• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

"Polis intiharlarının nedeni sosyal medya"

"Polis intiharlarının nedeni sosyal medya"
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Afyonkarahisar’da bir termal otelde gerçekleştirilen ‘Psikolojik Danışma ve Rehberlik Semineri’ne katılan Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, polis intiharları, nedenleri ve çözüm yolları hakkında bilgiler verdi.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, sosyal medyanın polis intiharları üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu kaydederek, "Türk polis teşkilatında intihar oranlarının diğer ülkelere göre düşük olmasına rağmen 2013 yılında 40 polisimiz ne yazık ki intihar etti" dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Afyonkarahisar'da bir termal otelde gerçekleştirilen 'Psikolojik Danışma ve Rehberlik Semineri'ne katılan Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, polis intiharları, nedenleri ve çözüm yolları hakkında bilgiler verdi. Çok sayıda emniyet mensubu ve psikologların katıldığı seminerin açılış konuşmasını yapan Kılıçlar, polislerin görevlerini yaparken psikolojik olarak zaman zaman zorlandıklarını söyledi. Polisliğin zaman mahrumiyeti gözetmeden çalışmayı gerektiren, fiziki ve ruhsal yıpranma ve stresin yüksek olduğu bir meslek olduğunu anlatan Kılıçlar, "Psikolojik yönden zorlanan polislerimize, yaşanabilecek sorunlara farklı bir gözle bakarak pratik çözümler geliştirecek ve kişiye problemlerinde zihinsel yaklaşımlarla yardımcı olabilecek bir uzmanın desteğini de gerekli kılmaktadır. Teşkilatımızın silahlı bir kolluk kuvveti olması ve vatandaşlarımıza güvenlik hizmeti sunarken yaşanan zorluklarda personelimizin psikolojisinin etkilenmesi bu konunun önemini daha da arttırmaktadır. Biz de emniyet teşkilatı olarak personelimize önleyici ruh sağlığı hizmeti sunmak amacı ile rehberlik ve psikolojik danışma birimlerini başarı ile hizmete geçirdik" diye konuştu.

"SON 12 YILDA PERSONEL SAYIMIZ İKİ MİSLİ ARTTIĞI HALDE DÜŞÜK İNTİHAR ORANINA SAHİBİZ"

Dünya ve Türk polis teşkilatında gerçekleşen intihar oranlarından da bahseden Kılıçlar, şunları söyledi:

"Yapılan araştırmalarda dünya geneli polis teşkilatları intihar oranlarına baktığımızda ABD'de yüz binde 18, Avusturya'da yüz binde 32, Almanya'da yüz binde 23, Türkiye'de ise bu oranın 2013 itibari ile yüzde 15 olduğu tespit edilmiştir. 2001 yılında 41 personelimiz intihar etmiş. Devam eden yıllarda düşüş gösteren bu sayı ile ortalama yılda 20-25 arası personelimiz maalesef intihar ediyor. 2013 yılına geldiğimizde bu sayı bizi de çok üzecek şekilde 40'a çıktı. 2013 yılında maalesef 40 personelimiz intihar etti. Geçen yıl 24 idi, 2011'de 29'du. Bu yıl yüz binde 16 civarında. Bu yıl ve 2001 yılını baz alırsak bizim polis teşkilatımızın intihar oranı yüz binde 10. Diğer ülkelere baktığımızda ise gerçekten düşük bir intihar oranına sahibiz. Üstelik son 12 yılda personel sayımız iki misli arttığı halde düşük intihar oranına sahibiz. Bu da personelimizin gayretini gösteriyor."

"ALLAH'A ŞÜKÜR BU YIL TERÖR YÜZÜNDEN ŞEHİT OLMUŞ POLİSİMİZİN CENAZESİNİ GİTMEDİK"

İntihar nedenleri hakkında da açıklamalarda bulunan Kılıçlar, intihar vakalarında kendisinin en büyük etkenlerden birisi olarak 'sosyal medyayı' gördüğünü kaydederek, "Bu yıl intiharlarda ne olduğuna dair çok da belirgin bir şey yok. Çok şükür ülkemizde ekonomik kriz yok. Terörle ilgili polis teşkilatımız açısından iyi bir dönem yaşıyoruz diye düşünüyorum. İşin siyasi yönü dışarıda kalmak şartı ile. En azından biz bu sene hiç terör yüzünden şehit olmuş polisimizin cenazesini gitmedik. Çok şükür böyle bir hadise olmadı, bu da büyük bir avantaj. Ben kendi kanaatimce bu yıl farklı olarak ne oldu derseniz sosyal medyadaki hareketliliğin, polisle ilgili, polis teşkilatında da çoğalan sosyal medya ilgisinin arttığını düşünüyorum. Özellikle bu intihar olayları soysal medyada, polisle ilgili kurulan forumlarda çok tartışılıyor ve oralarda çok yorumlar yapılıyor. Bunun da ben ilmi olarak bilmiyorum ama bunu bilim adamlarımız tartışacaklar, olumsuz etkilediğini düşünüyorum intihar sayılarını. İntihar sayılarımız diğer ülkelere göre daha az, ama gönül ister ki bu sayılar sıfır olsun. Biz bunları çalışalım, arkadaşlarımızla görüşelim, boş bırakmayalım ve ne gerekiyorsa yapalım hiç olmasın. Yani inanın her bir personelimizin başına gelen görev veya intihar olaylarında ölümler bizi üzüyor ve kendimizi sorgulamamıza neden oluyor" dedi.

"İNTİHAR ORANLARININ YAPACAĞIMIZ ÇALIŞMALAR İLE AZALACAĞINA İNANIYORUM"

Kılıçlar, açıklamalarına şöyle devam etti:

"İntihar oranlarımızın diğer ülkelere göre düşük olmasındaki en büyük etkenlerden birisi de personel seçiminde ve eğitimlerinde standartların yüksek tutulması, mesleki zorlukların ve sorunların daha hızlı çözüme kavuşturulması ve teşkilatta psikolog katkıları ile sunulmaya başlayan hizmetlerin etkisinin olduğunu düşünüyoruz. Teşkilat olarak bundan sonra göstereceğimiz gayretler ile bu oranı daha da aza çekeceğimize yürekten inanıyorum."

Toplantıya, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar'ın yanı sıra Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da katıldı. Seminerin açılış töreni, günün anısına verilen plaketler ve hatıra fotoğrafı çektirilmesi ile sona erdi. Seminerin 29 Kasım'a kadar süreceği bildirildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2016 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim