• BIST 9137.21
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Patron SMS, e-mail atıp 'işten çıkarıldın' diyemez

Patron SMS, e-mail atıp 'işten çıkarıldın' diyemez
İşçiye yazılı bir fesih bildirimi yapılmadan direkt olarak SMS veya e-mail ile iş sözleşmesinin feshedilmesi mümkün değil. İşten çıkarma durumunda feshin yazılı yapılması ve işçinin bildirimi imzalaması gerekiyor.

Okan Giray Bülbül

İŞÇİYLE işveren arasındaki ilişkiyi düzenleyen en önemli belge iş sözleşmesidir. Çoğu kez işverenlerin iş sözleşmesinin bir nüshasını işçilere vermediğini görüyoruz. Böyle olunca işçiyle işveren arasında bir anlaşmazlık çıktığında işçi iş sözleşmesindeki maddeleri bil(e)mediği için mağdur olabiliyor. İşçilerin işe girerken imzaladıkları iş sözleşmelerinin bir nüshalarını mutlaka işverenden almaları ve ellerinde bulundurmaları gerekiyor. İş sözleşmesini işçi de, işveren de feshedebilir. İstifa veya işten çıkarma gerçekleştiğinde işçinin veya işverenin bunu kabul etmeme hakkı bulunmuyor.

BASKI 'İŞTEN ÇIKARMA' SAYILIR

İş sözleşmesinin imzalanması da, sonlandırılması da bazı hükümlere tabidir. İş sözleşmesinin sonlandırılmasında Kanuna uygun hareket edilmesi gerekir. Örneğin tehdit ve baskı sonucu işçinin elinden istifa dilekçesi alınması durumunda fesih işleminin işveren tarafından yapıldığı kabul edilir. Yani işverenin işçisinden tehdit ve baskıyla istifa dilekçesi alması halinde açılacak bir davada bu durum ispatlanırsa bu işlem istifa değil, işveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi olarak değerlendirilir.

TEKNOLOJİ GELİŞTİ

Gelişen teknolojiyle birlikte iş sözleşmesinin feshedilmesinde de çeşitli yeni yöntemler kullanılmaya başlandı. Örneğin işçi bilinçli bir şekilde iş sözleşmesinin feshine ilişkin bildirimi imzalamazsa kendisine e - mail veya sms ile bildirim yapılması da bu koşulun yerine getirilmesini sağlayabilir. Fakat işçiye yazılı bir fesih bildirimi yapılmadan direkt olarak sms veya e - mail ile iş sözleşmesinin feshedilmesi mümkün değildir. Bu şekilde gerçekleştirilen fesihler de şekil şartına uyulmadığı için sonuç doğurmaz.

'VERİMSİZ'SE İSPAT EDECEK

İş sözleşmesinin feshinde fesih nedeninin açıkça ifade edilmesi gerekmektedir. Fesih nedeninin açıkça bildirilmesi de bir geçerlilik şartıdır. Yani iş sözleşmesi gerekçe belirtilmeden feshedilen işçi işe iade davası açarsa işine geri dönme şansı bulunuyor. Bu nedenle fesih nedeninin de işveren tarafından açık bir şekilde ifade edilmesi gerekir. "Verimsizlik", "performans yetersizliği" gibi fesih nedenlerinin işveren tarafından ispat edilmesi de şart.

ADRESE DİKKAT EDİLMELİ

Çalışan işyerindeyken fesih işlemleri kolay. Ancak işçinin işyerinde olmadığı bir zamanda yapılan fesihler konusunda tereddütler bulunmaktadır. Bu gibi durumlarda işçiye fesih posta yoluyla bildirilmiş ve işçi iş sözleşmesinde belirtilen adrese gelen tebligatı almamış ise işe iade davası gibi pek çok hakkın kullanımında sorunlar yaşanmaktadır. Kural olarak iş sözleşmesinin feshinin bildiriminin işçiye ulaşma anından itibaren gerçekleştiği kabul edilmektedir. Posta yoluyla yapılan bir tebligatta işçi belirtilen adreste bulunmazsa ihbarname binanın kapısına yapıştırılır ve bu tarih iş sözleşmesinin fesih tarihi olarak kabul edilir. Dolayısıyla işçilerin işe girerken işverene verdikleri adres bilgisi bu bakımdan çok önemlidir.

YAZILI OLMASI GEREK

İŞ Kanunu'na göre iş sözleşmesinin feshinin kural olarak yazılı yapılması gerekir. Ayrıca işçinin iş sözleşmesi feshine dair bildirimi imzalaması da şarttır. Feshin yazılı yapılması şartı hukuken geçerlilik şartıdır. Yani yazılı olarak yapılmayan bir fesih geçerli bir fesih değildir. Bu durumda işçi işe iade davası açarsa işverenin işçiyi işten çıkarma nedeni sorgulanmaksızın usule uyulmadığı için işçi işe iade edilir. Yazılı feshin işçi tarafından imzalanması gerekliliği ise ispat şartıdır.

TOPLU ÇIKARMADA KURALLAR DEĞİŞİYOR

İŞVERENLERİN ekonomik, teknolojik ve yapısal nedenlerle toplu olarak işçi çıkarmaları halinde ise işçiye yazılı bildirim yapma zorunluluğu söz konusu değildir. Toplu işçi çıkarılacağının işyerinde sendika bulunması halinde sendika temsilcilerine, ilgili il müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumu'na 30 gün önceden bildirilmesi halinde işçilere yazılı bildirim yapılmasına gerek olmaksızın iş sözleşmeleri feshedilebilir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3821 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim