• BIST 9766.42
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

'PKK'dan kurtuldum, SGK'dan kurtulamadım'

'PKK'dan kurtuldum, SGK'dan kurtulamadım'
Batman'daki terör saldırısında ağır yaralanıp malülen emekliye ayrılan polis memuru, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) aylığını kesmesinin şokunu yaşıyor.

SGK'nın Danıştay'a gitmesi sonucu aylığı kesilen Güneydoğu gazisi Cevdet Kaptı, ne yapacağını şaşırmış durumda. Kaptı, yaşanan mahkeme süreci sonucunda kendisine ödenen 156 bin liranın yasal faizleriyle istendiğini belirterek, "Olayda yaralanmasaydım da ölseydim daha mı iyi olurdu?" dedi.

Karara itiraz edeceğini belirten polis memuru, "PKK saldırısından sağ kurtuldum ancak SGK'nın bu mevzuatından kurtulamadım. Bunlar beni öldürecek." diye konuştu.

Polis memuru Cevdet Kaptı'nın bulunduğu polis otosu, 6 Mart 2006 günü akşam saatlerinde devriye görevi yaparken bölücü terör örgütü PKK militanlarınca silahlı saldırıya uğradı. Kaptı, ağır yaralanırken arkadaşları polis memuru M. Emin Keskin, Hacı Alkan, Cem Genç ile Süreyya Kınay şehit oldu. Göğsüne isabet eden kurşunla yaralanan Cevdet Kaptı, aylarca tahrip olan sağ akciğerinin tedavisi ile uğraştı.

Sürekli devam eden sağlık sorunları sebebiyle Gülhane Askeri Tıp Fakültesi, özel hastaneler ile Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi olan Kaptı, sorunlarının geçmemesi üzerine malülen emeklilik istedi. Sosyal Güvenlik Kurumu ise itiraz etti. Polis memuru, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin verdiği ve Emniyet Genel müdürlüğünün malülen emeklilik şartlarına uyan "Aktif polislik yapamaz raporuna" istinaden Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, Kaptı'nın malulen emekli edilmesine hükmetti. Ancak SGK, bölücü terör örgütünün saldırısı sonucu yaralanan polis memuru için verilen kararı Danıştay'a taşıdı. Danıştay, SGK lehine karar vererek Bölge İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı bozdu. Emniyet Genel Müdürlüğü Sağlık Şartları yönetmeliğine göre, B dilimi sağlık şartlarına haiz bir personel malülen emekli olabiliyor ancak Danıştay'ın bu kararıyla bu durum ortadan kalkıyor. SGK, şimdi 2008 yılının son aylarından bu yana tazminatını alıp malüllük aylığı bağlanan polis memuruna denen 156 bin lirayı yasal faiziyle geri ödemesi için yazı gönderdi, Kaptı'nın aylığı da iptal edildi.

İki çocuk babası Cevdet Kaptı, yaklaşık 3 yıldan bu yana emekli olduğunu belirterek, "Bu süre zarfında bir nebze yaşadığım olaylardan uzak durdum. Fakat Danıştay yakın bir zamanda aleyhimize karar verdi. Yani benim malul olamayacağıma çalışabileceğime karar verdi. Fakat bu kararın aileye nasıl yansıyacağını bilmiyorlar. SGK aylığı iptal edip bana 156 bin lira borç çıkardı. Bunun faizi de daha sonra bildirilecekmiş. Yaşadığımız olay basit bir saldırı değildi. Ben ölseydim daha mı iyi olurdu, o zaman mı bu haklar bana verilirdi. Bacağım, kolum eksik olsa daha mı iyi olurdu. Acaba onların düşünceleri bu şekilde mi. Yoksa kanunlar bana bu hakkı veriyor. Ama biz kendimizi izah edemiyoruz. Bununla ilgili itirazlarımız olacak. Fakat hiçbir umudum da kalmadı." diye konuştu.

Kendisini polislik yapacak durumda hissetmediğini söyleyen Kaptı, o sebeple emekliliğini istediğini belirtti. 6 yıldan bu yana yaşadığı silahlı baskın olayının etkisiyle yatıp kalktığını dile getiren Kaptı, bunun ailesine de yansıdığına dikkat çekti. Kaptı şöyle devam etti: "10 yaşındaki oğlum şehit ve gazilere verilen haklardan dolayı özel bir kolejde burslu okuyordu. Çocuğu okuldan almak zorunda kaldım. Fakat elimden bir şey gelmiyor. Bu haklar mahkeme tarafından elimizden alınınca aileme öyle bir yansıdı ki benim hayatım alt üst oldu. Şu an önümü göremiyorum. Yarın ne olur , nasıl sonuçlanır onu da bilmiyorum. Emniyet Genel Müdürlüğüne dilekçe verip iş istedim, kabul edilirse yeniden başlayacağım ancak ne sağlığım ne de psikolojim buna elvermiyor. Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın şehit ve gazilere ne kadar önem verdiklerini ve bu konudaki hassasiyetlerini biliyorum. İnşallah kanunlardaki boşluklar giderilir."

Bu arada SGK Genel Müdürlüğü yetkilileri, polis memurunun kendisine gönderilen "Borç bildirimindeki tutarı ödemesi gerektiğine dikkat çekerek, "Bununla ilgili yapacak bir şey yok" diyor. Polis memuru parayı ödemezse haciz işlemleriyle karşı karşıya kalabilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2993 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim