• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Psikologların psikolojileri bozuldu!

Psikologların psikolojileri bozuldu!
Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı genelge uyarınca psikolojik danışma merkezlerinin bir bir kapatılması psikologları ayağa kaldırdı.

Türk Psikiyatri Derneği’nin 2008 yılında hazırladığı ve psikologların danışma merkezlerinde sağlık uygulamaları yapıldığı görüşüne yer verilen raporundan hareket eden Sağlık Bakanlığı, rapordan 2 yıl sonra ani bir kararla il sağlık müdürlüklerine bir genelge gönderdi. Genelgede, psikolojik danışma merkezlerinin kapatılması istendi. Bakanlık, psikologların ancak bir psikiyatrın altında faaliyet gösterebileceklerini karara bağladı. Bakanlık buna gerekçe olarak tıp eğitimi almayan psikologların hasta tedavi etmelerini gösterdi. Ortaya çıkan tablo binlerce psikolog ve psikolog adayı ile bakanlığı karşı karşıya getirdi.

Türk Psikologlar Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Doğuş Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökhan Malkoç, genelgeden hareket eden il ve ilçe sağlık müdürlüklerinin bugüne kadar İstanbul’da 30’a yakın merkeze kapatma tebligatı gönderdiğini söyledi. Bakanlığın, Psikiyatri Derneği’nin raporuna istinaden merkezlerde sağlık uygulamaları yapıldığını savunduğunu anlatan Malkoç, şöyle devam etti:

“Bu tabii ki sağlık hizmeti değil psikolojik danışma merkezlerinde ameliyat, iğne, fiziksel bir müdahale ya da ilaçlı bir uygulama yok. Zaten psikiyatri sorunları biyolojik temele indirerek ilaçla tedavi uygular, psikolog ise genel olarak öğrenilen davranışlarla ilgilenir. Örneğin adaptasyon, kalabalık önünde konuşamama, anksiyete, kaygı, endişe, korku gibi durumlar daha çok öğrenme ile kazandığımız davranışlar. Bunların değişmesi de bizim alanımıza giren uygulamalarla sağlanır. Kötü niyetle hareket edenler tabii ki her meslekte olduğu gibi bizim aramızda da vardır ancak biz sürekli bunun karşısında duruyoruz, bunlar bizim derneğimize ulaştığı zaman da etik süzgeçten geçirip derneğimizden atıyoruz.”

‘Her yıl 3 bin öğrenci psikoloji bölümlerine giriyor’

Psikologların Türkiye’de yaklaşık 30 yıldır meslek yasası mücadelesi verdiklerinin altını çizen Malkoç, meslek yasasının olmayışının binlerce kişiyi mağdur ettiğini söyledi. Malkoç, “Türkiye’de bugün 40’a yakın psikoloji bölümü var. Bunlar her yıl 3 bine yakın öğrenci alıyor. Ayrıca yine yüksek lisans programları var ve buralardan da önemli derecede insanlar mezun oluyor. Şimdi bu kişilere sen sen mesleğini yapamazsın dersen sıkıntı çıkar” diye konuştu.

‘Boşluğu üfürükçüler doldurur’

Psikiyatristlerin psikologların kendi denetimlerinde çalışmaları görüşünü savunduklarını anlatan Malkoç, “Ancak psikiyatrist, psikoloji eğitimi almıyor. Eğitiminin alınmadığı bir uzmanlık alanında nasıl denetleme yetkisi alınır?” diye sordu. Psikologlarla psikiyatristlerin tüm modern ülkelerde işbirliği içerisinde çalıştıklarını belirten Malkoç, psikologların görev tanımlarının yasal bir çerçeveye oturtulmaması durumunda “üfürükçü, medyum ve falcıların” bu konuda ortaya çıkacak boşluğu dolduracaklarını vurguladı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2520 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim