• BIST 9142.4
  • Altın 2325.163
  • Dolar 32.3729
  • Euro 34.9661
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Prematüre doğan bebeklere de 'anne sütlü yoğun bakım uygulaması' başlayacak

Prematüre doğan bebeklere de 'anne sütlü yoğun bakım uygulaması' başlayacak
Sağlık Bakanlığı düşük doğum ağırlığı ya da riskli doğum nedeniyle kuvözde tutulan bebeklerin de anne sütüyle beslenmesi için "Bebek Dostu Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi" projesini uygulamaya sokacak

Sağlık Bakanlığı, uzun yıllardır çocuk sağlığının korunması, hastalıkların azaltılması, ölümlerin önlenmesi amacıyla "Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı" yürütüyor. Bu program çerçevesinde, doğum olan hastanelerden ekipler eğitiliyor ve bu eğitimler doğrultusunda uygulamalar gerçekleştiriyor.

Bu uygulamalar daha sonra Ulusal Değerlendirme Ekibi tarafından değerlendiriliyor, başarılı hastanelere "Bebek Dostu Hastane", bu tür hastanelerin yoğun olduğu şehirlere de "Bebek Dostu İl" unvanı veriliyor.

"Bebek Dostu Yenidoğan Yoğun Bakım"lar geliyor

Sağlık Bakanlığı, personelini ve yeni doğum yapan anneleri anne sütü konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan yoğun bakım ünitelerine de "Bebek Dostu Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi" unvanı verilmesini kararlaştırdı.

Proje için Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesini pilot hastane seçen Bakanlık, illerde eğitim araştırma ile üniversite hastanelerinin yanı sıra yenidoğan yoğun bakım kuvöz sayısı 10'un üzerinde olan hastanelerin çalışmaya dahil edilmesini istedi.

7 Adım Stratejisi

Anne Sütü Üst Komitesinin, proje kapsamında yenidoğan yoğun bakım üniteleri için belirlediği "7 Adım Stratejisi" kapsamında, söz konusu üniteler için yazılı bir politika oluşturularak ve yoğun bakımlara asılacak.

Buna göre yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde çalışan tüm sağlık personeli anne sütü ve emzirme danışmanlık eğitimini almış ve bu danışmanlığı verebilme becerisinde olacak. Eğitim, düşük doğum ağırlığı ve riskli bebekleri içerecek.

Anneler, emzirmenin yararları ve yöntemleri, emzirmenin nasıl olacağı, bebeklerinden ayrı kaldıkları durumlarda sütün salgılanmasını nasıl sürdürebilecekleri, memenin sağılması ve uygun saklama koşulları hakkında bilgilendirilecek.

Bebek doğduktan sonra eğer emzirilemiyorsa ilk 6 saat içinde annenin memesi sağılacak, bu işlem her 3 saatte bir yapılarak memelerin boşalması sağlanacak.

Tıbben gerekli görülmedikçe yoğun bakımda tedavi gören bebeklere mümkünse başka yiyecek, içec değil annesinin sütü verilecek. Annenin olmaması veya anne sütünün olumsuz etkiye neden olduğu metabolik hastalıklarda ise besleme kap, enjektör veya nazogastirik sondayla yapılacak.

Serviste anne bebek birlikteliği için uygun koşullar sağlanacak.

Anne ve bebeğin vücutlarının olabildiğince temasına dayanan kanguru bakımına önem verilecek, teknik aracılar ve ayrıntılar azaltılacak.

 

medimagazin

Bu haber toplam 12259 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim