor.

Jack’in testinin doğruluk oranı %90

Jack Andraka, “Algılayıcı, mevcut testlere göre 400 kez daha hassas, 168 kez daha hızlı ve çok daha ucuz. Üç cent’e mal olan testin sonucunu sadece beş dakikada alıyorsunuz,” şeklinde konuşuyor.

Jack’in Johns Hopkins’teki danışmanı Doktor Anirban Maitra, öğrencinin projesini anlattığı ve 200’den fazla araştırmacıya yolladığı mektuba olumlu yanıt veren tek uzman.

Maitra, “İtiraf etmeliyim ki o yaştaki birinin bu mektubu yazmış olmasına çok şaşırmıştım. Bu zeki gençle tanışmak ve ne anlatacağını görmek istedim. Görüşmeye çağırdım. Beni çok etkiledi,” diyor.

Doktor Maitra 2011’e Jack’e laboratuvarında bir köşe ayırmış. Jack bu köşede yedi ay boyunca projesini geliştirmiş.

Pankreas kanseri algılayıcısının patentini alan Jack, testi reçetesiz satın alınabilecek hale getirmeye çalışıyor.

Dünya çapında teknoloji konferanslarında konuşan Jack, Bill Clinton’ın kurduğu Clinton Küresel Girişimi’nin geçen yılki toplantısına eski başkan tarafından bizzat davet edilmiş.

Doktor Maitra, Jack’ın genç yaşta bu kadar ünlü olmasına şaşırmıyor: “Jack Andraka önümüzdeki 10 ila 20 yıl içinde sık sık duyacağınız bir isim olacak. 16 yaşında bunu başardıysa 25 ya da 35’inde kim bilir neler yapacak.”

Jack Andraka geliştirdiği pankreas kanseri testiyle çok sayıda hayat kurtarabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3361 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim