• BIST 9076.69
  • Altın 2324.954
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9453
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Pratisyen hekimler dertli

Pratisyen hekimler dertli
Türk Sağlık-Sen, pratisyen hekimlerin Döner Sermaye Yönetmeliği’nden kaynaklanan sorunları ile ilgili rapor hazırladı. ANKARA - Türk Sağlık-Sen tarafından Sağlık Bakanlığına iletilen raporda, acil servislerde görevli pratisyen hekimlerin 24 saat esasına g

Türk Sağlık-Sen, pratisyen hekimlerin Döner Sermaye Yönetmeliği’nden kaynaklanan sorunları ile ilgili rapor hazırladı. ANKARA - Türk Sağlık-Sen tarafından Sağlık Bakanlığına iletilen raporda, acil servislerde görevli pratisyen hekimlerin 24 saat esasına göre çalışmalarına rağmen bunun Döner Sermaye Yönetmeliği’nde değerlendirilmediği belirtildi.

Sağlık Bakanlığının, Performansa Dayalı Döner Sermaye Yönetmeliği, yayınlanmasının üzerinden uzun süre geçmesine rağmen, haksız uygulamalarla birçok sağlık çalışanının tepkisini çekmeye ve çalışma barışını zedelemeye devam ettiği iddia edilen raporda, şöyle denildi:

DÖNER SERMAYE KATKI PAYI
Pratisyen tabiplerin 2. ve 3. basamakta yaptığı muayene ve girişimsel işlemlerin getirisi uzman hekimle aynı olmasına ve oluşabilecek kusurlardan dolayı cezalarda herhangi bir indirim öngörülmemesine rağmen, döner sermaye katkı payı dağıtılırken pratisyen hekim katsayısı 1.1, uzman hekim katsayısı ise 2.5 olarak alınıyor. Başhekim yardımcısı kadrosunda pratisyen hekim-uzman hekim ayrımı yapılmaksızın kadro unvan katsayısı 2.9 verildiği halde, çalışan hekimler arasında pratisyen hekim aleyhine unvan kadro katsayısı ayrımı yapılıyor.

Pratisyen hekim, uzman hekim ve baştabip yardımcısı maaşlarında büyük uçurum yokken, Döner Sermaye Yönetmeliğindeki kadro unvan katsayısı adaletsizliklerinden dolayı pratisyen hekimlere büyük haksızlık yapılıyor. Acil serviste görevli pratisyen hekimler 24 saat esasına göre çalışmalarına rağmen, bu ağır çalışma koşulları Döner Sermaye Yönetmeliği’nde değerlendirilmiyor. Acil servise başvuran basit bir hastalıkla çoklu travmalı hastanın muayene ve tedavi puanı eşit olarak belirtiliyor. Acil serviste çalışan pratisyen tabip ve diğer sağlık personelinin karşılaştığı bulaşıcı hastalık riskleri, hasta ve hasta sahiplerinin saldırıları ve diğer çalışma güçlükleri karşılıksız kalıyor.

PRATİSYEN HEKİMLERİN ÖNERİLERİ
Raporda, pratisyen hekimlerin, sorunlarının çözümü için önerileri ise şöyle:
2. ve 3. basamaktaki pratisyen hekimlerin Döner Sermaye Yönetmeliği’ndeki kadro unvan katsayıları 1.1 den, 2 veya üzerindeki bir katsayıya denkleştirilmelidir. Acil servisteki zor çalışma koşullarının karşılığı Döner Sermaye Yönetmeliği’nde yapılacak bir değişiklikle verilmelidir. Baştabip yardımcıları arasında pratisyen hekim-uzman hekim ayrımı yapılmaması gibi, 2. ve 3. basamakta çalışan ve performans puanı üreten pratisyen hekimlerle uzman hekimler arasında da kadro unvan katsayısı ayrımı yapılmamalıdır.

Acil serviste çalışan pratisyen hekimlere o bölgedeki aile hekimlerinin ücretlerine denk bir döner sermaye katkı payı getirecek hizmet unvan katsayıları verilmelidir. İlgili yönetmelikte hizmet puanı sıralamasında aynı sıraya konulan 2. ve 3. basamaktaki pratisyen tabiplerin aile hekimliğine geçişleri zorlaştırılmış, bu hekimlerin bulundukları sağlık kuruluşlarında kalmaları sağlandığı halde kadro unvan katsayıları 1.1 de tutularak haksızlık yapılmıştır. Bu haksızlık giderilmelidir.

SORUNLAR SAĞLIK BAKANLIĞINA İLETİLDİ
Rapor, Türk Sağlık-Sen temsilcilerinin de katıldığı Sağlık Bakanlığı Kurum İdari Kurul toplantısında ilgililere iletildi. Sendikanın talebi üzerine, bu hekimlerin kadro unvan katsayılarının yükseltilmesine yönelik yasal düzenleme yapılması kararlaştırıldı. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de yaptığı değerlendirmede, adaletsiz yürüyen performansa göre döner sermaye sisteminin sağlık çalışanının en büyük sorunlarından birisi olduğunu kaydetti.

Sağlık Bakanlığının olumlu bir düzenleme yapması gerektiğini ifade eden Kahveci, “Sağlık personelinin aldığı döner sermaye miktarları arasındaki uçurumun önüne geçilmeli ve adil bir dağıtım sağlanmalıdır” dedi.

NTVMSNBC'ye gider

Bu haber toplam 2130 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim