• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Rahim kanserinde bitki çayı

Rahim kanserinde bitki çayı
Orta yaşlı kadınlarda görülen rahim (endometrium) kanserinde; kemoterapi ve radyoterapi esnasında düşük doz zencefil, rezene, papatya ve nar çiçeği çayı hastalığın iyileşmesine...

Orta yaşlı kadınlarda görülen rahim (endometrium) kanserinde; kemoterapi ve radyoterapi esnasında düşük doz zencefil, rezene, papatya ve nar çiçeği çayı hastalığın iyileşmesine katkı sağlıyor

Kadınlarda en sık karşılaşılan şikayetlerden biri; vajinal kanamadır. Özellikle âdet görmeyen, orta yaşlı kadınlarda görülen vajinal kanamalarda rahim (endometrium) kanserinden şüphelenilir. Rahim kanseri, genç yaşta çok nadir görülen bir kanser türüdür. Yapılan smear testlerinde; anormal hücrelerin görülmesi, rahim kanserinin habercisidir. Böyle bir durumda rahim zarının kazınması (endometriyel küretaj) yapılmalıdır. Jinekolojik muayenede erken devrelerde tipik bir bulgu saptanmaz.

TANI KOYMA YÖNTEMLERİ
Tanı için rahimden alınan dokunun incelenmesi gerekir. Bunun için en doğru yöntem; anestezi altında yapılacak olan dilatasyon (rahim ağzının açılması) ve küretaj işlemidir. En sık karşılaşılan rahim kanseri tipi; yüzde 85 ila 90 oranında histopotolojik tip 'endometrioid adeno' kanserlerdir. Gidişatı iyidir.
Rahim kanserlerinde yayılım çoğu kez retroperitoniyel lenf noduyla olur. Tümör sınırlı bile gözükse, yüzde 20 kadarında lenf nodu metastazı vardır.
Rahim cerrahisine ek olarak batın sıvısı örneklemesi, pelvik ve paroaortik lenf bezlerinin çıkartılması, batın içindeki şüpheli bölgelerin kontrol edilmesi gerekir.
Jinekolojik kanser olgularında, ameliyat öncesi yapılan MR ya da PET gibi radyolojik inceleme sonuçlarına dayanarak veya ameliyat sırasında elle lenf nodlarının muayene edilmesiyle metastaz olup olmadığı söylenemez. Elle yapılan lenf bezi muayenesi ile histolojik lenf nodu değerlendirmesi arasında fark vardır.

RADYOTERAPİYLE TEDAVİ EDİLİR
Rahim (endometrium) kanserinin tedavisi şu şekildedir:
Cerrahi evre yapılmalıdır.
Batın orta hat kesisiyle açılmalı ve yıkantı batın sıvısı alınmalıdır.
Rahim, yumurtalıklar ve paraaortik lenf bezleri temizlenmelidir.
Geride tümör bırakmamak için geniş cerrahi yapılmalıdır.
Bu hastalıkta genellikle lenf nodları negatif ise, radyoterapi devreye girmekte, hastalık, modern radyoterapi cihazlarıyla ve gerekirse ışınlı çekirdek tedavisi denilen tedavi yöntemiyle tedavi edilir.

CERRAHİ SONRASI TAKİP...
Kötü sonuç veren histolojik tipler dışında radyasyon onkoloğu ile konuşulmalıdır. Radyoterapiye hastanın doktoru karar vermelidir.
Cerrahi sonrası takip edilen olgularda, tekrarlama oranı yüzde 5 ila 8'dir. Nükseden olgularda başarı oranı vardır.
Endometriyel kanserlerde hormon sonuçlarına bakılır. Hormon sonuçlarına göre bir tedavi yöntemi belirlenir.

ORGANİK ÇİLEK YİYİN KANSERİ ÖNLEYİN!
Rahim kanseri tedavisini destekleyen bitkiler şöyle sıralanabilir:
Hastalara verilen hormon tedavisinin etkisini artırmak için yeşil çay kullanılabilir.
Beta karoten yönünden zengin olan havuç, karadut, nar, narçiçeği ve nar yağından yararlanılabilir.
Kuarsetin yönünden zengin olan organik elma ve elma kabuğu yemek ve domates suyu içmek faydalıdır.
Kızılcık, vişne ve kirazın da tüketilmesi gerekir.
Araştırmalarda organik çilek tüketiminin kanser genetiğini düzeltmede önemli rol oynadığı görülmüştür.
Kemoterapi ve radyoterapi esnasında; düşük doz zencefil çayları, rezene, papatya ve özellikle nar çiçeği çayı kullanılmalıdır.

Prof. Dr. ERKAN TOPUZ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3909 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim