• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

'Rakip istiyoruz gelen yok!' SGK'ya başka şirket başvurmamış

'Rakip istiyoruz gelen yok!' SGK'ya başka şirket başvurmamış
Özel hastanelerin, kimlik numaralarını kopyalayıp hasta gibi göstererek Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yaptığı faturalandırmanın önüne geçilmek için pilot olarak başlayan Biyometrik Kimlik Sistemi, nisanda tüm ...

Özel hastanelerin, kimlik numaralarını kopyalayıp hasta gibi göstererek Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yaptığı faturalandırmanın önüne geçilmek için pilot olarak başlayan Biyometrik Kimlik Sistemi, nisanda tüm üniversite ve özel hastanelerde uygulanacak.

Avuç içi damar izi için Fujitsu ile anlaşan ve diğer teknolojilerden pahalı olduğu gerekçesiyle eleştirilen SGK’nın yönetim kademesinden bir yetkili, başka bir şirketin kendilerine müracaat etmediğini söyledi. Yetkili, şöyle devam etti: “Özel hastaneler, hastaların muayenesini yaptıktan ‘yatan hasta’ gibi gösterip kuruma fatura ediyor. Sistem, bu usulsüzlükleri önlemek için yapıldı. Bizim herhangi bir ödememiz olmadığı için ihale yapamadık. Fujitsu geldi, 3 milyon dolarlık ‘server’ (sunucu) kurdu, tek kuruş vermedik.

Biz, Medula’yı kullandırmak istemiyoruz. Distribütörle muhatap olmak istemiyoruz. 7/24 çağrı merkezi hizmeti istiyoruz. Cihaz bozulursa Türkiye’nin her yerine ulaşacak ağı olsun istiyoruz. Bunlar bizim şartlarımız. Avuç içi damar sistemi için Hitachi ile görüştük, bir daha gelmediler. 2 ay önce bir şirket daha geldi, gitti, başka haber yok. Biz de rekabet olsun, cihazlar ucuz olsun istiyoruz ama başvuran şirket yok.” ‘SGK öyle istediği için her şeyi Türkiye’de ürettik’ Fujitsu Türkiye ve Balkanlar Bölgesi Genel Müdürü Halit Zaim, SGK’nın istekleri doğrultusunda bilgisayarların ve cihazların bulunduğu sistemin tamamının Türkiye’de üretildiğini söyledi.

Fujitsu Türkiye’nin, Almanya ve Japonya dışında üretim izni alan tek ülke olduğunu anlatan Zaim, şunları söyledi: “Bu sistemi hastanelere kuracağız ve cihaz fiyatı dışında bir ücret talep etmeyeceğiz. Cihaz fiyatlarını da 1800- 2000 dolara çekmeye çalışıyoruz. Bize SGK’dan verilen bilgiye göre hastane başına ortalama üç cihaz gerekecek. Bu da 9-10 bin adetlik cihaz anlamına geliyor. Seri üretim için siparişi verdik.”

AYNI SİSTEMİ KURACAK
Maliyeti Milli Eğitim Bakanlığı’nca karşılanan ve engelli öğrencilerin bulunduğu okullarda da usulsüzlüklerin olduğunu ifade eden Zaim, nisandan itibaren bu okullara da sistemi kuracaklarını söyledi. Parmak izi olmaz’ derse server’ını alıp gider’ Fujitsu’ya cihazları 2 bin doların altında satması için baskı yaptıklarını anlatan yetkili, “Sisteme parmak izi damar sistemi cihazları entegre edilebilir. Yeni şirketler olursa serbest rekabet var, cihazlarını satarlar. Fujitsu ‘Sadece benim cihazım satılacak’ diyemez, derse alır ‘server’ını gider” dedi

Ebru ERDOĞAN / HABERTÜRK

Bu haber toplam 4144 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim