• BIST 8718.11
  • Altın 2247.249
  • Dolar 32.3316
  • Euro 35.1899
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

Ramazan öncesi "sağlıklı beslenme" uyarısı

Ramazan öncesi "sağlıklı beslenme" uyarısı
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güner Öğünç, ramazan aylarında mide delinmeleri şikayeti ile çok sık karşılaştıklarını belirterek, mide ya da sindirim sistemi sorunu yaşayanların önce tedavi olmaları

HATİCE ÖZDEMİR - Öğünç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında sağlığın bozulmaması için insanların sağlıklı beslenmesi gerektiğini vurguladı. 

Ramazan ayının bolluk ve bereketi işaret ettiğini, bu durumun da sofralara çeşit fazlalığı olarak yansıdığını anlatan Öğünç, oruç tutacak kişilerin öncelikle kendilerini sağlık açısından değerlendirmeleri gerektiğine işaret etti. 

Mide delinmesi şikayetlerine değinen Öğünç, en küçük mide şikayeti yaşayanların doktora başvurup nedenini araştırması ve tedavi olması gerektiğini kaydetti.

Açlığın ve aşırı beslenmenin ülsere bağlı mide delinmesini tetiklediğini ifade eden Öğünç, "Ramazan aylarında mide delinmeleri çok sık oluyor. Zaman zaman ciddi problemler doğurabiliyor. Mide ya da sindirim sistemiyle ilgili şikayetleriniz varsa mutlaka ramazan ayı öncesi tedavi olun, sonra orucunuzu tutabilirsiniz" dedi. 

Öğünç, ramazan ayında dikkatli davranması gereken başka bir grubun ise şeker hastaları olduğunu belirtti. Uzun süre açlığın ve iftarda yoğun beslenmenin şeker hastalarını sıkıntıya sokacağının altını çizen Öğünç, bu hastaların mutlaka doktorlarına başvurup ilaçlarının dozlarını ya da saatlerini kontrol ettirmeleri gerektiğini bildirdi. 

- "Vazgeçmeyeceğiniz tek besin kaynağı su" 

Prof. Dr. Öğünç, ramazan ayında insanların sıvı tüketimine önem vermelerini, özellikle bolca su içmelerini önerdi.

Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle vücudun su ihtiyacının daha da artacağına dikkati çeken Öğünç, "Oruç dışındaki dönemde en az 2 litre sıvı tüketilmeli, öncelik de su olmalı. İftara suyla başlanılmalı. İftar sofralarına doğrudan gitmek yerine küçük kasede bir çorba içilip, sonra çeşitliliğin olduğu sofraya oturulmalı" diye konuştu. 

- "Yemek süresini uzatın"

Öğünç, yemek sürelerinin uzatılmasını ve daha sık aralarla daha az yemek tüketilmesini önerdi. 
Sofralarda mutlaka taze sebze, meyve, proteine yer verilmesi gerektiğini vurgulayan Öğünç, ağır yağlı, sindirimi zor yemeklerden kaçınılması gerektiğini kaydetti.

İnsanların mutlaka sahura kalkmalarını öneren Öğünç, sahurda da suya önem verilmesi, yemeğe suyla başlanılması ve suyla sonlandırılması tavsiyesinde bulundu. 

Özellikle iftarda tatlı tüketiminde aşırıya kaçınılmaması gerektiğini belirten Öğünç, tatlı ihtiyacının meyve gibi doğal yollarla karşılanmasının daha iyi olacağını ifade etti. 

Asitli içecekler, hazır meyve suları, kalorisi yüksek sıvı içeceklerin asla tercih edilmemesini gerektiğini anlatan Öğünç, ideal sıvının su olduğunu, bunun yanında çay, Türk kahvesi ya da şekeri çok az komposto tüketilebileceğini söyledi.

- "Kilo vermek için oruç tutmayın"

Prof. Dr. Öğünç, oruç tutarken kilo vermeyi planlayanlara da uyarıda bulundu. Zayıflamanın bu döneme denk getirilmemesi gerektiğini, aksi takdirde farklı sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğinin altını çizen Öğünç, "Ramazan ayında kilo vermek isteyenler yanlış beslenme nedeniyle bazen kilo alabiliyor" dedi. 

Ramazan ayında fiziksel aktivitenin de önemli olduğuna işaret eden Öğünç, iftardan sonra bilgisayar ya da televizyon karşısına geçmek yerine düşük tempoda yürüyüşü önerdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6267 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim