• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 17 °C

Prostat Kanseri İkinci Sırada...

Prostat Kanseri İkinci Sırada...
Prostat Kanseri İnsidans Çalışması ön raporuna göre,prostat kanserinde belirgin bir artış yaşanıyor; prostat, akciğer kanserinden sonra ikinci sırada.

Prostat kanseri, erkeklerde en sık tanı konan ve akciğer kanserinden sonra kanser ölümlerinden en çok sorumlu tutulan kanser türü...

Mesane Kanserinin Üstüne Çıktı
Türkiye’de, düzenli kanser istatistikleri yapılamadığından, yapılan çalışmalar az sayıda ve lokal olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de ilk kez yapılan ve 12 şehri kapsayan "Prostat Kanseri İnsidans Çalışması"nın ön raporunda, prostat kanserinde belirgin bir artış olduğu, prostat kanserinin erkeklerde akciğer kanserinden sonra ikinci sıraya yerleştiği ve mesane kanserinin üstüne çıktığı görülüyor.

Prostat kanserinin sıklığı ve ölüm oranları ülkeden ülkeye değişkenlik gösteriyor. Bu oranlar, Batı ülkelerinde gelişmekte olan ülkelere göre genellikle daha yüksek.

Beslenme Alışkanlıkları Önemli Faktör...
Türkiye’de önceki yıllarda Asya ülkelerine benzer oranlarda prostat kanseri vakaları görülürken, şimdi Akdeniz ülkelerine yakın oranda görülüyor. Bunun değişik faktörleri olmakla birlikte beslenme alışkanlığı önemli bir faktör gibi duruyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Yaman konuya ilişkin olarak, erken teşhis yöntemleri yaygın değilken, birçok hastaya hastalığın ileri evresinde tanı konabildiğini, bu nedenle hastaların teşhisten bir kaç sene sonra yaşamlarını yitirdiklerini belirtti.

40 Yaş Üzeri Yılda Bir Defa Üroloğa Gitmeli
Ancak bugün pek çok hastaya erken teşhis yöntemleriyle kolayca tanı konulduğuna işaret eden Yaman, erkeklerin 40 yaş üzerinde şikayeti olsun veya olmasın yılda bir defa üroloğa başvurmalarını önerdi.

Erkeklerin prostat büyümesini idrar yapma şikayetiyle değerlendirdiklerine dikkati çeken Yaman, gerek iyi huylu gerekse kötü huylu büyümede şikayet olmadan da birtakım tıbbi bulguların olabileceğine işaret etti. Üroloğa başvuru sonrasında hastaların en çok çekindiği konular prostatın parmakla muayenesi ve prostat ameliyatı. Bugün, muayeneden önce kan tetkiki (TPSA) yapılıyor ve ondan sonra duruma göre muayeneye geçiliyor.

Prostat, hemen rektumun önünde yer aldığı için ancak parmakla rektal muayenede hissedilebilir. Bu muayene ile prostatın genel büyüklüğü, herhangi bir bölgesinde düzensizlik ve/veya sertlik olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olunur.

Diğer yandan Prostate-Specific Antigen (PSA) testi prostatik hastalıkların erken tanısına olanak tanımakta. Bu bulgular sonucunda eğer prostat kanseri şüphesi hala varsa, prostat dokusuna ultrasonografi eşliğinde biyopsi yapılır.

Belirtileri Neler?
Hastalığın belirtileri, idrar kuvvetinin azalması, idrara başlamakta güçlük, kesik idrar yapma, idrarın sonunda damlama, idrarı tam boşaltamama hissi ve idrarda kan olarak sıralanıyor.

Amerikan Üroloji Derneği bünyesindeki Amerikan Kanser Topluluğu, ailesinde prostat kanseri öyküsü olan erkeklere 40 yaşından, diğer erkeklere de 45 yaşından itibaren yılda bir defa parmakla rektal muayene ve serum PSA düzeyinin kontrolünü öneriyor.

İyi Huylu Prostat İrileşmesi
İyi huylu prostat irileşmesi ve tedavisi hakkında da bilgi veren Yaman, yaşlanan nüfusun en önemli hastalıklarından birinin prostat büyümesi olacağını kaydediyor. Hastalığın belirtileri, idrar kuvvetinin azalması, idrara başlamakta güçlük, kesik kesik tazyiksiz idrar yapma, idrarın sonunda fazla damlama, idrarı tam boşaltamama hissi, sık sık gündüz ve gece idrar yapma, idrar yaparken yanma ve acil idrar yapma hissi ve bazen idrar kaçırma olarak sıralanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 50-60 yaş aralığında yüzde 40’larda olan iyi huylu prostat irileşmesi 60’lı yaşlarla beraber yüzde 70’lerin üzerine çıkıyor. 50’li yaşlarda yüzde 10 oranında görülen prostat kanseri ise 60’lı yaşlarla beraber artıyor ve yüzde 40’lara kadar çıkıyor.

Tedavi Edilmezse 5 Yılda Yüzde 17 Oranında Kötüleşme...
İyi huylu prostat irileşmesi progresif yani ilerleyici bir durum. Yapılan çalışmalar, iyi huylu prostat irileşmesi olan hastaların eğer tedavi almazlarsa, şikayetlerinde 5 yılda yüzde 17 oranında kötüleşme olacağını gösteriyor.

Erkeklerin prostat muayenesinden sonra en çok çekindikleri ikinci konu olan prostat ameliyatlarından önce, çoğunlukla ilaç tedavisi kullanılıyor. İlaç tedavisine cevap vermeyen birtakım özel durumlarda ise prostat ameliyatı planlanıyor.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2501 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim