• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Rapor formatlarının bir yılda 7 kez değiştirilmesi eczacıları ve hastaları canlarından bezdirdi

Rapor formatlarının bir yılda 7 kez değiştirilmesi eczacıları ve hastaları canlarından bezdirdi
Rapor formatlarının bir yılda 7 kez değiştirilmesi eczacıları ve hastaları canlarından bezdirdi. Rapor formatlarının bir yılda 7 kez değiştirilmesi eczacıları ve her seferinde rapor değiştirmek zorunda kalan hastaları canlarından bezdirdi. TEİS Genel Başk

Rapor formatlarının bir yılda 7 kez değiştirilmesi eczacıları ve hastaları canlarından bezdirdi. Rapor formatlarının bir yılda 7 kez değiştirilmesi eczacıları ve her seferinde rapor değiştirmek zorunda kalan hastaları canlarından bezdirdi. TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, “Eczacıların ve hastaların yaşadığı bu rapor çilesinin, ‘raporlarla ilgili sorumluluğun, raporu veren kuruma ait olması’ şeklinde düzenleme yapılarak, ivedilikle çözüme kavuşturulması gerekmektedir” dedi

ANKARA (ANKA)- Bir yılda 7 kez değişen rapor formatları, hastaları da eczacıları da canlarından bezdirdi.

Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, sürekli değişen rapor formatları nedeniyle, sürekli rapor kullanmak zorunda olan hastaların ve eczacıların kafalarının karıştığını belirtti. Değişen rapor formatlarının her birinin uygulama başlangıç ve bitiş tarihlerinin de birbirinden farklı olduğunu, bu yüzden birinde geçerli olan uygulama tarihinin, diğer bir raporda geçerli olmadığını söyleyen Saydan, sürekli rapor değiştirmek zorunda kalan hastaların canlarından bezdiklerini ifade etti.

“- 29.06.2005’ten beri raporda kısaltma kabul edilmiyor.

-15.05.2006’dan itibaren çıkarılan raporlarda ldl ve trigliserit değerlerinin olması isteniyor. 13.02.2007 tarihinden önce çıkan raporlarda ilacın etken madde adının bulunması şartı yoktu şimdi etken madde adı yazılıysa bu ilaçlar verilebiliyor. (ör: Raporda sadece statinler ifadesi yetmiyor. Aynı ilaçta 2 ayrı etken madde varsa ikisi de raporda yer almalı.) 15.06. 2007 ve daha sonra çıkan raporlarda etken madde adı ve teşhisle birlikte bu teşhislerin ıcd-10 kodunun yazılması gerekiyor ve ıcd-10 kodlarının doğru olup olmadığının kontrolü ve sorumluluğunu eczacıya yüklüyor” diyen Saydan, düşünmeden, irdelemeden verilen ilaçların bedellerinin ödenmediğini ve eczacıların mağdur edildiğini kaydetti.

Saydan şöyle devam etti:

“Rapor veren hastaneler de aynı karışıklığı yaşıyorlar. Hastalarımız randevu alıyorlar, hastanelere gidip rapor çıkarıyorlar ama EN SON çıkan hangisi takip etmek olanaksız olduğu için, verilen raporlar Sosyal Güvenlik Kurumu’nun(SGK) istediğine uygun olmadığı için tekrar hastanelere gidip rapor düzelttiriyorlar. Bu zaman israfıdır, bizlerin, doktorların, hastanelerin, vatandaşların zamanını boşa harcamadır. Hastanelerde yazılan rapor teşhisleri de SGK’ca uygun bulunmuyor ve raporlu reçetelerimiz ödenmeyip geri gönderilmektedir. Mağdur yine eczacı olmaktadır. Halbuki biz eczacıların, ödenmeyen raporlu ilaç reçetelerinde hiç bir günahı, eksiği veya hatası bulunmamaktadır. Eczacı ne yapmış, bu ülkenin hastanesinden çıkan rapora göre yazılan reçetedeki ilaçları vermiştir. Hastalar ne yapmışlar, hastalıklarına göre verilen rapora uygun ilaçlarını almışlar, tarif edildiği gibi kullanmışlar. Ama bütün bunların faturası nedense biz eczacılara çıkarılmakta, bu ülkenin insanlarına verdiğimiz ilaç hizmetinin bedellerini maalesef alamamaktayız. Eczacıların ve hastaların yaşadığı bu rapor çilesinin, ‘raporlarla ilgili sorumluluğun, raporu veren kuruma ait olması’ şeklinde düzenleme yapılarak, ivedilikle çözüme kavuşturulması gerekmektedir.”

Bu haber toplam 1998 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim