• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Performans sisteminin sonucu körlük!

Performans sisteminin sonucu körlük!
Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi’nde, 2011 yılının Ocak ayında yapılan katarakt ameliyatları ...

Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi’nde, 2011 yılının Ocak ayında yapılan katarakt ameliyatları sonrasında gelişen enfeksiyon sonucu hastaların kör olması olayı ile ilgili olarak bilirkişi ve müfettiş raporları Mart ayında kesinleşmiş olmasına rağmen bugüne kadar açıklanmadı.

Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz SES İzmir Şube Disiplin Kurulu Üyesi Dr. Ergun Demir, söz konusu raporların kamuoyundan gizlendiğini ve kendilerine yeni ulaştığını belirterek, olayda performansa dayalı sağlık sisteminin yol açtığı zararların çarpıcı bir şekilde görüldüğünü belirtti. Demir, tıbbın tüm branşlarında aynı sürecin geçerli olduğunu ve bu tür durumlarla daha çok karşılaşılacağına dikkat çekti.   

Sağlık Bakanlığı tarafından bilirkişi olarak görevlendirilen Prof. Dr. Mustafa Demirci, Prof. Dr. Ahmet Maden, Doç. Dr. Şeyda Uğurlu, Uz. Dr. İlknur Vardar’ın hazırladığı 16.03.2011 tarihli bilirkişi raporu ile Sağlık Bakanlığı müfettişi Mümin Sokat’ın hazırladığı 24.03.2011 tarihli disiplin soruşturma raporunda öncelikle ameliyat sürelerine dikkat çekiliyor. 10.01.2011 tarihinde mesai sonrasında yapılan 8 katarakt ameliyatının saat 17.10 ile 17.59 arasında gerçekleştirildiği, yani her bir ameliyatın ortalama 6 dakikada gerçekleştirildiği belirtiliyor.  

KISA SÜREDE ÇOK AMELİYAT!

İkinci olarak ameliyatta kullanılan cerrahi aletlerin her hastada yeniden sterilize edilme ve değiştirilme zorunluluklarına rağmen 8 hasta için tek bir aletin kullanıldığı belirtiliyor. Raporlarda hastaların sokak kıyafetleri üzerine ameliyat önlüğü giydirilerek ameliyata alındıkları ve bunu mevzuata uygun olmadığı belirtiliyor.            

8 hastanın ameliyatlarının, birbiri ardına yapıldığı, ameliyatlar arasında sadece eldiven değişimi yapıldığı, ellerin yıkanması, önlük değişimi ve ameliyathane temizliğinin yapılmadığı ve hastanenin Enfeksiyon Kontrol Komitesi talimatlarına uyulmadığı da gözlemlenmiş.

Konu ile ilgili olarak SES İzmir Şube Başkanı Veli Atanur, en kısa sürede en çok hasta muayene edip, tasarruflu malzeme kullanarak, çok ameliyat yapmanın, “verimlilik”, “maliyet”, “etkinlik”, sözcükleriyle tanımlanan ve performans denilen sağlık sisteminin yol açtığı bir durum olduğunu belirtti. Atanur, “Daha iyi bir görme keskinliği elde edilmesi umuduyla katarakt ameliyatı olan hastaların mağduriyetine yol açan ‘gözleri kör eden’ bu piyasacı sağlık sistemidir. Tıbbın en temel kuralı ‘önce zarar verme’ ilkesi yerine, ‘önce işletmeye para kazandır’ diyen bu piyasacı sağlık sistemidir” dedi.

NELER OLMUŞTU

İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hastalar Ramazan Avşar, Musa Meleş, İlhami Yasa, Şerafettin Karabük, Hüdaverdi Gündüz, Cevriye Enhoş, Mehmet Hasdemir’e yapılan katarakt ve Yüksel Altunçubuk’a yapılan ön kamera lavajı ameliyatı sonrasında iyi bir görme keskinliği elde etmesi gerekirken gelişen enfeksiyon sebebiyle görme işlemlerinin zayıflamasına ve yitirilmesine neden olunmuştu.
(İzmir/EVRENSEL)

Bu haber toplam 3496 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim