• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Prof. Öz'den sağlık için 5 altın kural

Prof. Öz'den sağlık için 5 altın kural
1) Aktif olun. Tansiyon 120/75'in altında olsun. 2) Bel ölçünüz boyunuzun yarısı olmalıdır. 3) Göbek yağlarınızı eritmeye çalışın. 4) Doktor, söylemedikçe ilaçları kesmeyin. 5) Kalp krizlerinin yüzde 40'ı 125/85 ve 140/90 aralığındaki tansiyondan olur.

1) Aktif olun. Tansiyon 120/75'in altında olsun. 2) Bel ölçünüz boyunuzun yarısı olmalıdır. 3) Göbek yağlarınızı eritmeye çalışın. 4) Doktor, söylemedikçe ilaçları kesmeyin. 5) Kalp krizlerinin yüzde 40'ı 125/85 ve 140/90 aralığındaki tansiyondan olur.

Sağlıklı ömrün 5 temel koşulu

1. Aktif olun! Doymamış ve trans yağlardan, işlenmiş şekerden uzak durun. Tam tahıllı yiyecekler tüketin. Tansiyonunuzu 120/75 seviyesinin altında tutmaya çalışın. En ideali 115/76'dır. Bel çevrenizi inceltin. Bel ölçünüz boyunuzun yarısı kadar olmalıdır.

2. Eğer ilk maddedekileri yapmanızı engelleyen bir durumunuz varsa, doktorunuzla konuşun ve tavsiye alın.

3. Göbek yağlarınızı eritmeye çalışın. Bu bölgedeki kiloların hepsini bir anda almadığınız için bir anda veremezsiniz. Ama programlı olarak incelebilirsiniz.

4. Doktorunuz aksini söylemedikçe içtiğiniz ilaçları kesmeyin.

5. Kan basıncınızı gözlemlemeyi sürdürün. Çünkü bu en büyük risk faktörüdür. Kalp krizlerinin yüzde 40'ına 125/85 ve 140/90 aralığındaki tansiyon neden olur.
Stresin fişini çekmek için nefes egzersizi
Stres o kadar da kötü değildir ama aslında stresli olmadığınız tek zaman, öldüğünüzde toprağın altında yattığınız zamandır! Kısa süreli stres, bir işinizi son anda yetiştirmeniz veya okeyde çifte dönmeniz gibi konularda yardımcı olabilir. Ama stresli döneminiz uzadığı zaman fişi çekme vakti gelmiş demektir. Ne kadar çok strese girerseniz; kaza yapma, yaralanma, hastalanma ve atardamarınızın yaşlanma riski de o kadar artar. Aslında sorun çalışma masanız ya da stres değil sizin bunlara verdiğiniz tepkidir. Patronunuzu size iş vermesini önleyemiyor ya da havaalanındaki sırayı hızlandıramıyorsak, o zaman biz de size stresten en az etkilenmeyi veya kurtulmayı öğretiriz.

CEBİNİZDE DURSUN
Stresinizi azaltmak için basketbol oynamak, Mozart dinlemek gibi favori bir yolunuz varsa bile size sunacağımız öneriler, bunları yapamadığınız zamanlarda ikinci bir seçenek olarak arka cebinizde dursun...

* Nefes alın, dudaklarınızı yalayın ve sonra nefesinizi yavaşça verin. Serin hava yeniden odaklanmanıza ve yavaşlamanıza yardımcı olur.

* Yüzünüzü 15 saniye sıkıca kasın ve sonra bırakın. Bunu birkaç kez tekrarlayın. Tekrarlanan kasılmalar ve rahatlamalar boynunuzun üstünde oluşan tansiyonun düşmesini sağlar.

* Bir saniyeliğine durun nefes alıp verişinize odaklanın. Şimdi aşağıya bakın. Hareket eden bir şey görüyor musunuz? Büyük olasılıkla cevabınız 'Hayır' çünkü çoğu insan göğüsten kısa ve yüzeysel nefesler alır. Rahatlamak için derin ve dolu dolu nefes alın.

* Nefesi içinize çekmek 5, dışarı vermek ise 7 saniye sürmeli. Ve nefes alırken karnınız (evet, karnınız) genişlemeli, nefes verirken de düzleşmeli.
Testler problemi bulur ama sağlık kazandırmaz!
Ne kadar test yaptırırsanız yaptırın, hiçbiri size sağlıklı bir yaşam getirmez. Bunu ancak yaşam biçiminizle, yediklerinize dikkat ederek sağlayabilirsiniz!..
Geçtiğimiz haziranda ani bir kalp krizi sonucu, 58 yaşında hayatını kaybeden gazeteci Tim Russert, bize birçok miras bıraktı: Dürüstlük, sadakat, iyimserlik, vatanseverlik... Bunlara bir tane daha eklemek istiyoruz: Test yaptırarak sağlıklı olamazsın, sağlıklı olmak için sağlıklı yaşamalısın! 'SİZ'in doktorları olarak, kalpten ölümleri ciddiye alırız. Hele ki Tim Russert'ı, ölümünden yakın zaman önce görmüşken... Her ne kadar doktorları biz olmasak da, ölümü bize önemli bir ders verdi. Bir hastamızın gönderdiği e-mail de, benzer endişeleri dile getiriyor:

RİSKİ NASIL ÖNLERSİNİZ?
"Benim yaşımdaki (50 civarı) herkes Russert'ın ölümünün ardından korkuya kapılmış durumda. Kalp büyümesi ve damarlarında plak (tıkanma) olduğunu öğrendim. Ölümünden iki ay önce stres (efor) testinden geçmiş. Bende de plak olabilir mi? Stres testi, kalp sağlığı için yeterli midir, yoksa kalp taraması mı daha iyidir? Tarama yaptıranlar böyle söylüyor. Ama vücuda çok fazla radyasyon geçirdiğini duydum. Bu testi yaptırmalı mıyım?"

* Cevabımız şu: 10 yaşından büyük herkeste hatta biz doktorlarda bile 'plak' vardır. Plaklar, sertleşen yağ parçalarıdır ve damar duvarlarınızı kaplarlar. Orada olmamaları gerekir! Kolesterol, plak oluşumuna katkıda bulunur. Ancak süreci başlatan genellikle yüksek tansiyon ve yüksek kan şekeridir. İşin anahtarı ise yine aynıdır: Test yaptırarak sağlıklı olamazsınız. Yiyecek seçimlerinizle, fiziksel aktivitelerle, tansiyon ölçtürerek, hatta diş ipi kullanıp aspirin içerek sağlıklı yaşamalısınız.

ŞEYTANİ YAĞLARA DİKKAT
Tim Russert'a dönersek; o pek de sağlığı için yaşıyor gibi görünmüyordu. Geçen yıl birlikte yemek yediğimizde çok fazla doymamış yağ ve şeker tükettiğini gözlemledik. Ayrıca, bel bölgesinde yağlanma vardı ki; biz buna 'kalbi riske sokan şeytani yağ' diyoruz. Ayrıca yüksek tansiyondan şikayetçiydi... Egzersiz bisikleti kullanıyordu ama bel bölgesindeki yağları yakmak için yeterince çalışmıyordu. Muhtemelen damarındaki plak, ateşlenmeye bağlı olarak koptu. Bir geziden yeni dönmüştü. Belki de, saat farkı yüzünden kolesterol düşürücü ilaçlarını almayı unutmuştu. Aspirin, D vitamini ya da DHA Omega 3 takviyesini almış mıydı? Çünkü bunların hepsi ateşi düşürür ama iki gün bile içmeyi unutsanız, ateşiniz yükselir ve plağın kopma riski artar.

Bu haber toplam 2027 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim