• BIST 9524.59
  • Altın 2488.041
  • Dolar 32.4983
  • Euro 34.7526
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Promosyon savaşı

Promosyon savaşı
Maaşlarının yatırıldığı bankalardan yılda 1 maaş promosyon isteyen emekliler, SGK'ya dilekçe yağdırıyor. Emekliler, 'Özel bankalarla da pazarlık masasına oturulsun. Sonuç çıkmazsa dava açacağız' diyor.

Yaklaşık 10.5 milyon emekliyi ilgilendiren'promosyon' talebi, mahkemeye taşınıyor. Binlerce emekli, maaşlarının yatırıldığı bankalardan promosyon alabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) dilekçe yağmuruna tuttu. Türkiye'nin dört bir yanından SGK'ya gelen dilekçelerde, "Özel bankalarla da masaya oturulmalı ve pazarlık yapılmalı. Maaşımızı ödeyecek bankalaryılda bir maaş promosyon versin. Taleplerimiz dikkate alınmazsa dava açacağız" denildi. SGK, 10 milyonu aşkın emekliye yaklaşık 9 milyar lira emekli maaşı ödüyor. Emekliler için bankalara her yıl yaklaşık 120 milyar lira yatırılıyor. Milyonlarca emeklinin uzun süredir beklediği promosyon pazarlığında bu yıl da sonuç çıkmadı. Kamu bankaları emekliye yılda 70-80 lira verme önerisinde bulunurken, özel bankalar ise tutarı 500-600 liraya kadar çıkardı. Kamu bankalarının verdiği rakamlarla umduğunu bulamayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emeklilerin de taleplerini dikkate alarak özel bankalarla masaya oturacak.

2 SEÇENEK VAR

Emeklilere promosyon konusunda çeşitli seçenekler ortaya konuluyor. Tüm emeklilerin en yüksek promosyonu veren bankadan maaş alması ya da memur emeklilerinin kamu bankalarından, diğerlerinin özel bankadan alması gibi seçenekler bulunuyor. SSK'da emekli maaşı her ayın 19'unda bankaya yatıyor. Bankalar da her ayın 25'inde ödemeye başlıyor. Bankalar, memur emeklisine promosyona sıcak bakarken, işçi ve esnaf emeklisine mesafeli davranıyor. Bu da memur emeklisinin maaşının yüksek olmasından kaynaklanıyor.

ÖZEL BANKALAR SICAK BAKIYOR

Emeklilere maaş ödemesi dağılımında kamu bankaları yaklaşık yüzde 80'lik paya sahip bulunuyor. PTT ile birlikte bu oran yüzde 90'a ulaşıyor. Özel bankaların payı ise yüzde 10 civarında. Bu tablo nedeniyle pazarlık bugüne kadar kamu bankaları ile yapıldı. Bugüne kadar mesafeli davranan özel bankalar da emekli avına çıktı. Özel bankalar maaşını taşıyan emekliye çeyrek altından, hediye puana, indirimli faiz oranıyla krediye kadar birçok vaatte bulunuyor. Bankalar maaşları vadesinden önce topluca aldıkları için kısa süre için de olsa parayı işletme imkanına sahip. Bankamatiklerde tanımlanan ödeme limitleri eklendiğinde (10 TL altı ödeme yapılmıyor) emekli maaşları bankalar için daha önemli bir kaynak durumuna geliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8161 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim