• BIST 8878.9
  • Altın 2239.55
  • Dolar 32.3367
  • Euro 35.1126
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

'Parmaklarınızı çıtlatmak yerine esnetin'

'Parmaklarınızı çıtlatmak yerine esnetin'
Uzmanlar, parmak çıtlatmaların alışkanlık haline geldiğinde erken yaşlarda kireçlenmeye sebep olabileceğini belirterek, parmakları çıtlatmak yerine esnetmeyi öneriyor.

Medicana Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Portakal, parmak çıtlatmalarının birçok sebebi olduğunu söyleyerek, "Bazen romatizmal bir hastalıktan kaynaklanabilir. Özellikle erken yaşlarda başlıyorsa altında hormonal ya da metabolik bir problem ya da erken yaşlarda başlayan romatizmal bir rahatsızlık var mı bunun araştırılması gerektiğini anlatan Portakal, "Bazen psikolojik durumlarda da olabilir. İnsan gergin olduğu zaman özellikle duygusal olarak değişik travmalar ya da yoğun yük yaşadığı zaman özellikle parmak çıtlatma ihtiyacı olabilir. Biz böyle durumlarda psikolog arkadaşlardan da yardım alıyoruz" dedi.

ÇITLAMA SESİNİN SEBEPLERİ

Dr. Portakal, Fizik Tedavi Rehabilitasyon olarak eklemlerin yapısını bozan durumlarda çıtlama sesleriyle daha sık karşılaşıldığını kaydederek, "Eklem arasındaki boşlukta normalde bir gaz birikimi olur. Buna bağlı olarak ses meydana gelebilir. Bazen de eklem aralarındaki darlıklardan bu problemler kaynaklanabilir. Özellikle bazı vitamin eksiklikleri, romatizmal hastalıklar bunun sebebi olabilir" şeklinde konuştu.

"PARMAK ÇITLATMA ALIŞKANLIK HALİNE GELDİYSE ERKEN YAŞTA KİREÇLENME OLABİLİR"

Dr. Mehmet Portakal, parmak çıtlatmalar sonucu meydana gelen rahatsızlıklar ve tedavi yöntemleri hakkında, "Eğer eklem çıtlatmalar bir alışkanlık haline geldiyse çok erken yaşlarda eklemlerde kireçlenme, yıpranmalar meydana gelebiliyor ya da eklemin etrafındaki bağlarda zorlanmalar sonrası bağlarda iltihaplanmalar, bazen liflerde yırtıklar da meydana gelebiliyor. Bunlar tespit edildiğinde erken dönemde kişiye göre tedavisi planlandığı zaman, bu fizik tedavi rehabilitasyon programı da olabilir. Bunun için parafin, lazer, radyo frekans gibi değişik uygulamalar yapıyoruz. Bazen de psikologlardan destek alıyoruz ve kolayca bu problemin önüne geçilebiliyor" diye konuştu.

ÇITLATMA YERİNE ESNETME HAREKETLERİ

Fiziksel ve zihinsel olarak esnek olunursa sağlık durumunun da daha yerinde olacağını vurgulayan Dr. Portakal, "Ellerimizdeki eklemlerin sağlığı için özellikle esnetme hareketleri yapabiliriz. Çıtlatma meydana gelmeden ellerimizi yavaş yavaş, acı vermeyecek şekilde her eklemi hareket ettirerek esnetme hareketlerini yaparsak kaslardaki gerginliği önleyebilir, eklemlerin arasındaki beslenmeyi daha kolay bir hale getirebilir ve tedavisi konusunda bir yol alabiliriz" ifadelerini kullandı

"KİŞİYE GÖRE TEDAVİ YAPILMALI"

Parmak çıtlatmaların nedeni araştırılarak kişiye göre tedavi programı yapılması gerektiğini ifade eden Dr. Mehmet Portakal, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu durumlarda önemli olan parmak çıtlatmaya sebep olan patolojik bir durum var mı? Bunu tespit etmek gerekiyor. Çünkü erken dönemde başlayan bazı iltihaplı hastalıklar, travmatik durumlar bunun bir sebebi olabilir ya da hiçbir problem olmaz, strese bağlı olarak da bunlara başvurulabiliyor. O yüzden öncelikle parmak çıtlatmanın nedeni tespit edilmeli. Arkasından da kişiye göre tedavi programı yapılmalı."

 

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8486 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim