• BIST 9120.62
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Profesör olmadı 'Çaycı' oldu

Profesör olmadı 'Çaycı' oldu
ABD'nin eski Enerji Bakanı Steven Chu ile kansere çözüm bulacak mikroskobu geliştiren bilimadamı Veysel Berk, son girişimiyle profesörlükten vazgeçerek 'Çaycı' oldu.

Ahmet CAN

İstanbul Trump Towers'ta Çaycı adında bir kafe açan Berk, günde binlerce çay satıyor.

Bir tarafta kanserli hücreleri takip edebilecek mikroskobu geliştiren bir bilimadamı, diğer tarafta girişimcilik ruhuyla Türkiye'yi tercih eden bir çaycı. Bu iki farklı hayali gerçekleştirme şansına sahip olan Veysel Berk'ten bahsediyoruz. Son dönemlerde adını dünya çapında girişimlerle duyuran Veysel Berk'in son hamlesi İstanbul Trump Towers'ta açtığı 'Çaycı' oldu.

Boğaziçi Moleküler Genetik ve aynı zamanda fizik bölümünden mezun olan Veysel Berk, kendi mesleğini yapmak için ABD'nin yolunu tuttu. University of California Berkeley'de doktora yaparken ABD'nin eskiEnerji Bakanı ve Nobel ödüllü bir fizikçi olan Steven Chu ile tanışma fırsatı bulan Berk, kanser hücrelerini izleyebilecek bir mikroskop geliştirdi. Ancak Berk, bu çalışmaları yaparken annesi rahatsızlık geçirince Türkiye'ye dönmek zorunda kaldı. Türkiye'de de kendi projelerine yoğunlaşma kararı veren Berk, ilk olarak 'Evebirilazim.com' adındaki ev ve ofis temizliği için bir internet sitesi kurdu. Bu esnada Trump Towers'ta ofisi bulunan Berk burada bir çaycı açmaya karar verdi. Böylece yeni bir projenin tohumları atılmış oldu.

MAKİNEYİ DEĞİŞTİRDİ

AVM'nin en alt katındaki ve en sondaki dükkanı kiralayan Berk, 'Çaycı' adındaki kafeyi kurmaya karar verdi. AVM'de gerçekten çay içilebilecek bir yer olmadığını gözlemleyen Berk, "Türkiye en yakın rakibinden 3 kat daha fazla çay içen bir ülke. Türkiye'de hergün 250 milyon bardak çay içiliyor. Buradan yola çıkarak 15 dakikada çay demlenecek bir yer açmaya karar verdik" dedi. Berk, "Aynı kalitede çay tadı yakalabilmek için porselenden, metale kadar tüm demlikleri denedik. Son olarak bir şirketin ürettiği çay makinesini seçerek üzerinde çalışmaya karar verdim. Bu makine tam istediğim lezzette çay demleyemiyordu. Demleme ısısından dakikasına kadar birçok özelliği değiştirdim. Hataları da üreteci şirkete göndererek makine özelliklerinin de değişmesini sağladım" dedi.

Anketle çayı 1 TL yaptı

Fiyat konusunda da Trump Towers çalışanlarının istediği fiyatı belirleyebilmesi için anket düzenleyen Berk, 1 TL'lik fiyatta karar kıldı. Açılıştan sonra Trump Towers çalışanları Çaycı'nın müdavimi olmuş durumda. Berk'in verdiği bilgiye göre günde 1000 kişi çay içmek için geliyor. Bu arada Veysel Berk'e dünyanın en iyi üniversiteleri arasında gösterilen Stanford Üniversitesi'nden profesörlük teklifi geldi. Ancak Berk, hem annesinin yanında olmak hem de Türkiye'deki girişimlerinin yolunda gitmesinden dolayı profesörlük yapmayı düşünmediğini belirtiyor.

Sıkıntıdan milyonluk uygulama geliştirdi

Veysel Berk'in dünya çapında ses getiren bir girişimi de bulunuyor. Sosyal ağ olan Wallit adındaki uygulamayı mikroskop çalışmaları esnasında geliştiren Berk, 4 yıl boyunca 4 metrekarelik bir odada çalıştığını, bu ufak odada yıllarını geçirince insanın canının sıkıldığını söyleyerek, "Bir sanal duvar olsa binanın önünde, insanlar oturdukları yerden bu duvara yazabilseler, resimlerini videolarını koyabilseler, canlı sohbet ederdik, hiç olmazsa can sıkıntımız gitmiş olurdu dedim ve hemen mikroskoptan kafamı kaldırdım. Yahoo ve Google'daki arkadaşlarıma e-posta attım. Bu arada yatırımcılar da duydular projeyi. Wallit adını verdiğimiz uygulamaya, bir iki hafta gibi kısa bir sürede 1.2 milyon dolar yatırım aldık. Yatırımcılar arasında HP'nin başkan yardımcısı, OpenTable'in başkanı, PocketGems CEO'su, YouTube yönetim kurulu üyeleri gibi isimler var" dedi.

Bu haber toplam 4953 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim