• BIST 9079.97
  • Altın 2310.66
  • Dolar 32.3382
  • Euro 35.0737
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Ramazan'da safra kesesi taşına dikkat

Ramazan'da safra kesesi taşına dikkat
Genel cerrah Doç. Dr. Ahmet Dağ: "Ramazan ayında su tüketiminin az olmasından dolayı safra kesesi taşına çok rastlıyoruz."

MEÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dağ, safra kesesi taşı hastalığının Ramazan ayında sık görüldüğünü ifade ederek, "Safra kesesi taşının tek tedavisi ameliyattır. O yüzden safra kesesi taşı olmamaya çalışmak gerekir. Özellikle oruç tutan vatandaşlarımız iftardan sonra bol sıvı tüketmeli ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalı" dedi. 
Safra kesesi hastalıklarıyla ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Ahmet Dağ, safra kesesinin görülen en sık rahatsızlığının safra kesesi taşı olduğunu söyledi. Safra kesesi taşlarının böbrek taşlarından farklı olduğunu belirten Dağ, toplumda bu hastalığı fazla kimsenin bilmediğini kaydetti. Böbrek taşlarıyla ilgili ise insanların bilinçli olduğunu vurgulayan Dağ, "Böbrek taşının düşürme yada kırmayla kontrol etmek gerekiyor yani almadan tedavi edilebilir ancak safra kesesinde böyle bir yöntem yok. Yani taşı kırma, taşı düşürme gibi tedavi yöntemi yok. Tek tedavi ameliyat. O yüzden safra kesesi taşı olmamaya çalışmak gerekiyor. Bununla ilgili beslenme alışkanlıkları önemli" diye konuştu.

"RAMAZAN AYINDA SAFRA KESESİ HASTALIKLARINA OLDUKÇA SIK RASTLIYORUZ"
Ramazan ayında safra kesesi hastalıklarına oldukça sık rastladıklarının altını çizen Dağ, "Çünkü safra kesesinin oluşma nedeni burada safranın su, tuz ve yağ oranı bir denge halindedir. Yani su eğer fazla ise burada taş oluşma ihtimali daha düşük oluyor. Ama ne zaman ki su azalıyor safrada ki yağ oranı artıkça taşlaşma oluyor. O yüzden Ramazan ayında oruç tutulduğu için su içilmiyor, akşam ağır yağlı yemekler yenildiği için safra kesesindeki safranın suyu azalıyor, yağı artıyor. Buda taş yada safra kesesinde iltihaba neden olabiliyor. Bu nedenle Ramazan ayında acil servislere safra kesesi hastalıkları oldukça sık gelmeye başlıyor. Her yıl aynı döngüyü yaşıyoruz. Bunun için önerimiz tabi ki bol su tüketmek ve yağdan kaçınmak. Çünkü safra kesesinin yağ oranının artmaması gerekiyor" şeklinde konuştu.

"YUMURTA SAFRA KESESİ HASTALIKLARININ 2. SORUMLUSUDUR"
Safra kesesi hastalıklarında ikinci suçladıkları yiyeceğin yumurta olduğuna vurgu yapan Dağ, "Özellikle kızarmış yumurta safra kesesini kastığı için sıvılaşmayı azaltıp, taşa ve iltihaba yol açabiliyor. Safra kesesi iltihabı olunca önce yangını söndürmek dediğimiz antibiyotikle ve yumurtayı, yağı kesip sıvı gıdalarla iltihabı azaltıyoruz. Ondan sonra kapalı yöntemle safra kesesini alıyoruz. Eğer bir safra kesesi taş üretiyorsa bizim için hastalıklı demektir ve onu almak gerekiyor. Özellikle 40’lı yaşlarda, beyaz tenli, şişman bayanlarda safra kesesi taşı olma ihtimali yüksektir. O yüzden genelde hastalarımız bayan ağırlı oluyor. Erkeklerde şöyle bir sıkıntımız var. Bayanlar hem gebelikte hem de menopoz için ultrason yaptırdıkları için safra kesesi duvarı çok kalınlaşmıyor ama erkekler biraz ağrıya da dayanıklı olduğu için geç geliyor ve iltihaplı geliyorlar. O yüzden kapalı yöntem kadınlarda daha rahat yapılıyor. Erkeklerde bazen sıkıntı yaşayabiliyoruz. Semptom olarak hazımsızlık, şişkinlik yapabilir. Ama ağırlaşırsa bulantı, kusma, sağ omuz ağrısı yapabilir. Kusma tabi tehlikeli. Bundan dolayı Ramazan ayında oruç tutan vatandaşlarımız bol su tüketmeli ve sağ tarafta bir ağrı yada buna benzer semptomlar yaşadığında bir ultrasonla safra kesesine baktırmalı" ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 15712 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim