• BIST 9623.86
  • Altın 2497.745
  • Dolar 32.5886
  • Euro 34.8498
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Radyoterapi merkezi kanserli hastalara umut oldu

Radyoterapi merkezi kanserli hastalara umut oldu
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, kanser tanısı konulan hastaların en az yarısının tedavi aşamasında ihtiyaç duyduğu bildirilen radyoterapi için Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Tıp ...

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, kanser tanısı konulan hastaların en az yarısının tedavi aşamasında ihtiyaç duyduğu bildirilen radyoterapi için Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde kurulan merkezde günde 60 hastaya tedavi uygulanıyor.

ZKÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde kurulan Radyoterapi Merkezi'nde, Batı Karadeniz Bölgesi'nin yanı sıra diğer kentlerdeki hastaların tedavileri gerçekleştiriliyor. Fizik Mühendisleri Odası ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun yaptığı denetimlerin ardından gerekli çalışma lisansı alınan serviste, günde onlarca hasta şifa bulmayı umut ediyor.
ZKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Varım Numanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, radyasyon onkolojisi biriminde ciddi oranda hasta potansiyeli bulunduğunu, kent dışından da çok sayıda hastanın geldiğini söyledi.
Karadeniz'de görülen kanser vakalarının iddia edildiği gibi Çernobil'den kaynaklandığına yönelik herhangi kanıt bulunmadığına işaret eden Numanoğlu, şöyle konuştu:

''Aslında geçmişe oranla kanser tanısı arttı. Geçmişte hastaların çoğu kanser olduğunu bilmeyerek ölüyordu. Bu bölgede kanser hastası sayısı fazla görünüyor. Nedenleri konusunda ise kesin bir veri yok. Bu konuda halk sağlığı anabilim dalından arkadaşlarımız 1,5 yıldır bir çalışma yürütüyor. Şu anda Batı Karadeniz Bölgesi'nin en donanımlı ve altyapısı yeterli hastanesi konumundayız. Radyasyon onkolojisi birimi hizmete girdiğinden itibaren hastaların ışın tedavileri yapılır hale geldi. Türkiye'deki çok az kentimizde radyoterapi merkezi var. Ayrıca medikal ve cerrahi onkoloji birimlerimiz de mevcut. Kanser hastalarının bir bütün olarak tedavilerinin yapılabildiği sağlık kuruluşu konumundayız.''

-HASTANELERE BAŞVURU SAYISI ARTTI-

Başhekim Numanoğlu, sosyal güvence olanaklarının yaygınlaşmasıyla insanların sağlık algılarının da değiştiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Bundan 7-8 yıl önce ortalama bir insan hastaneye yılda 2 kez giderken bu oran şimdi 7'e ulaştı. Bu da insanların hastanelere kolay erişebildiğini gösteriyor. Üniversitelerde tam gün yasası 1 Şubatta yürürlüğe girecek. Böylece devletin sağlık kuruluşlarında hastalardan ilave ücret alınmayacak. Bu aşama sağlık sektöründe önemlidir. Ben bunu doğru buluyorum.

Devletin adalet, sağlık, eğitim ve savunma asli görevleridir. Bunun için vatandaşlardan ücret talep etmemelidir. Hekimlerin para almamaları gerektiğini söylemiyorum. Yaptığı mesleği ücretlendirmesi hekimin en büyük hakkıdır. Ancak bunun yerinin kamusal hizmetten çıkması lazım. Kamudan ayrılıp özel hastane ve muayenehane açarak yapmalıdır. Hem kamusal kaynak kullanayım hem ekstra özel iş yapayım düşüncesine katılmıyorum. Mevcut düzenlemeyle birlikte, poliklinik hizmetlerinin sunumunda yeni düzenlemeye gideceğiz. Poliklinik oda sayıları artacak.''
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3611 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim