• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Randevu sistemi tıkandı, hastalar bir ay sonrasına sıra alamıyor

Randevu sistemi tıkandı, hastalar bir ay sonrasına sıra alamıyor
Türkiye genelinde 26 Mart 2012 tarihi itibarıyla hayata geçirilen merkezi randevu sistemi kilitlendi. Hastane planlarını 30'ar günlük oluşturan sistemde birçok branş için randevular doldu.

Hastane planlarını 30'ar günlük oluşturan sistemde birçok branş için randevular doldu. İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde ortopedi, kardiyoloji, kadın-doğum, çocuk hastalıkları ve kulak burun boğaz gibi bölümlerde hastalar boş yer kalmadığı için randevu alamıyor. Alabilenler de ancak 25-30 gün sonrasına yer bulabiliyor. Bu durum kronik rahatsızlıkları olanları ciddi şekilde mağdur ediyor. Haftalar sonrasına sıra alan vatandaşların günü gelince muayeneye gitmemesi de problemi büyütüyor. Bu durumdaki hastaların oranı bazı hastanelerde yüzde 50'lere yaklaştı. Uzmanlar çözüm için şu önerilerde bulunuyor: "Planlama 30 günlük değil, en fazla 2 günlük olmalı. Randevunun yüzde 50 inisiyatifi hastanelere bırakılmalı."

İstanbul'da bazı bölümlerde 20 Nisan itibarıyla telefon ve internetten verilen hastane randevu tarihleri bir aya yaklaşıyor. Örneğin kardiyoloji bölümü için Siyami Ersek Kalp Hastanesi'nde 18 Mayıs'a, Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi'nde 14 Mayıs'a, Koşuyolu Kalp Hastanesi'nde de 4 Mayıs'a gün veriliyor. Ortopedi için Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi 14 Mayıs'a, Şişli Eğitim ve Araştırma Hastanesi 9 Mayıs'a randevu verirken, Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 30 günlük randevular dolmuş durumda. Çocuk Hastalıkları Bölümü'nde ise Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi ve Bağcılar Eğitim ve Araştırma hastaneleri en erken 30 Nisan'a randevu tarihi veriyor.

Kadın-doğumda Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi en erken 9 Mayıs'a randevu verirken Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tüm randevular dolu. Kulak burun boğazda en erken Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi 30 Nisan'a, Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi 9 Mayıs'a tarih veriyor. Randevulara gitmeme oranlarının yüzde 50'yi bulması, diğer vatandaşları mağdur ediyor. Hastalar randevu alamadığı için erken saatlerde hastanede sıraya giriyor. Fakat bu sefer de sıra kavgası yaşanıyor. Bu durumun sağlık çalışanına şiddete de kapı aralayacağına dikkat çekiliyor.

Merkezi sistemden önce hastaneler kendi randevu sistemlerini planlıyordu. En fazla 2 gün sonraya randevu tarihi veriliyordu. Merkezi uygulamada ise 30 günlük planlama yapılıyor. Doktor, rahatsızlığı ya da başka bir sebeple işe gelemediğinde uzun süreli planlama yapıldığı için sistem tıkanıyor. Eski sistemde hastaneler kendilerine gelecek tüm hastaları görebiliyor ve ona göre strateji belirliyordu. Şu anda ise hasta doktorun önüne gelinceye kadar hastanenin randevu hakkında bilgisi olmuyor. Eski durumda hastaneler özellikle kronik rahatsızlığı olup takip edilmesi gereken hastalara kendileri randevu verebiliyordu. Mevcut durumda bu yapılamıyor. Eski sistemde hastaneler üst üste randevusuna gelmeyen hastalara belli bir kota koyabiliyordu. Şu anda bu yapılamıyor. Eski sistemde birden fazla bölümün görmesi gereken hastaları doktorlar birbirlerine gönderebiliyordu. Şu anda bu da mümkün değil.

Randevular 2 günlük verilmeli

Tüm randevular merkezi sistemden değil hastanelerde verilmeli.

Toplam randevunun yüzde 50 inisiyatifi hastanelerin kendilerine bırakılmalı.

Planlama 30 günlük değil, en fazla 2 günle sınırlandırılmalı.

Hastaneler ve doktorlar kendisine gelecek hastayı randevu alındığından itibaren bilmeli.

Doktorlar özellikle takip gerektiren hastalarına randevu vermeli.

Kaynak: Zaman

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4223 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim