• BIST 9693.46
  • Altın 2508.912
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.7586
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Ramazan'da et tüketimi neden artar? Et alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Ramazan'da et tüketimi neden artar? Et alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Et ve balık kurumu Trabzon mağaza satış müdürü Yasin Öztürkoğlu: "Ramazan'da insanımız daha çok et tüketiyor; Trabzon'da Ramazan'da en fazla güveçlik et tüketiliyor"

BEKİR KOCA - Ramazan'da et tüketiminin normal dönemlere göre yüzde 50 artış gösterdiği belirtildi.

Konuyla ilgili bilgiler veren Et ve Balık Kurumu Trabzon Meydan Satış Mağazası Müdürü ve Veteriner Hekim Yasin Öztürkoğlu, Trabzon’un et ihtiyacının yüzde 90 civarında diğer illerden karşılandığını söyledi. Trabzon Et ve Balık Kurumu olarak Erzurum’dan bölge kombinasından etleri çektiklerini ifade eden Öztürkoğlu "Bize et Erzurum’dan geliyor. Etimizi Doğu Anadolu bölgesinde yerli üreticiden temin ediyoruz. Trabzon’da diğer kuruluşların eti, Ağrı, Amasya, Ankara, Kayseri ve Konya gibi illerden gelmektedir. Şu anda ülkemizde ithal et bulunmamaktadır. Angus eti ve kesimi şu anda yoktur. Şu anda mevcut hayvan potansiyeli Trabzon için yetersiz kalıyor. Et üretimi giderek düşmekte. Şu anda Trabzon mevcut et ihtiyacını kendisi karşılayamıyor. Yüzde 80-90 il dışından et gelmektedir” dedi.

ET FİYATLARI GEÇEN RAMAZAN'A GÖRE YÜZDE 20 PAHALI  

Ramazan’da et satışlarının diğer aylara oranla yüzde 50’nin üzerinde artış gösterdiğini kaydeden Öztürkoğlu “Ramazan ayı yaklaşıyor. Şuan ki fiyatlarımız, kıyma 20 TL, kuşbaşı 24.85 TL, pirzola 33.90 TL. Ramazan'da Trabzon'da en fazla sattığımız et grubu ise güveçlik et, onun da kilosu 24.85 TL. Et Balık Kurumu olarak şarküteri ürünlerimiz de var. Ayrıca Ramazan’da sattığımız ürünlerimiz arasında iki çeşit kavurmamız var. Bunlardan bir tanesi Yozgat kavurması kilosu 32.95, diğeri ise Bingöl kavurması bunun da kilosu 42 TL. Et ve Balık Kurumu olarak fiyatlarımız sabit değil. Günün şartlarına göre yükselebilmekte. Sabit fiyat olayımız yoktur. Kurumumuzda satılan etin fiyatı piyasaya oranla uygun. Bizim dışımızda piyasada kıyma 28 TL, kuşbaşı et ise 30 TL civarında seyir ettiğini biliyoruz. Et fiyatlarında bu yıl geçen Ramazan'a oranla yüzde 20 artış söz konusu. Fiyatların önümüzdeki günlerde ne getireceğini bilemeyiz. Ramazanda et satışlarımız diğer günlere oranla yüzde 50 artmaktadır” diye konuştu.

ÜLKEMİZDE YEM MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK

Ülkemizde yem maliyetlerinin yüksek olduğunu da kaydeden Öztürkoğlu, hayvancığın geliştirilmesi için devlet politikasının şart olduğunu belirterek, ”Bu konuda önce devlet politikası olması lazım. Hayvancılıkla birlikte tarımı ikisini birlikte düşünmek lazım. Bunlar iç içedir. Burada en önemli husus yem maliyetlerinin düşürülmesidir. Ancak ülkemizde yem maliyetleri çok yüksek, girdiler çok yüksek. Yem maliyetinin düşürülmesi konusunda çalışmalar yapılsa daha iyi sonuçlar alınacaktır” şeklinde konuştu. 

Vatandaşın eti alırken mutlaka güvenilir yerlerden alması gerektiğini belirten Öztürkoğlu, “Vatandaşımıza ilk olarak eti güvendiği bildiği, yerlerden almasını tavsiye ediyoruz. Zaten ete baktığında reyonda kendini canlı gibi gösterir. Buna dikkat edilsin” uyarısında bulundu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4029 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim