• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Polikistik over nedir, nasıl tedavi edilir?

Polikistik over nedir, nasıl tedavi edilir?
Polikistik over nedir, polikistik over belirtileri nelerdir, polikistik over tedavisi, polikistik over hamileliğe engel mi gibi ve benzeri birçok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

 

Polikistik over nedir?

Polikistik over kadın östrojen ve progesteron hormonlarında bir dengesizlik olması durumudur. Bu hormonal dengesizlik polikistik over sendromuna (PCO), yumurtalıklarda birçok küçük iyi huylu kist oluşmasına neden olur.


Polikistik over sendromu belirtileri nelerdir?

Polikistik over sendromu belirtilerinin şiddeti ve türü kişiden kişiye değişir. En sık rastlanan belirti düzensiz regl görülmesidir. Polikistik over sendromu belirtileri ilk regl döneminden sonra da görülmeye başlayabilir. Hamile kalmakta sıkıntı da polikistik over sendromu belirtilerindendir.

-Yüz, göğüs, karın, parmak üstü bölgelerinde tüylenme

-Göğüslerde küçülme

-Seste kalınlaşma

-Saç dökülmesi

-Akne

-Kilo alma

-Yoğun ağrılı regl dönemi

-Kısırlık



POLİKİSTİK OVER TEDAVİSİ
 

Sağlıklı beslenmek

Polikistik over hastalarına sağlıklı beslenmeleri ve düzenli egzersiz yapmaları tavsiye edilmekte. Sağlıklı beslenme ve egzersiz regl döneminizi düzenlemenizde size yardımcı olacaktır.


Hamilelik planlanmadığında, doğum kontrol hapı kullanımı

Doğum kontrol hapları, polikistik overin neden olduğu; düzensiz regl dönemi, akne ve hormon dengesizliğine engel olur. Bu haplar polikistik over sendromunu tedavi etmemekle birlikte hastalığın neden olduğu rahatsız edici belirtileri önler.

 

Ameliyat

Doktorun uygun gördüğü durumlarda ameliyat ile tedavi uygulanır.


Polikistik over hamileliğe engel mi?

Hayır. Polikistik over sendromu hamile kalmanıza bir engel değildir. Polikistil overin neden olduğu gebe kalma sorunu kolayca tedavi edilebilen bir kısırlıktır. Polikistik overin neden olduğu hormonal bozukluk tedavi edildiğinde hamile kalabilirsiniz.

 

Polikistik over sendromu neden olur?

Polikistik over sendromunun asıl sebebi bilinmemesine rağmen, doktorlar bu hormonal dengesizlikte genetiğin ve beslenmenin etkili olduğuna inanmaktadırlar. Anne ya da kız kardeşte polikistik over sendromu görülüyorsa kişide polikistik over görülmesi ihtimali artıyor.

 
Polikistik over sendromunun etkilerini en aza indirmek için ne yapılmalı?

Polikistik over hastalarının en çok merak ettiği soru ise, nasıl beslenilerek bu hastalığın etkileri en aza indirilir.

- Günde beş porsiyon değişik renkte olan sebze-meyve tüketilmeli. Tabağınızda renk çeşitliliği besinlerin yarar çeşitliliği ile doğru orantılıdır.

- Aşırı yağlı besinlerden kaçınılmalı, hazır ve paketli gıdalar tüketilmemelidir.

- Yüksek lif alımı sağlamak için baklagil tüketilmelidir.

- Düzenli egzersiz de insülin metabolizmasında en az Diyet kadar etkili olmaktadır. Günlük 30-40 dakika egzersiz kilo kontrolünde fayda sağlar.


Ayşe Buse GÜNDOĞAN

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3207 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim