• BIST 9693.46
  • Altın 2509.906
  • Dolar 32.5696
  • Euro 34.7707
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 18 °C

Rahatlamanın 4 yolu

Rahatlamanın 4 yolu
Rahatlamanın 4 yolu

Eczacı Nimet Özata, ‘Fitoterapi ve Aromaterapi’ adlı kitabında, güzellik ve cilt sağlığı için nemlendirici kompresler, temizleyici kokulu sular, dinlendirici buğular ve masajın yararlı olacağını söylüyor: “Aromaterapide kullanılan uçucu yağlar (eterik yağ, esans), ağzı sıkı kapalı, teflon kapaklı renkli cam şişelerde, 4 derecede, nem oranı düşük buzdolabında saklanmalı. Bu yağlar, doğal yağlar olup, yan etkileri azdır ve epeyce pahalıdır. Alkol, aldehit, keton, ester ve terpenleri içerirler. Uçucu yağlar, antiseptik, antibakteriyel, antiviral ve antioksidan etkiler taşırlar.” Özata, aromaterapi yöntemlerini şöyle anlatıyor:

1 MASAJ: Uygulama, insan organizmasının kemik, kas yapısı ve sinir sistemini iyi bilen masörlerce yapılmalı. Masaj yapmak için uçucu yağlar doğrudan kullanılmaz. Çünkü cildi tahriş edebilirler. Taşıyıcı yağlarla seyreltmek gerekir. Seçilen yağın yapısı ve tedaviye uygun olması alınacak sonucu güçlendirir. Burada esas olan, bakım esnasında seçilecek yağın kişinin terapi amacına uygun olması ve terapinin etkisine uyum sağlamasıdır. Örneğin uyarıcı bir terapide aşırı sakinleştirici etkideki bir yağ kullanılmaz. Asabi biri tedavi ediliyorsa, ağır kokulu bir temel yağ seçilmemelidir.

2 KOMPRES: İhtiyaca göre soğuk ya da sıcak uygulanabilir. Soğuk kompres, baş ağrıları, burkulmalar ve şişmelerde yararlıdır. Sıcak kompres ise kas ağrıları, artrit, romatizma, diş ağrıları ve apselerde yararlı olur.

3 İNHALASYON: Bu yöntem özellikle üst teneffüs yolu rahatsızlıkları, soğuk algınlığı, nezle, sinüs rahatsızlıkları, öksürük, boğaz sorunlarında ve cilt bakımında kullanılır. İçinde kaynayan su bulunan bir kaba, 3-4 damla uçucu yağ damlatıldıktan sonra, başın üzeri bir havluyla kapatılıp, birkaç dakika derin nefes alınarak uygulanır. Ayrıca evlerde, salon ya da odalarda, koku taşları veya koku lambaları üzerine uçucu yağ ya da uçucu yağ karışımları ilave edilerek, sakinleştirici, dinlendirici, rahatlatıp neşelendirici, kışın soğuk algınlıkları için koruyucu ve tedavi edici ortamlar yaratılır.

4 BANYO: Bitki banyoları, uyku bozuklukları, sinirlilik, romatizmal hastalıklar, soğuk algınlığı ve enfeksiyonal deri hastalıklarının tedavisinde başarıyla uygulanılır.

GREYFURT
Etkisi ve kullanımı: Uçucu yağı, böbrekler üzerinde temizleyici olarak, diüretik ve detoks etkisi gösterir. Lenf sistemini uyarır. Selülite neden olan toksinleri giderir. Masaj yağı olarak kullanıldığında, egzersizden sonra sertleşen kasları gevşetmek için de uygulanır. Akneli ve kanlanmış gözeneklerin tedavisinde yararlıdır. ‘Herpes simplex’ virüsünün neden olduğu enfeksiyonu temizlemek için kullanılır. Sindirimi uyarır ve enfeksiyonlara bağışıklığı artırır. Bir antidepresan olarak, sıkıntıyı giderir ve sinirsel zayıflıkla mücadele eder.
Canlandırıcı duş jeli: 2 damla greyfurt, 2 damla turunç ve 1 damla biberiye uçucu yağı bir miktar kokusuz duş jeliyle karıştırılıp, bir süngerle banyoda köpürtülerek kullanılır.

ALMAN PAPATYASI
Mevcut uçucu yağlar içinde en yumuşak olanlardan biridir ve özellikle çocukların tedavisi için uygundur. Yağıyla yapılan masaj, huysuz ve şiddetli mide ağrısı çeken bebekleri sakinleştirir. Papatya yağı, sinir sistemini yatıştırır ve uyku getirir. İltihap önleyici, antiseptik ve bakteri öldürücü özelliklere sahiptir. Spazmları yatıştırır ve önler. Ağrıları giderir, sindirimi düzenler, karaciğer güçlendirici olarak görev yapar. Baş ağrılarında, diş ağrılarında, âdet sancılarında, romatizma, sinir ağrılarında kullanılabilir. Hazımsızlık, bulantı ve gaz şişkinliklerinde de yararlı olur. İsiliklere, iltihaplanmalara, kesiklere, çıbanlara, alerjilere, böcek ısırıklarına, el ve ayaklarda soğuktan oluşan kızarıklara, şişkinliklere, mayasıla, papatya uçucu yağıyla kompres ve banyo uygulaması iyileştirici etki yapar. Adet dönemine dengeleyici etki yapar. Ilımlı bir antidepresan olarak etkilidir. Stres gidericidir. Uçucu yağ aynı zamanda ateş düşürücüdür. Dikkat, hamileliğin ilk üç ayında kullanılmaz.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2268 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim