• BIST 8871.74
  • Altın 2240.967
  • Dolar 32.3166
  • Euro 35.103
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Piyasada sahte beyaz çay var: Kuru otu beyaz çay diye satılıyor

Piyasada sahte beyaz çay var: Kuru otu beyaz çay diye satılıyor
Antikanserojen olduğu iddia edilen 4 bin liralık beyaz çayda talep karşılanamayınca piyasaya aldatıcı ürünler sürüldü. Kuru otu beyaz çay diye satanlar konusunda tüketici uyarıldı.

İmparatorların çayı olarak adlandırılan ve perakende satış fiyatı 4 bin lirayı bulan beyaz çayın sahtekarları ortaya çıktı. Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, kurutulmuş otu beyaz çay diye piyasaya sürmeye çalışanlar konusunda tüketicileri uyardı. Erdoğan, 2014 yılında üretimine başlanan beyaz çayda ilk yıl 400 kilogram, 2015 yılında 350 kilogram üretim gerçekleştirildiğini anımsattı. Özel sektörün elinde beyaz çayın kalmadığını, Çaykur'da ise az miktarda bulunduğunu anlatan Erdoğan, "Maalesef yüksek miktarda talepler karşılanamıyor. Çaykur 20 gramlık kutular halinde satışını sürdürüyor" diye konuştu.

Yurt dışından gelen tekliflerin ürün azlığı nedeniyle karşılanamadığını vurgulayan Erdoğan, "Özellikle Fransa'dan ciddi talep var. Amerika'dan 100 kilogram beyaz çay talebi oldu ve karşılanamadı. Önümüzdeki sezon üretilecek çaydan karşılamayı teklif ettik" dedi.

İlaç niyetine alınıyor

Erdoğan'a göre, beyaz çayın ilacı destekleyici görev yapması, içerisindeki etken maddenin bazı hastalıkların tedavisinde etkili olması talep yığılmasına neden oldu. Antioksidan oranı diğer çaylara göre yüksek olan beyaz çayda, JP 53 olarak adlandırılan kanserli hücreleri küçülten, yayılmasını önleyen bir madde keşfedildiği öne sürülmüştü. Talebin karşılanamamasının aldatıcı ürünlerin piyasada yer bulmasına neden olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Piyasada bazı ürünleri, doğranmış 2.5 yaprak çayı Türk beyaz çayı diye piyasaya sürmeye çalışanlar var. Daha düşük ve farklı fiyattan satılmaya çalışılıyor. Otun doğranmış şekillerini piyasaya beyaz çay diye sürmeye çalışanların olduğunu biliyoruz. Sallama çayların, beyaz çay diye piyasaya sürülmeye çalışıldığını, bazı aktarlarda yeşil çayın doğranmış şeklinin beyaz çay diye piyasaya sürüldüğünü görüyoruz. Beyaz çay taklitlerine kanmamak, itibar etmemek gerekiyor."

Logoyla satılacak

Gelecek yıl, Bakanlık nezdinde ve çay üreticilerinin yapacağı çalışma ile tescilli ve logolu şekilde Türk beyaz çayının satılması noktasında daha güvenli bir ortam oluşacağını anlatan Mehmet Erdoğan, "Rize'nin Anzer balı varsa beyaz çayı da olmalı" dedi. Erdoğan, Türk beyaz çayı ile Çin'de üretilen beyaz çay arasında çok fark olduğunu kaydederek, "Çin'de doğranmış yapraklar beyaz çay diye piyasaya sunulmuş. Çin çayı da Türk beyaz çayı diye satılmaya çalışılıyor" ifadesini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7038 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim