• BIST 9046.43
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Prostat kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

Prostat kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor
Prostat kanseri; Amerika’da erkeklerde akciğer kanserinden sonra en fazla ölüme neden olan kanser türü. Ancak hastalık erken teşhisle büyük oranda tedavi edilebilen kanserler arasında.

Risk faktörleri arasında, ileri yaş, etnik, genetik ve diyetle ilgili etkenler bulunan prostat kanseri, erken teşhis sayesinde erkeklerin kâbusu olmaktan çıkıyor. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Günhan, belirtilere dikkat edilmesini önerdi. Prostat kanserinin şikayetleriyle, prostatın iyi huylu büyümesine ait belirtilerin birbiriyle paralellik gösterdiğini vurgulayan Günhan, şikayetlerin rahatsız edici, tıkayıcı ve idrar yapma bozukluğu ile ilgili olduğunu söyledi. Bunlar arasında; gece sık idrara çıkma, mesanede boşalamama hissi, idrarın uzağa gitmesinde ve kalınlığında problemler, idrar yaparken yanma ve idrarda kanama var.

Prostat kanserinin taramasına, ailede prostat kanseri mevcut değilse 50 yaşında, aksi takdirde 40 yaşında başlanması gerektiğini belirten Dr. Günhan, “PSA denilen kan testi ve muayene düzenli ve yıllık olarak mutlak önerilmektedir. Bu yöntemler yönlendirici olup, kesin tanısı prostat ultrasonu eşliğinde yapılan prostat biyopsisiyle konur. Prostat kanseri hastanın yaşamını sürdürmesindeki en önemli etken; erken teşhistir” dedi.

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ BAŞARILI SONUÇ VERİYOR

Hastalığın tedavi seçenekleri arasında; cerrahi olarak prostatın çıkartılması, radyoterapi, brakiterapi denilen implantasyon ışınlama tedavisi ve hormon tedavisi yer alıyor. Tedavi yönteminin hasta ve hastalığa göre seçilmesinin önemline değinen Dr. Günhan, “Cerrahi yöntemler; açık, laparaskopik ve robotik cerrahi olarak sınıflandırılabilir. Son zamanlarda cerrahi deneyimin de kazanılmasıyla operasyon sonrası oluşabilecek komplikasyonlar minimalize edilmiştir. Klasik olarak bildirilen komplikasyonlar arasında; idrar kaçırma, ereksiyon problemleri, kanamalar, tümör hücresinin kalması sayılabilir” diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2857 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim