• BIST 9693.46
  • Altın 2509.35
  • Dolar 32.5753
  • Euro 34.7611
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 18 °C

Prostat kanserine çift robotla tedavi

Prostat kanserine çift robotla tedavi
Da Vinci Robotik cerrahi yönteminde çift konsollu müdahale dönemi başladı. İki cerrahın robotla yaptığı ameliyatlarda kanserin yayılmasını önlemek için uygun hastalarda prostat bezi tamamen çıkarılıyor.

Prostat kanseri erkeklerin en sık yakalandığı kanserlerin başında geliyor. Kanserin yayılmasını engellemek için uygun olan hastalarda prostat bezinin tamamen çıkarıldığını söyleyen Prof. Dr. Ali Rıza Kural, böyle radikal bir yöntemin uygulanmasında Da Vinci Robotik Cerrahi yönteminden yararlandıklarını ifade etti. Kural, robotik cerrahinin prostat kanseri tedavisinde dünyada da Türkiye’de de yaygın kullanıldığını, artık çift konsollu uygulamaya geçildiğini söyledi.

AZ AĞRI, HIZLI İYİLEŞME

Acıbadem Maslak’ta Kural’ın, 850’nci prostat kanseri ameliyatını 3 boyutlu görüntü sağlayan robot koltuğunda izleme şansı elde ettik. Bir pilot edasıyla ameliyatı yürüten Kural, artık ‘yardımcı pilotla’ operasyonları gerçekleştirdiklerini söyledi. Kural, açık cerrahiyle kıyaslandığında çift konsollu robotik müdahalenin avantajlarını “Daha az ağrı, daha az kan kaybı, daha küçük yara izi, daha hızlı iyileşme” şeklinde sıraladı. Robotik cerrahide yeni uzmanlar yetişmesinin önemine değinen Kural, çift konsollu yöntemin bu anlamda yararlarını şöyle anlattı:

“Hem doktoru eğitme hem de ameliyatta ihtiyaç olduğunda birlikte çalışabilmek için çift konsol gerekliydi. Özellikle prostat kanseri ameliyatı sürecine iyileşmenin ardından hem cinsel hem de idrarla ilgili sıkıntı yaşanmaması da eklenince operasyon çok daha incelikli yapılıyor. Bu yüzden de çift doktor çalışmayı uygun buluyoruz.”

ŞİŞMANLARI SEVEN HASTALIK

Prof. Dr. Ali Rıza Kural, prostat kanserinden korunmak için bazı önerileri şöyle sıraladı:

- Fazla yağlı ve kırmızı et içeren yiyeceklerle beslenmeyin.
- Şişmanlarda, diğer bir deyişle vücut kitle indeksi 32.5 ve üstü olanlarda prostat kanser hastalığı daha agresif seyreder.
- Yüksek kolesterol seviyeleriyle prostat kanseri oluşumu arasında doğrudan bağlantı bulunuyor. Kolesterolü yüksek olanlarda risk yüksek.
- Tütün ve mamulleri prostat kanser hücrelerinin büyümesini artırıyor.
- Tüketilmesi gereken gıdalar: Domates, soya fasulyesi, balık yağı, vitamin ve mineral takviyeleri, selenyum ve E vitamini, mantarlar, sebze ve meyveden zengin beslenme, yeşil çay. 

Türkan Yılmazer

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1944 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim