• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1771
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Polikistik over sendromu ile başa çıkmak için...

Polikistik over sendromu ile başa çıkmak için...
“Polikistik Over Sendromu”, üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen hastalıklardan biridir.

Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Eylem Şeker Arı, hastalığın kadınlarda yumurtlayamama sorunu ve kısırlığın yanı sıra, tedavi edilmediğinde kalpten hipertansiyona kadar birçok hastalığın oluşumunu tetiklediğini söyledi.

Hastalığın en belirgin özelliğinin adet düzensizliği olduğunu dile getiren Op. Dr. Arı, Yumurtalıklarda oluşan küçük iyi huylu kistlerle kendini gösteren hastalık, kadınlarda adet düzensizliği ile birlikte tüylenme, kilo alma ve sivilcelenmeye de neden olmaktadır. Tüm bu şikayetler, psikolojik sorunları kaçınılmaz hale getirmektedir” diye konuştu.

Ergenlikte adet düzensizliğinin nedeni araştırılmalı

Çocukluk ve ergenlik döneminde başlayabilen Polikistik Over Sendromu’nun çoğunlukla gecikmiş ergenlik vakaları ile karıştırıldığına dikkat çeken Op. Dr. Arı, “Sağlıklı bir ergenlik döneminde adet düzensizliği normal karşılanabilir. Bir hastalığın nedeni olarak ortaya çıkabileceği çoğu zaman akla gelmez. Ultrason görüntüleriyle de her zaman ayırıcı tanı konulamayabilir. Bu nedenle, adet düzensizliği görülen ergenlik dönemindeki kızlarda tanı, klinik incelemelerin yanı sıra laboratuvar testleri yardımıyla konulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Polikistik Over Sendromu’nun; yalnızca hastada yol açtığı şikayetlerin giderilmesi ile tedavi edildiğinin altını çizen Op. Dr. Arı, “Polikistik Over Sendromu adet düzensizliğine neden oluyorsa, adetin düzene sokması sağlanmaktadır. Yumurtlama uyarıcı tedavi de ancak hasta çocuk sahibi olmak istediği takdirde uygulanmaktadır. Ancak Polikistik Over Sendromu’nun tedavisinin tam olarak sağlanmaması, uzun dönemde hasta açısından tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu hastalarda kalp hastalıkları, kan yağlarında yükselme, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve rahim kanseri riski artarken; Tip 2 diyabet yani insüline bağımlı olunmayan diyabet riski ve hamilelik döneminde gebelik diyabeti olma olasılığı artmaktadır” uyarısında bulundu.

En etkili tedavi yaşam şeklinin düzenlenmesi!

Hastalığın tedavisinin; yaşam şeklinin düzenlenmesi ve son aşama da cerrahi girişim olduğunu dile getiren Op. Dr. Eylem Şeker Arı, “ Hastalara, hastalıkla uyumlu bir şekilde nasıl yaşayacakları öğretilmektedir. Günlük yaşamda fiziksel aktiviteye yer vermek, doktor kontrolünde düzenli spor yapmak ve beslenmede sağlıklı bir diyet programı izlemek tedavinin başlıca kuralları arasında yer almaktadır. Çünkü obez hastalar kilo vermeye başladığında yumurtlamaları da kendiliğinden başlamaktadır. Adet döngüsü düzene giren bu hastaların gebe kalma şansı da artmaktadır. Hastalığın tedavisinde öncelikli yaklaşım, yaşam tarzında yapılacak değişiklikler olmalıdır. Ancak, bu tür düzenlemelere karşı bir direnç söz konusu olduğunda, cerrahi yöntemler uygulanabilir”şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7870 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim