• BIST 8988.07
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Prof. Dr. Yaşargil: "Beyin cerrahlarını yetiştirmeye hazırım"

Prof. Dr. Yaşargil: "Beyin cerrahlarını yetiştirmeye hazırım"
Yüzyılın Adamı seçilen 89 yaşındaki Türk Prof. Dr. Gazi Yaşargil, geleceğin beyin cerrahlarını yetiştirmeye hazır olduğunu söyleyerek, Sağlık Bakanı'yla bu konuda bir proje paylaşmak istediğini belirtti.

Şenol DEMİRCİ

Türk tıp dünyası Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği Kurultay’da bir araya geldi. Kurultaya, Prof. Dr. Gazi Yaşargil, Prof. Dr. Münci Kalaycıoğlu, Prof. Dr. Özgür Harmanlı, Prof. Dr. Banu Onaral, Dr. Utkan Demirci, Prof. Dr. Ömer Özkan, Prof. Dr. Selim Arcasoy, Prof. Dr. Fahri Saatçioğlu, Prof. Dr. Cengizhan Öztürk, Prof. Dr. Ömer Baki Denkbaş, Prof. Dr. Murat Tuzcu, Prof. Dr. Şükrü Emre gibi tıp dünyasının ünlü isimleri katıldı. Türkiye'nin 10 yılda sağlık hizmeti sunumunda önemli bir başarı yakaladığını belirten Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Türkiye güçlü bir sağlık hizmeti sunucusu ülke olmanın yanında çok da güçlü bir sağlık tüketicisi konumuna geliyor" dedi. Türkiye'nin 10 yılda sağlık hizmeti sunumunda önemli bir başarı yakaladığını aktaran Müezzinoğlu, "Ama başarıyı yakaladıkça gördüğümüz bir de fotoğraf var. Türkiye'nin gün geçtikçe güçlü bir sağlık tüketicisisi pozisyonu artıyor" dedi. 

Beyin cerrahlarını yetiştirmeye hazırım 

Amerikan Beyin Cerrahları Birliği tarafından nöroşürirji alanındaki çalışmalarıyla Yüzyılın Adamı seçilen 89 yaşındaki Türk Prof. Dr. Gazi Yaşargil, kurultay’da yaptığı konuşmada Türkiye'ye geleceğin beyin cerrahlarını yetiştirmeye hazır olduğunu söyleyerek, Sağlık Bakanı'yla bu konuda bir proje paylaşmak istediğini belirtti. 

Enstitü Başkanlığı kurulacak 

Bakan Müezzinoğlu, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın kuruluş aşamasına gelindiğini belirterek, TBMM'de bulunan tasarıyı en geç yıl sonuna kadar yasalaştırmayı hedeflediklerini bildirdi. Müezzinoğlu, başta kanser, biyoteknoloji, kronik hastalıklar, anne, çocuk ve ergen sağlığı, geleneksel ve tamamlayıcı tıp, akreditasyon şeklindeki 6 enstitüyü, hızla ülkenin Ar-Ge dinamiklerine ve koordinasyonunun hizmetine sunmayı amaçladıklarını belirtti. Türk sağlık geleceğine önemli katkı sağlayacak kongrenin iki gün süreceğini belirten Müezzinoğlu, tıp fakültelerinin Ar-Ge dinamiklerini dünya ile entegre edebilmesi insanlığın sağlıklı geleceğine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. 

90 bin yatak hedefi 

Kamu-özel iş birliğiyle inşaatı devam eden 24 bin yatak kapasiteli 17 şehir hastanesinin 2017 sonu itibarıyla hizmete gireceğini belirten Müezzinoğlu, yine bir yıl içinde 24 bin yatak kapasiteli 20 şehir hastanesinin ihale süreçlerini tamamlayacaklarını vurguladı. Müezzinoğlu, "Fiziki mekânların ileri teknolojiyle yapılması, bir hasta başına ortalama 225 metrekare kapalı alan düşen fiziksel mekânı düşünmenizi istiyorum. Dolayısıyla bir taraftan 90 bin yatak kapasitesini önümüzdeki 3-4 yıl içinde tamamlayarak, 40 bin yatak kapasitesini geçtiğimiz 10 yılda sıfırdan yenilemiş ve Türkiye'deki bütün hastanelerin fiziksel mekânlarını yeniden yapmış bir ülke konumuna gelmiş olacağız" diye konuştu. 

Ameliyat sorunu yok! 

"Bazı hastanelerde kalp ameliyatlarının yüzde 80 civarında durduğu" yönündeki iddialara ilişkin Bakan Müezzinoğlu, bunun kamu hastanelerinde söz konusu olmadığını belirterek, "Üniversitelerimizin bazı uygulamalarından veya bütçelerinden kaynaklanan sorunlar nedeniyle sadece bu hastanelerde yaşanıyor. Kamu hastanelerinde böyle bir şey söz konusu değil" dedi. Müezzinoğlu, "Bazen hastalarımızın hastalıklarını fırsat bilerek, piyasa bunu istismar da etmek istiyor. O nedenle bu tür sorunları zaman zaman yaşayabiliriz" diye konuştu. 

Gurur duyuyorum

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, çocukluğundan bu yana insanların dertlerine derman şifa bulabilmekten daha değerli ne olabilir diye düşünmüş biri olduğunu kaydetti. Davutoğlu, “Kamudaki 72 bin hekimimizin 32 bini kadın. Akademik tıp dünyasında kadınların ciddi bir ağırlığı olduğu başka bir gerçeğimiz. Ülkemizin seviyesini gösteren güzel gelişmeler bunlar. Türkiye şifa arayan komşu ve ülke halkları için bir cazibe merkezi oldu. Şifa için hastanelerimizi tercih eden yabancı hastaları gördükçe ülkemle gurur duyuyorum” diye konuştu. 

Ebola’yı bir bebek mi yaydı? 

Araştırmacılar, Ebola hastalığından ölen ilk hastanın 2 yaşındaki bir bebek olduğunu savunuyor. Yaklaşık 5 bin kişinin ölümüne neden olan Ebola salgınının, geçen yıl Gine'de ölen 2 yaşındaki Emile Ouamouno adlı erkek bebekten yayıldığı öne sürüldü. Kurultay’da ebola hakkında bilgi veren Müezzinoğlu, "Vatandaşımızın en ufak bir ateşli durumda, solunum sistemi hastalığında veya eboladaki gibi sindirim sistemi hastalığında panik havasına gerek yok" açıklamasıyla Türkiye'de Ebola şüphesiyle hastaneye kaldırılan hastalar konusuna açıklık getirdi. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5235 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim