• BIST 9079.97
  • Altın 2322.335
  • Dolar 32.3413
  • Euro 34.9435
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Radyolojik gelişmeler yüz güldürüyor

Radyolojik gelişmeler yüz güldürüyor
Radyolojik tetkikler, hastalıkların tanısında kullanılan en önemli araçlardan biri. Yeni geliştirilen yöntemler, hastaya dokunmadan teşhisi mümkün kılıyor.

Türk Radyoloji Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Akhan, radyolojik görüntü olmadan

hastalıklara tanı koymanın mümkün olmadığını belirtti, tıp alanında yaşanan baş döndürücü gelişmeler sayesinde kullanılan tedavi yöntemlerinin her an değişebildiğini ifade etti.

Akhan, ''Direk filmler, konvansiyonel radyoloji, ultra tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, BT görüntüleme gibi geliştirilen yöntemlerle hastalara dokunmadan tanı koyabiliyoruz, hastaların içini görebiliyoruz. 30-40 yıl önce bunları hayal etmek mümkün değildi. Karaciğerdeki bir lezyonun şekline, fonksiyonuna bakıp hastalığın adını söyleyebiliyoruz. Bu durumdan dolayı tıpta tanı yöntemlerinin gelişmesi ile tedavi yöntemleri de değişiyor. Bu gün var olan gelişmeleri 30 yıl önce ima eden biri olsaydı muhtemelen 'kafayı üşüttü' derlerdi. Girişimsel radyoloji alanında dünya çapında yaptığım birçok araştırma var ve daha birçoğu yayımlanmış değil. Bu kavram, radyolojik görüntüleme yöntemleri kılavuzluğunda hastaları ameliyatsız tedavi etmek demektir ve 100'den fazla hastalığı bu tekniklerle tedavi edebiliyoruz.''

"RADYOLOJİK YÖNTEMLERİN BİLİNEN BİR ZARARI YOK"
Ses dalgalarının (ultrason) ve manyetik alanların (MR görüntüleme) kabul edilen bilimsel limitler içerisinde tekrar tekrar kullanılmalarının bilinen herhangi bir zararının bulunmadığını dile getiren Akhan, bu yüzden bu yöntemlerin hamile hastalarda bile güvenle kullanılabildiğini belirterek, ''Radyolojik görüntüleme yöntemleri sanıldığı gibi çok zararlı değildir, ancak gereksiz yere sıkça tomografi yaptırmak ekonomik yönden olduğu kadar sağlık açısından da uygun değildir'' dedi.

Akhan, İngiltere Sağlık Bakanlığı'nın bilgisayarlı tomografinin sağlıklı kişilerde uygulanmasının yasaklanmasından sonra radyolojik tedavi yöntemlerinin zararlarının konuşulmaya başlandığını belirterek şöyle devam etti:

''Ben bu konuyu şuna benzetiyorum. Nasıl ki arabalar belli periyotlarla bakımdan, muayeneden geçiriliyor. İnsanlar da hastalığı olmamasına rağmen bu yollara başvuruyor. Sağlıklı insanların, bakımdan geçer gibi bilgisayarlı tomografiden geçmesi alışkanlık haline geliyordu. Bu durum insan sağlığı için çok yanlış bir şey. Çünkü bu bilgisayarlı teknik, hasta kişilerde, hastalığı aramak için kullanılır ve radyoloğun onayı ile kullanılır. Normal bir kişi 'acaba bende bir şey var mı?' diye tomografiden geçerse bunun yararı değil zararı vardır. Bazı zamanlar, yeteri kadar tetkik edilmesi gerekirken ve buna radyolog karar verirken gidip her yıl araba muayenesi yaptırır gibi tomografi yaptırmak insan sağlığına aykırıdır. Kanserli veya ciddi bir hastalığı olana tomografi yapmamak ise suçtur. Çünkü hastayı ölüme terk etmiş olursunuz.''

"HAYAT DENGE ÜZERİNE KURULU"
Tüm radyolojik işlemlerin gerektiğinde, doğru bir şekilde ve mutlaka bir radyolog tarafından gerçekleştirilmesinin şart olduğunu belirten Akhan, ''Hayat denilen şey dengedir, denge üstüne kuruludur. Bilim bu dengenin bir tür arayışıdır. Faydası ve zararı düşünülmeden bir şey yapmak doğru değildir. İnsan iyi beslenerek yaşar, iyi ve sağlıklı beslenilirse hayat uzar. Fakat her gün üç öğün, 3 kişilik yemek yerse bu çok büyük bir zarar getirir'' diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2023 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim