• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Ramazanda kısıtlanan hareketler artmalı!

Ramazanda kısıtlanan hareketler artmalı!
"Ramazan ayında susamamak ve acıkmamak için kısıtlanan hareketlerin artması lazım"

Ramazanda gün boyu oruç tutulması ve günlük öğün sayısının azalması nedeniyle kişilerin bayramda dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmesi, susamamak ve acıkmamak için kısıtlanan hareketlerin bayramda artması gerektiği belirtildi. 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Hastanesi’nden Diyet Uzmanı Figen Esen, Ramazanda gün boyu oruç tutulması ve günlük öğün sayısının azalması nedeniyle kişilerin bayramda psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girdiklerini belirtti. Hatta bir ay boyunca oruç tutulduğu için bunu bir hak olarak görülebildiğini anlatan Esen, “Ancak bu yanlış bir düşünce ve davranıştır. Bir ay boyunca sağlıklı beslenip dinlendirdiğimiz sindirim sistemimizi çok miktarlarda ve dengesiz beslenerek yormak bazı sağlık problemlerinin de ortaya çıkmasına neden olacaktır. Geleneksel olarak bayramlarda şeker, çikolata, şerbetli tatlılar, hamur işleri sıklıkla ikram edilmektedir. Bu gıdalar kan şekerinin hızla yükselmesine sebep olur ve yüksek kalori içerirler. Bireylerin bu sebeple bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlarda aşırıya kaçmamaları ve bunun için de yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uymaları gerekir” diye belirtti.

Açıklamasında, bayramda sağlıklı ve dengesi beslenme için dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili bilgiler de veren Diyet Uzmanı Figen Esen, bunlardan bazılarını şöyle ifade etti;

ACIKIP SUSAMAMAK İÇİN KISITLANAN HAREKETLER ARTMALI

“Bayram sabahı hafif bir kahvaltı yapılmalı kızartmalar, kavurmalar, hamur işleri, salam ,sosis, sucuk gibi yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Bayram boyunca şeker ve şekerli gıdaların tüketimine dikkat edilmeli çevrenin ısrarcı tutumlarından etkilenilmemelidir. Bol, bol su içmeli mümkün olduğunca asitli, gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır. Diyabet hastaları bayramlarda kesinlikle şeker ve şekerli yiyeceklerden uzak durmalıdır. Tüm besinler iyi çiğnenmeli ve hızlı yenmemelidir. Sindirim sisteminin düzenli çalışması için posa alımına dikkat etmek gerekir. Özellikle yüksek tansiyon hastaları gün boyu çay ve kahve tüketimlerine dikkat etmeli, aşırıya kaçmamalıdırlar. Ramazan ayı boyunca gece sahura kalkıp yemek yemek ramazandan sonra gece yeme alışkanlığı haline gelmemelidir. Gece metabolizma yavaşladığı için normal zamanlarda gece yemek yenmemelidir. Bayramlarda şeker ve şekerli ürünler satın alınırken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izni olmasına, son kullanma tarihinin geçmemiş ve ambalajlarının bozulmamış olmasına dikkat ediniz. Açıkta satılan şekerlemelerden uzak durunuz. Genelde Ramazan ayında bireyler susamamak ve acıkmamak için hareketlerini kısıtlama eğilimindedirler. Ramazan ayından sonra yavaşlayan metabolizmanın tekrar düzelebilmesi ve sağlıklı bir kilo kontrolü için yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte fiziksel aktivitelerin de artması gerekmektedir.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2710 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim