• BIST 9809.62
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

Pes! Aynı günde, 2 ayrı şehirde, 3 kez..

Pes! Aynı günde, 2 ayrı şehirde, 3 kez..
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), nisan ayından itibaren hastane ve eczaneleri on line denetlemeye başladı. Medula sistemiyle ay sonu beklenmeden faturalar anında incelendiği için usulsüzlüklere günlük müdahale imkânı doğdu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), nisan ayından itibaren hastane ve eczaneleri on line denetlemeye başladı. Medula sistemiyle ay sonu beklenmeden faturalar anında incelendiği için usulsüzlüklere günlük müdahale imkânı doğdu.

Elektronik takibe ilginç örnekler takıldı. Adana'da bir hasta hiç muayene olmadan 100 defa ameliyata alındığı belirlendi. Başka bir hastaya ise aynı gün içinde Yozgat Sorgun ile Tokat Turhal'da 3 kez muayene yapıldığı belirlendi.

Yetkililer, yaptıkları hesapla vatandaşın 113 kilometre mesafedeki 2 ilçede 3 defa muayene olmasının mesai saatleri içinde mümkün olmadığını tespit etti. Yolsuzluk yapan hastanelerden devlet zararının tahsili için müfettişler görevlendirildi.

Medula sistemiyle denetimin daha hızlı ve etkin hale geldiğini dile getiren SGK Destek Hizmetleri Genel Müdürü Recep Karapınar, CİHAN'a önemli açıklamalarda bulundu. Odasındaki ekrandan 10 büyük ildeki hastane ve eczaneleri izleyebildiğini belirten Karapınar, kısa süre içinde bütün Türkiye'yi monitörleyecekleri bilgisini verdi.

Her gün 180 bin reçete girişinin ekrandan takip edildiğini aktaran Karapınar, uygulamaya alınan yeni medulanın getirdiği yenilikleri anlattı.

Hastane ve eczanelerde yapılan hasta işlemlerinin dönem sonu beklemeden işlem sırasında anlık izlenebildiğini ifade eden Karapınar, bazı tetkik ve işlemlerin sayısal ve tarihsel denetiminin yapılmasıyla fazla ve gereksiz tahlillerin önüne geçildiğine işaret etti. Provizyon işlemlerine hastanın tedavi gördüğü branşların eklendiğini vurgulayan Karapınar, "Günlük bazda takip sağlanması ile bir tedavi kurumunda yatarak işlem gören hastanın, aynı zaman diliminde bir başka tedavi kurumunda muayene olmuş gibi gösterilmesinin önüne geçiyoruz." diye konuştu.

SUİSTİMALLERE ANINDA MÜDAHALE

Medula sistemi ile hastanın kimlik bilgileri ile hangi hastanede, hangi doktora muayene olduğunun fatura bilgileriyle birlikte görülebildiğini aktaran Karapınar, bu sayede SGK'ya gönderilen faturalarda suistimallerin önlendiğine dikkat çekti.

Karapınar, kurumsal raporlama sayesinde en çok işlemin yapıldığı alanların tespit edilerek müfettişlerin o işlemlere yoğunlaştığını ve denetimlerin hızlandığını aktardı.

Genel Müdür, devletin kasasından haksız yere para çıkmasını önleyen medula sisteminin Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü tarafından tescillendiğini ifade etti.

BİR HASTAYA 93 DEFA MR ÇEKİLMİŞ

Medulaya takılan ilginç örnekler 'bu kadar da olmaz dedirtecek' cinsten. Bir hastaya bir yılda 93 defa MR ve tomografi çekilmiş. Hekimler bir yılda bu kadar MR ve tomografi çekilen kişi sağlam olsa bile hasta olacağını söylüyor.

Bir hasta 1 yılda 2 bin 500 defa hastaneye gidip tedavi olmuş. Bir gün içinde hem Tokat hem Yozgat'ta muayeneden geçmiş.

Adana'da bir hasta hiç muayene olmadan 100'den fazla ameliyat geçirmiş.


Samanyolu Haber

Bu haber toplam 2639 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim