• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Parabensiz bir hayata adım atın

Parabensiz bir hayata adım atın
Yaklaşık 100 yıldır kozmetik ürünlerinin içinde kullanılan parabenlerin sağlığı tehdit ettiği iddia ediliyor. İşte bu nedenle bilinçli tüketiciler, güzelleşmek için...

Yaklaşık 100 yıldır kozmetik ürünlerinin içinde kullanılan parabenlerin sağlığı tehdit ettiği iddia ediliyor. İşte bu nedenle bilinçli tüketiciler, güzelleşmek için artık parabensiz ürünleri kullanmayı tercih ediyor!

Kozmetik ürünlerde 1920'lerin ortalarından beri kullanılan parabenler, son yıllarda sağlığa etkileriyle gündemde. Parabenlerin kansere yol açtığına dair somut kanıtlar olmasa da; çoğu kişi, sonradan üzülmektense işi baştan sıkı tutmakta kararlı. Bu yüzden de banyolarındaki raflarını paraben içermeyen ürünlerle doldurmayı tercih ediyorlar. Organik beslenmenin bir yaşam tarzına dönüşmesi gibi, paraben içermeyen kozmetik ürünlerine yönelmek de doğaya dönüşün sembollerinden biri olmak üzere...

RAF ÖMRÜNÜ UZATIYOR
Parabenler, kozmetik ürünlerin raf ömrünü uzatmak ve içlerinde bakteri üremesini önlemek için kullanılan kimyasal koruyuculardır. Ürünleri paraben takviyesiyle desteklemek, raf ömürlerinin uzamasına olanak tanıyor ve dramatik ısı değişikliklerine karşı dayanıklı olmalarını sağlıyor. Ama bazı araştırmalar, parabenlerin meme kanseriyle bağlantısı olduğunu ortaya koyuyor. Bu araştırmalara göre parabenler; östrojen hormonunu taklit ederek, vücudun endokrin sistemine müdahale ediyor. Ancak şu an için parabenleri meme kanseriyle kesin olarak ilişkilendiren bir kanıt bulunmuyor. Hatta bazı bilimadamları, alerjenik özellikleri en düşük koruyucular olan parabenlerin, sadece koruma amacına hizmet etmek için düşük dozlarda kullanıldığında gayet güvenli olduklarını savunuyorlar. Ama siz yine de "Ben paraben içermeyen ürünler kullanmak istiyorum" diyorsanız, güzellik rutininizden maksimum fayda almak için aşağıdaki uyarıları dikkate alın...

Diğer içeriklere de bakın
Cilt bakımı ve güzellik ürünlerinin yüzde 85'inde sağlığa zararlı sayılabilecek kimyasal ürünler bulunur. Listenin tepesinde ise parabenler yer alır. Şampuan, tıraş köpüğü ve köpük banyosu tozlarına köpürme özelliğini veren sodyum loril sülfat ve ojeler ile parfümlerin ana maddesi olarak onların uçup gitmesini önleyen ftalatlar ise diğer kimyasallardır...

Değişimi ağırdan alın
Paraben içeren ürünlerden vazgeçip parabensiz olanlara yönelecekseniz, bu geçişi bebek adımlarıyla yapın. Bütün güzellik ürünlerinizi ve rutininizi tek hamleyle baştan ayağa yenilemek yorucu olabilir. Güzellik dolabınızı tüm zararlı maddelerden arındırmanın neredeyse imkansız olduğunu da kabul etmeniz gerekir.
Son kullanım tarihlerine özellikle dikkat edin
Parabensiz ürünler sentetik koruyucular içermediği için raf ömürleri daha kısadır. Aynı, tarihi geçmiş bir yemeği yememeniz gerektiği gibi, vücudunuz için de son kullanım tarihi geçmiş hiçbir ürünü kullanmamalısınız.

ORGANİK DEYİP GEÇME
Bir ürünün paraben içermiyor oluşu, onun organik olduğu anlamına kesinlikle gelmez. Ayrıca organik bir ürünün paraben içermediği de kesin olarak iddia edilemez. Bu konuda tüketicinin dikkatli olması gerekir. Organik ürünler; belirli şartları takip ederek doğal kaynaklarla üretilen doğal içeriklerden oluşur.

HANGİ ÜRÜNLERDE VAR?
Cilt bakımı ürünleri
Şampuan
Saç kremi
Güneş koruyucusu
Sabun
Makyaj malzemesi
Tıraş köpüğü
Deodorant
Diş macun

PARABEN İÇERMEYEN ÜRÜNLER NASIL BULUNUR?
Herhangi bir kozmetik, cilt bakımı, saç bakımı ürününün arkasını çevirin. Karşınızda upuzun bir liste bulacaksınız. Ama etiket okumak kilit noktadır. Bir ürün alırken yapmanız gereken şey; içerik listesindeki isimleri tek tek gözden geçirmektir. Eğer adı geçen maddelerin özelliklerini veya ne amaçla kullanıldıklarını bilmiyorsanız; o üründen uzak durmalısınız. Satılan tüm kozmetik ürünleri, formülünde yer alan tüm maddeleri etiketlerinde listelemekle yükümlüdür. Paraben içerikler, fark etmesi en kolay olanlardır. Sonu 'paraben' diye biten tüm kimyasal maddeler paraben içerikli koruyuculardır.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4139 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim