• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

Ramazanda mideye dikkat!

Ramazanda mideye dikkat!
Ramazan ayı oruç tutanlar için mide ve bağırsak rahatsızlıklarının en sık görüldüğü aylar. Ramazan’da tuttukları oruç boyunca dikkatli beslenmeleri konusunda uyarıyor...

Medline Operasyonlardan Sorumlu Direktörü Dr. Barış Mutluer, Ramazan ayı boyunca, acil durumlar dışında Medline Çağrı Merkezi’ne telefonla en sık gelen tıbbi danışmanlık talebinin sindirim sistemine bağlı sıkıntılar olduğunu kaydediyor. Mutluer’e göre bu durum, 11 ay boyunca süren yemek düzeninin birden bire değişmesinden kaynaklanıyor.

Medline Operasyonlardan Sorumlu Direktörü Dr. Barış Mutluer, 11 ay boyunca belli bir yemek düzenine alışmış kişileri, Ramazan’da tuttukları oruç boyunca dikkatli beslenmeleri konusunda uyarıyor. Ramazan aylarında acil durumlar dışında Medline Çağrı Merkezi’ne telefonla en sık gelen tıbbi danışmanlık talebinin sindirim sistemine bağlı sıkıntılardan kaynaklandığını söyleyen Mutluer, yaşanabilecek rahatsızlıkları, sebepleri ve önleme yöntemlerini açıkladı…

Çağın hastalığı reflü
Yemek borusunun alt ucunda yer alan kapağın fonksiyonunu yitirmesiyle mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması anlamına gelen ve her beş kişiden birinde görüldüğü kaydedilen reflü, özellikle Ramazan ayında kişilerin yaşam kalitesini oldukça düşürüyor. Dr. Barış Mutluer, reflüden korunma yöntemlerini ve özel beslenme önerilerini şöyle sıralıyor: “Bütün gün boş kalan mideye bir anda yüklenmemeli, az miktarlarda aralıklı olarak yenmeli. Kızartma, kavurma, çok sıcak ya da soğuk besinler yerine, hazmı kolay yiyecekler tercih edilmeli. Koyu çay, kahve, asitli içecekler, domates ve acı baharatlar gibi gıdalar tüketilmemeli. Kapak basıncını artırmak için proteince zengin, yağlı besinler tercih edilmeli. Midedeki yemek miktarını azaltmak için yemek esnasında sıvı alımı en aza indirilmeli; hatta öğün sonrasına bırakmalı. Karın içi basıncı artırmaya sebep olabilecek kemer, korse gibi mideyi sıkıştırıcı aksesuarlar kullanılmamalı. Yemek yedikten en az 1 saat sonra yatılmalı; gece boyunca, mide içeriğinin yemek borusuna kaçmaması için yatarken baş kısım yüksek tutulmalı.”

Yemek sonrası hazımsızlığı önlemek için…
“Özellikle Ramazan ayı boyunca bütün gün hiçbir şey yemeyen kişiler iftar vaktinde hızlı ve yeterince çiğnemeden yemek yediklerinde hazımsızlık yaşamaları kaçınılmaz oluyor. Yemek yerken hava yutma ve stres gibi sebeplere de bağlı olan hazımsızlığı önlemek için iyi pişirilmiş az baharatlı besinleri, çok çiğneyerek yavaş yemek en doğrusu…”

“Gastrit veya ülserim var; Ramazan’da nasıl daha rahat oruç tutarım?”
Ramazan ayında yanlış beslenme sonucu gastrit ve ülser şikayetlerinin de arttığını söyleyen Medline Operasyonlardan Sorumlu Direktörü Dr. Barış Mutluer, bu iki rahatsızlıktan birine sahip olan ve Ramazan’da daha rahat oruç tutmak isteyenlere şu tavsiyelerde bulunuyor: “Eğer gastritiniz varsa, yemekleri azar azar, sık aralıklarla, bol çiğneyerek, yavaş ve düzenli yemelisiniz… Yüksek miktarda koyu çay, kahve, kızartma, baharat gibi gıdalar tüketmemeye; sigara içmemeye özen gösterin. Vücutta C vitamini alımını desteklemek için iftarda ve sonrasında mutlaka taze sebze ve meyve tüketin. Ülser şikayetiniz varsa bütün gün boş kalan midenize aniden yüklenmeden, az miktarlarda, aralıklı olarak yiyin. Rafine karbonhidratlar, bazı hastalarda midede yanmaya neden olduğu için şeker tüketimi de azaltılmalıdır. Doku onarımı için proteince zengin besinler tüketilmeli, tercihen yemekler bitkisel sıvı yağla yapılmalıdır.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2329 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim