• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9437
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin devri (THSK)

Piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin devri (THSK)
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı'nca Piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin devri hakkında duyuru yayımlandı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı'nca Piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin devri hakkında duyuru yayımlandı;

 

Kurumumuz Yetki Alanında Bulunan Piyasa Gözetim ve Denetimi Yapılan Ürünlerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığına Devri

2011 yılı Ağustos ayında yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında Ekonomi Bakanlığı tarafından ülkemizdeki piyasa gözetim ve denetim yapısı ve yaşanan sorunlar gündeme getirilmiş, bu kapsamda başlatılan çalışmalar neticesinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde “Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü” olması ve tüketici ürünlerinin anılan Bakanlığın sorumluluğunda bulunması nedeniyle ülkemizde sürdürülen piyasa gözetimi ve denetiminin etkinliğini artırmak adına tüketici ürünlerinin piyasa gözetimi ve denetiminin tek bir elden yürütülmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir. Konu Piyasa Gözetimi Denetimi ve Ürün Güvenliği Değerlendirme Kurulunun 04/07/2012 tarihli toplantısında ele alınmış aşağıda listesi yer alan tüketici ürünlerinin piyasa gözetim ve denetiminin ilgili Bakanlığa devrine karar verilmiştir.

Bu nedenle Kurumumuz yetki alanında bulunan genel ürün güvenliği kapsamındaki tüketici ürünlerinin takibi için yasal dayanağı olan 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 183 üncü maddesi, 11/04/2013 tarihli ve 28615 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6455 Sayılı Gümrük Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 89 uncu maddesi ile yürürlükten kaldırılmıştır.

Buna istinaden, Avrupa Birliği Teknik Mevzuatına Uyum kapsamında ilgili kurumlar arasındaki genel koordinasyondan sorumlu olan Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türk Ürünlerinin İhracatının Artırılmasına Yönelik Teknik Mevzuatı Hazırlayacak Kurumların Belirlenmesine Yönelik Bakanlar Kurulu Kararı Ekinde Yapılan Düzenlemenin Duyurulması Hakkında Tebliğ” 21/06/2013 tarihli ve 28684 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Mezkur Tebliğin 1 inci maddesi ile, sorumlu/koordinatör kuruluşlar yeniden tanzim edilmiş ve Kurumumuz yetkisinde olan genel ürün güvenliği kapsamındaki tüketici ürünlerinin teknik mevzuatını hazırlamak yetki ve görevi, 31/10/2013 tarihinde yürürlüğe girmek üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na verilmiştir.

Bu sebeplerle 31/10/2013 tarihli ve 28807 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren mevzuatlarla Kurumumuz sorumluluğunda aşağıda listesi yer alan tüketici ürünlerine ilişkin yapılan işlemler yine aynı Resmi Gazete’de eş zamanlı yayımlanan mevzuatlarla Gümrük ve Ticaret Bakanlığına devredilmiştir.

Devir konusu ürünler

a) Oyuncaklar,
b) Deterjanlar,
c) Kuvvetli Asit veya Baz İçeren Temizlik Ürünleri,
d) Havuz Suyunda Kullanılan Yardımcı Kimyasal Maddeler,
e) Hava Aromatize Edici Ürünler (Toksik Kimyasal İçeren Koku Gidericiler Dahil)
f) Ağız Temizliğinde Elle Kullanılan Diş Fırçaları, Pille/Elektrikle Çalışan Diş Fırçalarının Fırça Başlıkları ve Arayüz Fırçaları,
g) Tampon, Hijyenik Ped, Göğüs Pedi, Çocuk Bezi ve Benzeri Ürünler,
h) Emzik, Biberon, Biberon Başlığı, Alıştırma Bardağı, Alıştırma Bardağı Kapağı ve Benzeri Ürünler,
i) Ayakkabı Kremi, Boya ve Cilaları,
j) Giyilecek eşyanın imalinde, boyanmasında ve temizlenmesinde kullanılacak maddeler,
k) Diğer kullanılacak eşya,

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4050 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim