• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Pentagon'dan biyonik adım

Pentagon'dan biyonik adım
Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından sipariş edilen kontak lens nümuneleri askerlere çok daha iyi görüş alanı sağlıyor.

Lensler askerlerin başlarına taktıkları, üzerlerine fotoğraf veya bilgi yansıtılabilen gözlüklerle birlikte kullanılmak üzere tasarlanmış.

Amerikan kara ve hava kuvvetleri başa takılan bu özel gözlükleri hali hazırda, askerlere hedefler hakkındaki bilgileri ve genel durumla ilgili güncellemeleri iletmekte kullanıyor.Böylelikle teknolojiden yararlanılarak askerlerin savaş alanındaki etkinliği artırılmaya çalışılıyor.

iOptik adı verilen sistemi geliştiren Innovega şirketi BBC'ye bu hafta başlarında Pentogon araştırma labaratuarı Darpa'ya görüş sahası geliştiren ilk lenslerin nümunelerini göndermek üzere sözleşme imzaladıklarını açıkladı.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon daha önce, Washington merkezli şirketin bu projeyi geliştirmek için ilk aşamada yapması gereken masrafların bir kısmını karşılamıştı.

Şirketin yöneticisi Steve Willey "Bu yeni sözleşme bize hemen örnekler yapmak ve bu yeni sistemin unsurlarını tanıtmak için fırsat veriyor" diye konuştu.

Çok-odaklı

Lensler kullananın aynı anda iki şeye odaklanabilmesini sağlıyor: Hem başlarına taktıkları özel gözlüklere hem de onun ötesindeki genel görüntüye.

Bunu iki farklı filitre sayesinde mümkün kılabiliyor. Her bir lensin orta kısmı, başa takılan özel gözlüklerden gelen ışığı göz bebeğine veriyor. Lensin geri kalan kısmı ise özel gözlüklerin ardındaki görüntüden gelen ışığı yansıtıyor.

Böylelikle retina her iki odaktan gelen ışığı aynı anda alabiliyor. Innovega şirketi yöneticisi Steve Willey "Normal olarak örneğin bir fotoğraf makinasıyla ya yakındaki ya da uzaktaki bir şeye, ama mutlaka bir şeye odaklanırsınız. Ama bu kontak lensleri taktığınızla otomatik olarak çok odaklı ya da iki odaklı görebiliyorsunuz. Yani insanların normal olarak yapamadığı bir şeyi yapabiliyorsunuz" diyor.

Zenginleştirilmiş gerçeklik Willey teknolojiyi genel satışa çıkarabilmek için patentini de almayı umduklarını söyledi.

Teknoloji, kullanıcıların gözlüklerine yansıtılan 3 boyutlu filmleri her bir lense farklı görüntüler yansıtılarak seyredebilmesini mümkün kılabilir.

Diğer kullanım alanları arasında yakınlarda Google tarafından yayınlanan bir tanıtım videosuyla gündeme gelen zenginleştirilmiş gerçeklik gözlüklerinin bir benzeriyle, kullanıcılara aynı anda çok sayıda farklı şeyi görebilme imkanı sağlanması olabilir.

Fakat bir göz uzmanı bu tür bir tekniğin daha önce katarakt ameliyatı geçiren hastalar üzerinde denendiğinde sorunlara yol açtığını söyledi.

Londra Üniversitesi'nin Göz Hastalıkları Enstitüsü'nden Profesör Gary Rubin "Aynı anda iki imajın da öne çıkması görüşü ve kontrastı azaltan bir şey. Eğer başınızda bir de özel görüntü gözlüğü var ise, buraya yansıyan görüntü çevre ya da merkezdeki görüntüyü maskeleyebilir. Eğer gözünüzü oynattığınızda görüntüyü büyütüyor ya da hareketini değiştiriyorsa başınızın dönmesine yol açabilir" diyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1987 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim