• BIST 8986.97
  • Altın 2294.889
  • Dolar 32.3248
  • Euro 35.0632
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Rahim ağzı kanseri her gün iki can alıyor

Rahim ağzı kanseri her gün iki can alıyor
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye’de her gün iki kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye’de her gün iki kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. HPV aşısını öneren uzmanlar, aşının ardından düzenli olarak PAP-SMEAR testi yaptırmanın, rahim ağzı kanserinden korunmanın en iyi yolu olduğunu belirtti.

DÜNYA Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre; yaklaşık 2 milyon kadında rahim ağzı kanseri bulunuyor, tüm dünyada her gün 650 kadının rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Türkiye’de ise bu hastalıktan her gün iki kadın hayatını kaybediyor. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nin (TJOD) HPV hakkında toplumu bilinçlendirmek için hazırladığı internet sitesinde WHO’nun ilginç verileri şu şekilde sıralanıyor:

“HPV’den korunmak için geliştirilen HPV aşısı önemli oranda koruma sağlıyor. HPV aşısı birçok ülkede rutin olarak uygulanıyor. Dünya Sağlık Örgütü de bu aşıyı etkin bir korunma yöntemi olarak öneriyor. HPV aşısı yapıldıktan sonra da düzenli olarak PAP-SMEAR testi yaptırmak rahim ağzı kanserinden korunmanın en iyi yolu olarak görülüyor. Kondom kullanımının doğru ve sürekli olduğunda HPV’ ye yakalanma riskini azatlığı ancak tam koruma sağlamadığı ifade ediliyor.

Belirti göstermeyebiliyor
Her 10 kadından sekizinin muhtemelen hayatlarının bir döneminde HPV’ye yakalandığı belirtiliyor. HPV belirti göstermeyen tehlikeli bir virüs olduğu için hızla yayılabiliyor ve ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Dünyada her iki dakikada bir kadın HPV’nin neden olduğu rahim ağzı kanserinden öldüğü belirtiliyor. ABD’de ise her gün 30 kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuluyor. Bu virüs kadınlarda rahim ağzı kanserinin yanı sıra vajina, vulva kanseri gibi diğer birçok kansere ve genital siğillere neden olabiliyor. Siğillerin tedavisi ise mümkün ancak çok sancılı bir süreç olabiliyor.

Psikolojik baskı yaratıyor
Tedavi edilse bile yüzde 60’lara varan sıklıkla kendini tekrarlayabildiği ve ciddi psikolojik baskı yaratabildiği belirtiliyor. Kadınlarda ve erkeklerde her dakika bir genital siğil vakası oluştuğu tahmin ediliyor. HPV’nin neden olduğu rahim ağzı kanseri tüm dünyada en fazla kadın ölümlerine yol açan ikinci kanser türü olarak görülüyor. HPV çoğu vücutta kendiliğinden yok olabildiği gibi virüsün belirli tiplerinden arınmamış bazı kadınlarda rahim ağzı kanseri gelişebiliyor. Virüsün tamamen temizlenmiş veya temizlenmemiş olduğunu bilmenin hiçbir yolu olmadığı ifade ediliyor.

Erkeklerde tarama yapılamıyor

HPV’nin sokaktaki tüm kadınların başına gelebilecek bir sorun olduğu belirtiliyor. Bulaşması için cinsel ilişkinin gerekli olmadığı deri temasının yeterli olduğu ifade ediliyor.
Rahim ağzı kanseri teşhisi 35–55 yaş arasındaki kadınların yarısına konulmasına rağmen, teşhis konulan kadınların çoğu HPV’ye gençlik döneminde ve 20’li yaşlarında maruz kalmış oluyor.
HPV için erkekleri test etmenin herhangi bir yolu olmadığı ifade ediliyor. Bu nedenle partneriniz test olmak istese de olamıyor.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3118 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim