• BIST 9079.97
  • Altın 2308.161
  • Dolar 32.328
  • Euro 35.0931
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

"Patoloji Veri Seti" ile ilgili yazı

"Patoloji Veri Seti" ile ilgili yazı
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı'nın "Patoloji Veri Seti" ile ilgili yazısı...

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı

Sayı : 23776858/157.05
Konu : Patoloji Veri Seti

DAĞITIM YERLERİNE

İlgi: 14.11.2014 tarihli ve 67523305-700/2014.5181.5446 sayılı yazı

Kanser verisinin toplanma amacı, kanser türlerine ilişkin görülme hızlarını hesaplamak, bu hızların yaş gruplarına, cinsiyete, bölgelere göre dağılımlarını saptamaktır.

Elde edilen veriler ise daha sonra kanser kontrolünde kullanılmaktadır. Kanser tanısının çoğunlukla mikroskobik olduğu gerçeğinden hareketle hematolog ve onkologlar ile patoloji/sitoloji uzmanları tarafından doldurulacak olan “Patoloji, Sitoloji, Hematoloji Laboratuvarları Kanser Bildirim Formu” oluşturulmuştur. Bu form Sağlık Bilgi sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından veri seti haline dönüştürülmüştür.

Kamu, özel ve üniversite hastanelerimizin bu veri setini kendi Hastane Bilgi Yönetim Sistemine ve Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemine tanımlamaları gerekmektedir. Bu tanımlama işlemi yapıldıktan sonra ancak veri gönderimi mümkün olmaktadır. Veri setinin tanımlanması işlemleri için gerekli tüm duyurular www.e-saglik.gov.tr adresinde yer alan “Duyurular-Sağlık-Net Duyuruları” kısmında yayınlanmıştır.

1) Bu veri seti ICD-10 (Uluslararası Hastalık Sınıflama Sistemi 10 ) üzerinden değil ICD-O-3 (Uluslararası Onkolojik Hastalıklar Sınıflama Sistemi-v3) üzerinden çalışmaktadır.

Dolayısıyla Hastane ve Laboratuvar Bilgi Sistemlerine patoloji laboratuvarı, sitoloji laboratuvarı ya da kan/kemik iliği yayması bakılmakta olan hematoloji laboratuvarlarında ICD-10 üzerinden “Merkezi Sinir Sisteminin Benign Neoplazmı ya da In Situ Neoplazm ya da Malign Neoplazm” tanısı konulması durumunda “Patoloji Veri Setinin” açılması ve bu setin Sağlık-Net’e yollanması gerekmektedir.

2) Patoloji laboratuvarı, sitoloji laboratuvarı ya da hematoloji laboratuvarlarından çıkan her sonuç bu veri seti ile gönderilmeyecektir. Bu veri setini ilgilendiren hastalık kodları http://icd-o3.saglik.gov.tr portal adresinde yer almaktadır.

3) Patoloji laboratuvarı, sitoloji laboratuvarı ya da hematoloji laboratuvarlarında yapılan tüm diğer tetkikler için ise “Tetkik Sonuç Veri Seti” yollanacaktır.

Kanser vaka kayıtlarına ilişkin çalışmanın tüm sağlık kurumlarına bildirilerek yukarıda bahsi geçen konulara dikkat edilerek Hastane ve Laboratuvar Bilgi Sistemleri gibi yazılımlara yansıtılması ve veri kayıtlarının Sağlık-Net’e bu çerçevede yollanmasının sağlanması hususunda gereğini rica ederim.

Prof. Dr. Seçil ÖZKAN
Bakan a.
Kurum Başkanı

 

Yazının aslı ve ekleri için tıklayınız 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6656 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim