• BIST 9096.77
  • Altın 2324.531
  • Dolar 32.3647
  • Euro 34.9602
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Posalı besinler can simidi

Posalı besinler can simidi
Kabızlık hemoroidin en önemli nedenlerinden biri. Kabızlığı önlemenin en etkili yolu ise sebze-meyve, kurubaklagilller, tam tahıl ürünleri gibi posalı besinleri tüketmekten geçiyor!

Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı anlattı:

Hemoroid nedir?

Prof. Dr. Metin Çakmakçı: Hemoroid, kalınbağırsağın rektum adını verdiğimiz bitiş bölümünün sonunda yer alan anal kanaldaki toplardamarların varisi olarak tanımlanıyor. Damarlardaki genişlemeler sonucu oluşan ödem ve şişmelere bağlı olarak ortaya çıkıyor. Bu şişler yerine göre de iç ya da dış hemoroid olarak adlandırılıyor.

Kimlerde sık görülür?

Prof. Dr. Metin Çakmakçı: Birinci dereceden dördüncü dereceye kadar farklı derecelerde hemoroid gözleniyor. Hiçbir şikayeti olmayan herhangi bir kişide bile, muayene edildiğinde birinci dereceden hemoroid görülebiliyor. Ancak bunlar genellikle bulgu vermeyen ve tedavi gerektirmeyen hemoroidler olarak değerlendiriliyor. Hemoroidin en önemli nedenlerinden biri genetiktir. Ailede böyle bir bozukluk varsa, o kişide de ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Uzun süre ayakta duran veya oturanlarda da hemoroidal hastalık sık rastlanır.

Hangi yaşlarda ortaya çıkar?

Prof. Dr. Metin Çakmakçı: Bebeklerde ve çocuklarda hemoroid görülmez, 20 yaşından sonra, genetik ve mesleki nedenler varsa, beslenme bozuklukları da söz konusuysa, sorun yavaş yavaş ortaya çıkabiliyor. Yaşla birlikte paralellik gösteren hemoroid ileri yaşlarda artabiliyor.

Hemoroid oluşumunda beslenmenin etkisi nedir?

Prof. Dr. Metin Çakmakçı: Hemoroidin sorun oluşturmasında kabızlık, diyet, posadan fakir beslenme ön planda geliyor. Özellikle gelişmiş toplumlarda beslenme şekillerinin posadan fakir, hazır yiyeceklere doğru kayması nedeniyle hemoroid görülme oranı da artıyor. Çünkü bu besinler emilimi yüksek ve posa bırakmayan gıdalar. Sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünlerini, bira, şarap gibi alkollü içecekleri ve baharatlı yiyecekleri sık tüketenlerde hemoroid daha fazla görülür.

Kabızlığın etkisi nedir?

Prof. Dr. Metin Çakmakçı: Özellikle çalışan insanların tuvalet ihtiyaçlarını belirli zamanlara yayamamalarına bağlı olarak ortaya çıkan kabızlığın arkasından hemoroidin gelmesi de kaçınılmaz oluyor. Yani normalde var olan bir durum sorun yaratır hale geliyor. Kabızlığa karşı birkaç basit önlem yeterli olabilir:

- Dışkılama hissi gelince gecikmeden tuvalete gidin.

- Bağırsakları yumuşak tutmak için en az 8 bardak su için.

- Alkol ve kafeinli içeceklerden uzak durun.

- Lifli yiyeceklerin (sebze, meyve, kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri, kepek vb.) tüketimini artırın. Bu maddeler sindirilmediği için dışkıyı yumuşak tutar. Beyaz ekmek tüketmeyin. Düzenli egzersiz yapın.

Hemoroidin en sık görülen belirtileri nelerdir?

Prof. Dr. Metin Çakmakçı: - Ağrı (özellikle dış hemoroidlerde) - Ele gelen şişlik, - Dışkılama sırasında kanama olması, - Islaklık hissi ve kaşıntı.

HAZIRLAYAN: Özgür Gökmen ÇELENK
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3547 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim