• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Psikologlarla psikiyatristler karşı karşıya geldi

Psikologlarla psikiyatristler karşı karşıya geldi
Sağlık Bakanlığı psikiyatristlerin talebiyle 'danışma merkezleri'ni kapatırken psikologlar tepkili: 'Psikiyatristlerin merhametine bırakıldık.'

Sağlık Bakanlığı’nın ‘psikoterapi danışma merkezlerinin’ kapatılmasına yönelik genelgesi, psikologlarla psikiyatristleri karşı karşıya getirdi. 

Psikiyatristlerle psikologlar arasında yıllardır süregelen ‘terapi’ kavgası iki meslek grubunu yasal platformda da karşı karşıya getirdi. Türkiye Psikiyatri Derneği, bir rapor hazırladı ve ruh sağlığı alanının denetim altına alınması gerektiğini savundu. Bu rapor Sağlık Bakanlığı’na gönderildi. Bakanlık psikologların psikoterapi yaptığı merkezlerin de aralarında olduğu danışma merkezlerini kapatma kararı aldı. Psikiyatristler tepkilerinin, yaşam koçluğu, kişisel gelişim ve fal bakan merkezlere olduğunu söylerken, psikologlarsa Sağlık Bakanlığı’na bağlı çalışmadıkları halde bakanlık kararıyla kapatılmalarının yasaya aykırı olduğunu savunuyor ve ‘yürütmenin durdurulması’ için mahkemelere başvuruyorlar. 

Psikoterapist Mehtap Kayaoğlu “Bakanlık ‘Bu işi yapabilirsiniz ancak, hastanelerde, psikiyatristlerin yanında onların kontrolünde yapacaksınız’ diyor. Bir meslek grubunu, başka bir meslek grubunun merhametine terk ediyorsunuz” diye konuşuyor. Türk Psikologlar Derneği yaptığı açıklamada ise “Türkiye’de ruh sağlığı hizmetlerini düzenleyen yasa veya yönetmelik yok. Tebligatlarda ‘ruhsatsız faaliyet’ deniyor. Meslek yasası olmayan kişilerin çalıştığı yerlerin bakanlığın ruhsatlandırması zaten mümkün değildir” denildi. 

Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Türkiye Psikiyatri Derneği üyesi Prof. Dr. Selçuk Candansayar ise “Derdimiz psikologlarla değil. Raporu yaşam koçluğu, kişisel gelişim gibi merkezlere yönelik hazırladık. Amacımız bu alanda çalışan meslek gruplarının, tanımlanmasıydı. Merkezler sağlık hizmeti veriyorsa, bunu bakanlık denetleyecek” diye konuşuyor.


‘Danışmanlık merkezleri çığrından çıktı’ 
Psikologların danışma merkezlerinin kapatılmasına gerekçe olan bakanlık genelgesinde ‘Psikolojik Danışma Merkezi’ adı altında bir sağlık kuruluşunun yönetmelikte ve diğer mevzuatlarda yer almadığı belirtilerek derhal kapatılması isteniyor. Türkiye Psikiyatri Derneği’nin raporunda ise “Özel psikolojik danışmanlık adı altında yasalara aykırı olarak hasta muayene ve tedavi hizmeti verilmeye başlanmıştır. Uygulama çığrından çıkmış ve ‘yaşam koçluğu’, ‘kişisel gelişim uzmanlığı’ gibi adlar altında felsefe bölümü mezunları, iktisatçılar vs. bu alanda çalışmaya başlamıştır” denildi.

Psikiyatrist ile psikologların farkı 
Psikolog:
Eğitim ve fen edebiyat fakültelerinin ‘psikoloji’ bölümünden mezun oluyorlar. Psikologluk ‘tıbbi’ bir unvan değil. Psikologlar tıbbi tedavi değil, psikoterapi yapıyor. 

Psikiyatrist: Tıp fakültesinden mezun olur ve ruh hastalıkları ve sağlığı alanında eğitim alır. Psikiyatristler, sinir sistemindeki bozuklukları ve bunların doğurduğu hastalıkları inceleyip tedavi ediyor.Terapi yapmak için her iki meslek üyelerinin, bunun eğitimini alması gerekiyor. Bu eğitimde, teorik eğitim, uygulama ve staj, terapistin uygulamalarının daha yetkin bir kişi tarafından süpervize edilmesini içeriyor.


 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2817 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim