• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 25 °C

Prof. Doğan: Türkiye’de 100 bin kişiye 141 hemşire düşerken, bu sayı AB'de 745

Prof. Doğan: Türkiye’de 100 bin kişiye 141 hemşire düşerken, bu sayı AB'de 745
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Hemşire sayısında Türkiye'de 100 bin kişiye 141 hemşire düşerken, bu sayı AB ülkelerinde 745, hatta bazı ülkelerde binlerde." dedi.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Türkiye'de doktor sayısının birçok ülkeye göre çok aşağılarda kaldığını belirterek, "Bu, çok büyük bir eksiklik. Hemşire sayısında Türkiye'de 100 bin kişiye 141 hemşire düşerken, bu sayı AB ülkelerinde 745, hatta bazı ülkelerde binlerde." dedi.

Hastanelerde görev yapan yoğun bakım servisi hemşirelerine yönelik sempozyum düzenlendi. İlki gerçekleştirilen sempozyumda, bu alanda hizmet veren hemşirelerin bilgi ve tecrübelerinin artırılması amaçlandı.

Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiAnkaraAtatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Sağlık Eğitimi ve Yönetimi Derneği (SAYED) tarafından düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, hemşire yetiştiren meslek yüksekokullarındaki ders saatinin Avrupa Birliği müktesebatının çok altında olduğunu kaydetti.

AB ülkelerinde 400 saatin üzerinde hemşirelere eğitim verildiğini hatırlatan Doğan, Türkiye'de ise bunun çok aşağılarda olduğunu vurguladı. Hemşire meslek yüksekokullarının,sağlıkmeslek liselerine göre daha aşağılarda ders saati verdiğini belirten Doğan, meslek yüksekokullarında saatlerin yeniden düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sağlık meslek liselerinden, ilgili meslek yüksekokullarına girme oranının daha da artırılması gerektiği üzerinde duran Doğan, gelecek eğitim döneminde derslere başlayacak olan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde hemşirelik alanıyla ilgili bölümün açılacağını ve bu alanda çok ihtiyaç olduğunu söyledi.

Sağlık alanından bilgiler de paylaşan Rektör Doğan, Türkiye'de doktor sayısının birçok ülkeye göre çok aşağılarda kaldığını belirterek, "Bu, çok büyük bir eksiklik. Hemşire sayısında Türkiye'de 100 bin kişiye 141 hemşire düşerken, bu sayı AB ülkelerinde 745, hatta bazı ülkelerde binlerde. Yardımcı sağlık personelinin sayısal eğitim kalitesi olarak artırılması, sunulan sağlık hizmetinin kalitesinin artırılması için önemli. Uzman hemşirelik konuları çok ciddi ele alınması gereken konular. Sağlık sorunu sadece doktorlara yüklemek doğru değil." şeklinde konuştu.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu'ndaki sempozyumun açılış konuşmasını yapan Ankara Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aksoy da Ankara'da hemşirelerin nüfusa göre oranının düşük olduğuna dikkat çekerek, buna rağmen hemşirelerin özveriyle çalıştığını söyledi. Aksoy, Ankara'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da geçen hafta bahsettiği iki sağlık kenti kurulmasına da değinerek, "Etlik ve Bilkent'e kurulacak sağlık kentlerinin ihalesi yapıldı. Ankara'da hastanelerin büyük kısmı Altındağ'da toplanmıştı. Bölgedeki yoğunluk sağlık kentleriyle birlikte ikiye ayrılacak. Böylece, Etlik ve Bilkent'te kurulacak sağlık kentleriyle Ankara'nın kuzey ve güneyine hitap edecek iki sağlık kenti ortaya çıkacak. Ankara, sağlığın da başkenti sıfatını daha da pekiştirecek." dedi.

SAYED Başkanı Prof. Dr. Hayrettin Yekeler de dernek olarak bu tür sempozyum ve panellerle sağlık personelinin bilgilerini artırmasına katkı sunduklarını belirterek, bu yılı hemşirelere ayırdıklarını kaydetti. Toplantılarda, sağlığın bileşenlerini bir araya getirerek, sağlıkla ilgili sorunların masaya yatırılması ve politikaların oluşturulmasında önemli rol aldığını ifade eden Yekeler, sağlık alanında yoğun bakım hemşireliğinde eğitimin yerinin önemine işaret etti.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Murat Bozkurt da hastanede 52 yoğun bakım yatağı olduğunu belirterek, yaptıkları planlama çalışmasıyla bu sayıya 25 yatak daha ekleyeceklerini söyledi. Yoğum bakım servisinin önemine dikkat çeken Bozkurt, şöyle devam etti: "Bunun önemini görüyoruz. Yoğun bakıma gelen hasta çaresizliğin son noktasındadır. Biz idarecilerin amacı yoğun bakım yataklarının sayısını ve kalitesi ile personelin bilgi ve becerisini artırmak."

Başhemşire Aygül Bulut da hemşirelere yönelik düzenlenen sempozyumdan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Sempozyuma katılım yoğun olurken, 400 kişilik konferans salonunda birçok sağlık çalışanı ayakta sempozyumu takip etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2372 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim