• BIST 9441.89
  • Altın 2500.822
  • Dolar 32.5968
  • Euro 34.7549
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Radyoloji Dernekleri ortak kanser açıklaması yaptı

Radyoloji Dernekleri ortak kanser açıklaması yaptı
Türk Radyoloji Derneği (TÜRKRAD) ile Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yaşanan kanser vakaları üzerine ortak basın açıklaması yayımladı.

Türk Radyoloji Derneği (TÜRKRAD) ile Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), radyoloji departmanlarındaki iş yükü, çalışma esnasında kişisel koruyucu ekipmanların uygun olmaması veya uygun kullanılmamasının, radyasyon uygulamalarında gerekli hassasiyetin gösterilmemesinin olumsuz sonuçlar doğurduğunu bildirdi.

TÜRKDAD ve TÜMRAD-DER'in ortak açıklamasında, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde görev yapan radyoloji teknisyenlerinin rutin muayenelerinde 12 kişide tiroid nodülü tespit edildiği, biyopsi sonrası ikisinin kanser teşhisiyle ameliyat edildiği, 10 kişinin de tiroid nodülü tanısıyla tıbbi takiplerinin yapıldığı kaydedildi.

Radyasyon güvenliğinde radyoloji departmanlarının standartlara uygun ve kurumlarca onaylanmasının tek başına yeterli bir kriter olmadığı aktarılan açıklamada, "Departmandaki iş yükü, çalışma esnasında kişisel koruyucu ekipmanların uygun olmaması veya uygun kullanılmaması, radyasyon uygulamalarında gerekli hassasiyetin gösterilmemiş olması bu ve buna benzer sonuçların ortaya çıkmasını kolaylaştırmaktadır. Çalışanların radyasyon maruziyetini arttıran diğer durumlar, personel sayısının yetersizliği ve ehliyetsiz, eğitimsiz kişilerin radyasyon alanında çalıştırılması, çalışma süresinin fazla olması gibi durumlardır." bilgisine yer verildi.

Açıklamada, bir ihmal söz konusuysa bunun gereğinin yapılmasının beklendiği, konunun takipçisi olup meslek mensuplarının ve kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesinin sağlanacağını kaydedildi.

- Hastaların aldığı radyasyon miktarı artıyor"

Tanıya hiçbir katkı sağlamayan gereksiz radyolojik incelemelerin de çalışanların yanı sıra hastaların aldığı radyasyon miktarını arttırdığı belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Radyasyon güvenliği konusunun asıl kanayan yarası, hastalarımızla ilgili olan kısımdadır. Sağlık hizmeti alan hastalarımızda radyasyon riski, son yıllarda artan tetkik sayılarıyla gittikçe artmaktadır. Gereksiz yapılan tetkikler radyasyona bağlı kanser riskini arttırmaktadır. Radyasyonun gerçek etkisi gözle görülen bir şekilde ortaya çıkmaz. Risk sinsi bir şekilde ortaya çıkar. Ancak bilimsel olarak rakamsal verilerle gösterilebilir. Toplum sağlığı açısından sağlık hizmeti alan hastalarımıza radyasyon güvenliği açısından radyasyona bağlı kanser riski, uygun ve gerektiği kadar radyolojik tetkik uygulanarak önlenebilir."

Açıklamada, radyoloji çalışanlarının koşullarının iyileştirilmesi, radyasyon güvenliğine yönelik gerekli önlemlerin hassasiyetle alınması ve Türkiye'deki tüm radyoloji ünitelerinin titizlikle denetime ihtiyacı olduğu vurgulandı.

 

 

12 röntgen teknisyeni troid kanserine yakalandı

Erciyes Üniversite Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji bölümünde görev yapan 12 röntgen teknisyeni troid kanserine yakalandı.

ERÜ Hastanesi Başhekimi: Kanser iddiaları gerçeği yansıtmıyor

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru, 12 radyoloji teknisyeninin kansere yakalandığına ilişkin basında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
 
Bu haber toplam 12143 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim