• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

Rahat uykunun adresi

Rahat uykunun adresi
Aşırı sıcakların uyku bozukluklarına da yol açabileceğini söyleyen Dr. Sabri Derman, 'Yazın mümkün olduğunca havadar yerde uyuyun' dedi.

Sıcak ve nemli hava birçok hastalığı tetiklediği gibi uyku düzenini de olumsuz etkiliyor. Uyku bozuklukları, genelde fizyolojik ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkıyor. Aşırı sıcaklarda oksijenin çok hızlı tükenmesi uyku bozukluklarını da beraberinde getiriyor. İnsan vücut ısının gün içinde küçük de olsa düzenli bir dalgalanma gösterdiğini ifade eden Uyku Bozuklukları Uzmanı Dr. Sabri Derman, "Bu dalgalanma akşama doğru biraz artar. Uykuda azalır, sabaha karşı tekrar artmaya başlar. Üstümüz açık olarak ısısı klima ile sabitlenmiş bir odada akşam rahatça uyuduktan sonra sabaha karşı üşüyerek uyanmamızın nedeni, aslında odanın değil içimizin soğumuş olmasından kaynaklanır" dedi. Derman, vücut ısısının 40 derecenin üstüne çıkması kişinin hasta olduğunu, 35'e inmesinin ise kişinin 'donmak' üzere olduğu şeklinde yorumlandığını söyledi.

ODANIZI HAVALANDIRIN
Yaz sıcaklarında hem vücudu hem de ruha ferahlık verecek uyku stratejilerinin olduğunu söyleyen Dr. Derman, temiz havanın önemine değinerek "Mümkün olduğunca havadar yerde uyumamız gereklidirî dedi.

YASTIK SEÇİMİNE DİKKAT!
İyi bir uyku için yastık seçiminin de önemli olduğunun altını çizen Dr. Derman, "Boynun doğal eğriliğini destekleyen ama çenenin öne doğru bükülmesine neden olmayan yastıklarda yatın" şeklinde konuştu. Dr. Derman, çarşaf, yastık kılıfı ve pikelerin pamuklu olanının rahatlıkla tercih edilebileceğini de dile getirdi.

ŞİLTE KULLANIN
Dr. Derman, şöyle devam etti: "Özellikle yaşlıların, kalp, tansiyon, ciğer hastalıkları olanların, kilolu kişilerin vücutlarını tam destekleyen, vücudun ağırlık noktalarına özel destek sağlayan rahat şiltelerde yatmak uyku kalitesini artıracaktır."

YATMADAN ÖNCE ATIŞTIRMAYIN!
Yaz aylarında gece yenen yemeklerin de uykusuzluğa neden olabileceğini söyleyen Dr. Derman, son öğün ile yatma saati arasına en az 3 saat koyulmasını tavsiye etti. Derman, bu sürenin midenin boşalmasına ve yatınca nefes almak ve kalp üstünde basınç olmasını azaltmak açısından gerekli olduğunun altını çizdi.

Münevver ÇAKIRTAŞ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3410 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim