• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Poliklinik ve laboratuvarlar da planlamayla açılacak

Poliklinik ve laboratuvarlar da planlamayla açılacak
Poliklinik, laboratuvar ve müessese açmak isteyenler, sağlık bakanlığınca yapılan planlamaya uyacak.

ANKARA (A.A) - Poliklinik, laboratuvar ve müesseseler de bundan sonra Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan planlamaya göre açılabilecek.

Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik'te değişiklik yapıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikle tıp merkezlerinin kadroları ve kadro devirleri, laboratuvar ile görüntüleme, radyoterapi, nükleer tıp, fizik tedavi gibi muayene, tanı ve tedavi hizmeti sunan müesseseler ile ilgili düzenlemelere gidildi.
Daha önce özel hastaneler için yapılan planlamayla ilgili kurallar, ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşları için de getirildi.

Buna göre poliklinik, laboratuvar ve müessese açmak isteyenler, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan planlamaya uyacak.

Ruhsatlandırılmış sağlık kuruluşlarına yeni tıbbi hizmet birimi, teknoloji yoğunluklu tıbbi cihaz ve sağlık çalışanı ilave edilmek istenildiğinde de planlamaya uyulacak.

Planlama ve hak sahipliğinin belirlenmesine ilişkin de yine özel hastanelerle ilgili hükümler geçerli olacak.

Buna göre, Sağlık Bakanlığınca planlanan yatırım listesi, her yıl Ekim ayında bakanlığın internet sitesinde ilan edilecek. Başvurular Kasım sonuna kadar bakanlığa yapılacak. Yerleşim yeri itibariyle planlanan sayıdan fazla istekli olması halinde noter huzurunda kura çekilerek hak sahibi belirlenecek.

Planlamaya göre ilan edilen yerler için Kasım ayında başvuru olmaması halinde, takip eden yılın Ağustos ayına kadar bunlar için başvuruda bulunulabilecek.

-MUAYENEHANE AÇILMASI-

Yeni düzenlemeyle muayenehane açılabilmesi için yürütülen işlemlerle ilgili de değişikliğe gidildi.

Değişikliğe göre, muayenehane açacak uzman/tabipler yönetmelikte öngörülen belgelerle birlikte sağlık müdürlüklerine başvuracak.

Sağlık müdürlükleri, yönetmelikteki şartları haiz olup olmadığını yerinde inceleyecek, eksikliği bulunmayan başvuru dosyası Sağlık Bakanlığına gönderilecek. Bakanlık başvuru dosyasını inceleyecek, uygun görülen başvuru dosyası ilgili müdürlüğe gönderilecek. Yönetmelik şartlarını taşıyan muayenehane için uzman/tabip adına il sağlık müdürlüğünce uygunluk belgesi düzenlenecek.

Tıp merkezleri, ruhsatlarında yazılı olmak kaydıyla çalışma günlerinde sekiz saatten az olmamak üzere belirlenen sürede hizmet sunabileceği gibi, tatil günleri ve mesai sonrası dahil kesintisiz hizmet de verebilecek.

Tıp merkezlerinde, hasta kabul ve tedavi edilen uzmanlık dallarında görev yapan uzmanların isimleri ve çalışma saatleri bulunan ve mesul müdür tarafından onaylanan bir liste, bekleme salonunda hastaların rahat okuyabileceği bir yere asılacak.

Tıp/dal merkezi ve poliklinikler, bulundukları il sınırları içinde tek başına veya yönetmelikte öngörülen kapsamdaki kuruluşlarla birleşerek özel hastaneye dönüşebilecek.

Bu kuruluşların özel hastaneye dönüşebilmeleri için kadrolu uzman sayısı, o il için Bakanlıkça izin verilecek hastane yatak sayısının asgari üçte bir oranındaki sayıda olacak.

Bakanlıkça belirlenen planlama ilkeleri çerçevesinde Planlama ve İstihdam Komisyonu görüşü alınarak, o ilde kamu sağlık hizmetlerinin gördürülmesi için yeterli uzman bulunması halinde, özel hastaneye dönüşecek bu kuruluşlara kadrolarında bulunmayan; anestezi ve reanimasyon uzmanı, laboratuvar uzmanı ve radyoloji uzmanı kadrosu verilebilecek veya kuruluşlar bu ihtiyacını kadro devralma yoluyla temin edebilecek.

Bu kapsamdaki kuruluşların il dışına taşınması, taşınarak başka bir ildeki kuruluşla birleşmesi veya başka bir ile taşınarak tıp merkezine veya özel hastaneye dönüşmesi için Sağlık Bakanlığına başvurulacak.

Planlama ve İstihdam Komisyonu başvuruyu bakanlıkça belirlenen planlama ilkeleri çerçevesinde sağlık kuruluşu hizmeti sunulması için öngörülen asgari nüfus ve/veya ilde verilmesi hedeflenen sağlık hizmetleri ile uzman/tabip dağılımı yönünden daha az yoğunluklu bölgeleri öncelikle dikkate alarak değerlendirecek. Başvuru uygun görülürse Bakanlıkça taşınma ve/veya birleşmeye izin verilecek.

Taşınma, birleşme veya özel hastaneye dönüşüm talebiyle başvurular 31 Aralık 2013 tarihinde sona erecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8320 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim