• BIST 9079.97
  • Altın 2324.391
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.885
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Ramazan'da ilaç kullanımına dikkat

Ramazan'da ilaç kullanımına dikkat
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Hakan Çetinsaya İyi Klinik Uygulama Merkezi (İKUM) Uzman Doktoru Ahmet İnal, Ramazan'da ilaç kullanımıyla ilgili olarak, "Günde üç defa alınacak bir ilacın, iftarda, gece 00.00'da ve sahurda alınması gerekiyor" dedi.

İlaç kullanımı hakkında halkın yanlış bilgiye sahip olduğunu söyleyen ERÜ Hakan Çetinsaya İyi Klinik Uygulama Merkezi (İKUM) Uzman Doktoru Ahmet İnal, bu konuda doktor, hasta ve eczacı arasında iyi bir ilişki kurulması gerektiğini kaydetti. İnal, ilaç hakkında doktorun ve eczacının hastayı bilgilendirmesi gerektiğini belirterek, "Doktor, hasta ve eczacı üçü arasında iyi bir ilişki kurulması gerekiyor. Önce doktor hastasıyla iyi bir ilişki kuracak. Doktorun hastasına hangi ilacı kullanacağını, nasıl kullanacağını anlatması gerekiyor. Doktor bilgi vermeden reçeteyi yazıyor, hasta eczacıya götürüyor. Eczacı da kutunun üzerine bir çizik atıyor. Sabah öğle akşam şeklinde genelde anlaşılıyor bu üç çarpı. Onu hasta sabah öğle akşam kullanıyor. Halbuki o ilacın kullanımının doğru bir şekilde öğrenilmesi gerekiyor. Genelde sabah öğle akşam dediyse, hasta sabah kahvaltısından sonra, öğle yemeğinden sonra, akşam yemeğinden sonra ilacını alıyor. Halbuki bunun 8 saat arayla olması lazım. Yani sabah 08.00'da aldığımız bir ilacı öğleden sonra 16.00'da almanız lazım ve gece yatarken 00.00'da almanız lazım. Aslında sabah öğle akşamdan kasıt budur" dedi.

Ramazan'da bu durumun daha da değiştiğini ifade eden Dr. İnal, "Ramazan'da örneğin açlık ve tokluğu tanımlamamız gerekiyor. Genelde insanlar açlık dediğimiz zaman yemekten 5 dakika önce aldığını açlık olarak kabul ediyor. Yemekten sonra aldığını tokluk kabul ediyor. Bu tanımda bir yanlışlık var. Bizim kabul ettiğimiz bilimsel manada tokluk yemekten yarım saat öncesinden başlayıp, 2 saat sonrasına kadar oluyor. Açlıksa yemekten 2 saat öncesiyle yarım saat öncesine kadar oluyor. Yani sizin yemekten 2 saat önce aldığınız ilaç tok sınıfına giriyor. İnsanlar genelde bunu yanlış yapıyorlar. Ve tok iken alınacak bir ilacı aç iken alıyorlar, aç iken alınacak bir ilacı tok iken alıyorlar. Bu şekilde ilaç etkisini yitirir" diye konuştu.

Ramazan'da ilaç kullanımıyla da ilgili bilgi veren İnal, "Ramazan'da genelde insanlar gündüz ilaç alamadığı için iftarda ve sahur aralığında alması gerekir. Eğer açken içilecek bir ilacı iftarda alacaksanız dolayısıyla yarım saat öncesinde almanız gerekiyor. İftarda orucunuzu açtıktan sonra su ile ilacınızı içiyorsanız ve aç iken alacaksanız yarım saat sonra yemek yememiz lazım. Aç karnına alınacak bir ilacı iftarda içsinler ve yarım saat sonra yemek yesinler. İlaç kullanımı da çok önemli. Eğer günde iki defa kullanılacak bir ilaç ise onda sorun yok, ilaçlar iftarda ve sahurda alınabiliyor. Ama eğer günde üç defa ise ve 8 saat arayla kullanılması gerekiyorsa, iftarda, sahurda ve gece 00.00'da alınması gerekiyor. Aslında bu bizim kullanım şeklimize uygun değil. 8 saat araya uymuyor. 4 saat araya uyuyor. Ama illa kişi oruç tutacağım, ilacımı da içeceğim diyorsa bu şekilde kullanabilir" şeklinde konuştu.

Kronik hastalığı bulunanların da ilaç kullanımını Ramazan ayında iyi dengelemeleri gerektiğini söyleyen İnal, "Diyabet hastalarının ilaçları çok önemli. Tansiyon hastaları bazen biyolotik dediğimiz sıvı kaybettirici ilaçlar kullanıyorlar. Dolayısıyla bu yaz günlerinde günler çok uzun, 16 saatlik bir oruç döneminden bahsediyoruz ve 16 saat boyunca susuz kalan bir insandan bahsediyoruz. Üstüne de sıvı kaybını artırıcı bir ilaç kullandığımız zaman sıvı kaybı iyice artıyor. Dolayısıyla bu tarz bir ilaç kullanan bir insanın oruç tutmasını da riske atmış oluyoruz. Böyle insanlara bizim tavsiyemiz ya ilacını değiştirsin ya da ilacını gece sahurdan sonra değil de akşam iftardan sonra alsınlar" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3742 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim